Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Blender – Ciesz się smakiem zdrowych potraw!


Zabierz swoich najbliższych w kulinarną podróż. Wzbogać swoją kuchnię o nowe smaki. Zainspiruj się i przyrządź danie ze świeżych, naturalnych składników w zaledwie kilka minut. Pyszne, bogate w mnóstwo witamin i elementów odżywczych potrawy, które wzmocnią odporność i poprawią nastrój, teraz na stałe mogą zagościć w Twoim domu!

Blender pomoże Ci przygotować wyśmienity koktajl, przecier owocowy, sorbet, pożywną gorącą zupę, perfekcyjne purée i całe mnóstwo innych, niebanalnych i wybornych posiłków. Przyrządzając posiłek w domu mamy pewność, że nie napotkamy na jakiś fałszywy składnik, konserwanty lub sztuczne barwniki. Danie przygotowane przy pomocy blendera to niesamowity łyk zdrowia.



Miłośnicy domowych posiłków mają do wyboru dwa rodzaje blenderów: blender kielichowy zwany również stacjonarnym, który jest wyposażony w pojemnik z nożem zamontowanym na jego dnie i stoi na blacie podczas blendowania oraz blender ręczny, który trzymamy w dłoni, ale nie ograniczający pojemności kielicha. Blendować nim można w dowolnym pojemniku, misce lub garnku. Krótko mówiąc – ręczne blendery są bardziej „poręczne”.





Wygoda użytkowania każdego z typów zależy od zadania, ręczne są niezastąpione, gdy w grę wchodzi łatwość manipulowania urządzeniem. Kielichowe to urządzenia, które pracują same. Zanim wybierzemy urządzenie do naszej kuchni, musimy się zastanowić przy jakiego rodzaju potrawach potrzebujemy największego wsparcia? Byśmy mogli mówić o maksymalnej wygodzie i skuteczności blendera, zwróćmy uwagę na parę istotnych kwestii.


Moc i prędkość

O wysokiej wydajności pracy decyduje przede wszystkim moc silnika. Im będzie wyższa tym lepsze będą rezultaty miksowania. Odpowiednia moc ma również znaczenie przy obsłudze wielu różnych akcesoriów, które wówczas poradzą sobie z każdym zadaniem. Zazwyczaj moc silnika waha się od 200 do 1500 W, przy czym ta największa spotykana jest wyłącznie w blenderach kielichowych.

Modele o słabszej mocy służą głównie do przygotowywania koktajli lub mieszania małych ilości jedzenia. Gdy mamy do czynienia z potrawami o bardziej gęstej konsystencji lub chcemy pokruszyć lód, posiekać orzechy, mięso lub twardy ser wymagana minimalna moc to 500 W. Blendery o mocy powyżej 1000 W mogą zaoferować dodatkowo funkcję podgrzewania – idealną do przygotowywania zup i kremów.

Gdy zdecydujemy się na wybór mocniejszego silnika, nie musimy się martwić, że blender będzie głośno pracował. Nic bardziej mylnego, obecnie większość blenderów pracuje cicho pomimo dużej mocy. Możemy zatem przygotować papkę warzywną lub owocową dla śpiącego obok w pokoju malucha, bez obawy, że go obudzimy.

Blendery mogą być wyposażone w bardzo szeroki zakres prędkości – od 3 do nawet kilkunastu  w bardziej wyszukanych modelach. Wiele modeli oferuje intuicyjne, płynne rozwiązanie regulacji prędkości za pomocą tylko jednego przycisku co znacząco ułatwia pracę. Oznacza to, że możesz zwiększać lub zmniejszać liczbę obrotów za pomocą przycisku + lub –. Cała operacja odbywa się za pomocą jednej ręki bez potrzeby przerywania pracy. Pozostałe możliwości to regulacja obrotów za pomocą pokrętła oraz praca pulsacyjna – urządzenie pracuje tylko wtedy, gdy jest wciśnięty przycisk.


Funkcja Turbo, w którą dodatkowo wyposażona jest większość blenderów  pozwala na powolne rozpoczęcie miksowania, by następnie przyspieszyć, ograniczając tym samym czas pracy. Przydaje się ona szczególnie wtedy, gdy mamy do czynienia z twardszymi produktami lub chcemy na przykład rozbić grudki ciasta.


Uchwyt

W przypadku opisywania uchwytu producenci odnoszą się zazwyczaj do jego ergonomicznego kształtu. To tajemnicze słowo nie oznacza nic innego, jak wygodę w użytkowaniu. Uchwyt musi zapewniać komfort i łatwość użytkowania – powinien dobrze i pewnie leżeć w dłoni. Wyposażony dodatkowo w antypoślizgową powłokę ułatwi pracę (na przykład w przypadku mokrych rąk).


 

Stopa i noże

Stopa jak i noże powinny być wykonane ze stali nierdzewnej co zagwarantuje nam nie tylko dłuższą żywotność sprzętu, ale również odporność na działanie wysokich temperatur i łatwość czyszczenia. Pamiętajmy, że niektóre warzywa i owoce, takie jak buraczki, jagody, maliny, jeżyny czy truskawki potrafią spowodować przebarwienia plastiku. Nie spotkamy się z tego typu problemem w przypadku stopy wykonanej ze stali nierdzewnej.

Ostrza – do wyboru od 2 do 6 ramiennych muszą być wytrzymałe, ostre i precyzyjne, by w efekcie nasza potrawa była doskonale rozdrobniona. Stopy mogą przyjmować różne kształty, których celem jest również eliminowanie chlapania podczas blendowania i tym samym przyczynienie się do zachowania porządku w kuchni. W tym celu stosowane są również dodatkowe przeciwrozpryskowe osłonki na ostrza.


Pojemnik

Objętość pojemników, którą mamy do wyboru oscyluje pomiędzy 0,5 a 2 l. Występują pojemniki z dziubkiem, z miarką ułatwiającą odmierzanie składników, z pokrywką uniemożliwiającą otworzenie się pojemnika podczas pracy i wysypania  zawartości. W przypadku blenderów kielichowych, pojemnik nie powinien chłonąć zapachów. Powinien być odporny na zarysowania, przebarwienia od warzyw i owoców oraz dać możliwość miksowania w każdej temperaturze.


 

Kabel

Ma być wystarczająco długi, by umożliwić wygodne manewrowanie urządzeniem. Jeżeli dodatkowo będzie spiralnie skręcony lub zwijany z uszkiem do zawieszenia i spinania, wygoda użytkowania będzie gwarantowana. Niektórzy producenci stosują udogodnienie w postaci schowka na przewód w obudowie urządzenia.  Zwijany kabel to na pewno wygodniejsze przechowywanie.



Blender bezprzewodowy

Jeżeli kabel stanowi przeszkodę, bo chcesz blendować na tarasie czy w ogrodzie, wybierz technologię bezprzewodową (blender z wbudowanym akumulatorem). Mogłoby się wydawać, ze taki blender będzie miał słabszą moc, producenci jednak zapewniają, ze bezprzewodowy blender nie oznacza pogorszenia wydajności jego pracy.



Bezpieczeństwo

Kwestia bezpieczeństwa jest bardzo istotna. Warto zwrócić uwagę czy urządzenie jest chronione przed przeciążeniem, a mianowicie czy praca silnika zostanie zatrzymana, gdy włożymy za dużą ilość składników lub, gdy urządzenie pracuje za długo. Nie zawsze istnieje konieczność miksowania przez długie minuty, niemniej jednak należy przestrzegać zalecanych przez producenta czasów pracy urządzenia. Niektóre urządzenia można włączyć na najwyżej 20 czy 30 sekund i następnie należy odczekać kilka minut przed ponownym ich uruchomieniem. Blendery wyposażone w mocniejszy silnik mogą pracować nawet kilka minut bez ryzyka przegrzania się.
Radzimy unikać blenderów mogących pracować krócej niż minutę bez przerwy.
Kolejnym, ważnym czynnikiem bezpieczeństwa jest zabezpieczenie przed przypadkową możliwością uruchomienia, zabezpieczenie przed możliwością uruchomienia przy otwartej pokrywie (blendery kielichowe) lub możliwość uruchomienia tylko wtedy, gdy wszystkie części zostały prawidłowo zamontowane.


Utrzymanie urządzenia w czystości



Zwróć uwagę, czy poszczególne elementy dają się łatwo i szybko demontować i czy są przystosowane do mycia w zmywarce. Czasami wystarczy kliknąć jeden przycisk, by w łatwy i prosty sposób zdjąć wszystkie akcesoria.


Akcesoria

Szeroka gama akcesoriów czyni z blendera naprawdę wielofunkcyjne urządzenie – nie tylko zmiksujesz zupę, posiekasz zioła, zetrzesz ser, ubijesz pianę, ale nawet ugnieciesz ciasto na tartę lub naleśniki.

Do najczęściej dołączanych akcesoriów należą:

pojemnik


 



 

 

 

rozdrabniacz – przydatny do szatkowania, rozdrabniania, ugniatania


 



 

 

 

metalowa trzepaczka – do ubijania śmietany, piany z białek, majonezu

 





 

 

 

końcówka/ tłuczek do przygotowywania purée

 

 




 

 

krajalnica i tarka – innowacyjne wyposażenie do krojenia w plasterki i tarcia na wiórki

 

 

 



 

 

Czy blender jest niezbędnym pomocnikiem kuchennym? Gdyby przyjrzeć się zakresowi czynności, które potrafi za nas wykonać, odpowiedź będzie jednoznaczna. Niewątpliwie współczesne blendery są wszechstronne i znacznie upraszczają codzienne czynności związane z przyrządzaniem posiłków. Jeżeli potrzebujesz kompleksowego pomocnika do wykonywania mniejszych dań, nie ma sensu inwestować w blender o dużej mocy, w zupełności wystarczy 500 W. Jednak gdy oczekujesz potężnego wsparcia do przygotowywania częstych, pożywnych posiłków dla całej rodziny warto kupić droższy model, silniejszy, obsługujący większą ilość akcesoriów, a tym samym będący gwarancją niezawodności.
Przez żołądek do serca. Czy rzeczywiście? Na pewno warto spróbować, a być może gotowanie stanie się waszą wspólną pasją.



Zobacz pełną ofertę blenderów w sklepie redcoon.pl

 

Przepisy kulinarne pracowników redcoon.pl z wykorzystaniem blenderów

 

Koktajl truskawkowo-bananowy – przepis Angeliki

•    1 szklanka mleka
•    2 szklanki truskawek
•    2 banany
•    3-4 łyżeczki cukru (można zastąpić syropem waniliowym)
•    sok z połowy cytryny
•    starta biała czekolada do posypania

 

Przygotowanie:


Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Banany obieramy ze skórki. Do pojemnika blendera wlewamy mleko, przekładamy truskawki oraz pokrojone na większe kawałki banany. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.

 

Ulubiona potrawa Aldony – Pesto ze świeżą bazylią

•    ½ szklanki oliwy z oliwek
•    garść łuskanych migdałów
•    2 ząbki czosnku
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    sok z ½ cytryny
•    3 łyżki tartego Parmezanu
•    sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika i miksujemy blenderem doprawiając do smaku. Przed podaniem schładzamy. Podajemy z bagietką, makaronem lub do grillowanych mięs.

 

Specjalność Weroniki na gorące dni – Chłodnik z pomidorów

•    6 dużych, dojrzałych pomidorów
•    2 cebule pokrojone w kostkę
•    1 zielona papryka pokrojona w kostkę
•    1 ogórek pokrojony w kostkę
•    2 ząbki czosnku
•    ½ filiżanki oliwy z oliwek
•    kilka listków świeżej bazylii
•    sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:


Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Włożyć je z pozostałymi warzywami i dokładnie zmiksować. Pod koniec miksowania dodać oliwę oraz przyprawy. Gotowy chłodnik przelać do miseczek i udekorować listkami świeżej bazylii.

 

Aksamitne lody brzoskwiniowe według Angeliki

•    1/2 kg brzoskwiń
•    1/2 szklanki wody
•    1 szklanka śmietany kremówki
•    40 g cukru
•    kilka listków mięty


Przygotowanie:


Brzoskwinie, myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone owoce oraz dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 5 min. Studzimy i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy śmietankę i dodajemy listki mięty. Ponownie krótko miksujemy.
Masę wstawiamy do zamrażalnika i 2 – 3 razy w ciągu dnia chwilę miksujemy, aby rozbić duże kryształki lodu.

 

Pomidorowa fantazja – przepis Baśki

•    2-3 ząbki czosnku (obranego)
•    ok 15 suszonych pomidorów
•    pęczek świeżej bazylii i garść rukoli
•    ser feta light (połowa opakowania)
•    2 pieczone papryki (obrane ze skórki)
•    połowa puszki pomidorów
•    płaska łyżeczka cukru
•    oliwa chili (wg uznania, dla gęstości)
•    sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika i miksujemy blenderem. Podajemy jako sos do pizzy, dodatek do sałaty lodowej. Świetnie smakują z nachosami.

 

Autor: Angelika Młotkowska

Menu