Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Blender ręczny Philips HR1677/90 – test



Ostatnio w nasze ręce trafił blender ręczny  Philips HR1677/90 i jako, że rozpoczął się już sezon na truskawki (oczywiście te nasze, słodkie – polskie) postanowiliśmy sprawdzić, jak poradzi sobie rzeczony sprzęt w warunkach bojowych.


Silnik i trzepaczka



Silnik o mocy 800 W, technologia ProMix i przycisk SpeedTouch to cechy, które producent wymienia w pierwszej kolejności podczas przedstawiania produktu. Zaczynając od silnika – jest on wystarczający i całkowicie zadowalający, gdy chcemy użyć blendera w pierwotnym przeznaczeniu do którego został stworzony, czyli do blendowania. Jest mocny, wydajny i zapewnia satysfakcjonujące rezultaty pracy w krótkim czasie. Jeśli jednak będziemy chcieli podłączyć do urządzenia trzepaczkę, okazuje się, że 800 W to jednak ciut za mało, aby szybko uzyskać idealnie sztywną i puszystą bitą śmietanę. Przewidywane przez producenta 70 – 90 sekund na ubicie 250 ml 30% śmietany ma się zatem nijak do rzeczywistości. Ponadto, podczas ubijania, blender wpada w drgania, które przenoszą się na całą rękę powodując jej zabawne podrygi.



Technologia ProMix

Technologia ProMix zastosowana przy projektowaniu końcówki blendującej, a wykorzystująca kształt trójkąta,  to mistrzowskie rozwiązanie. Przepływ składników dostających się pod ostrza tnące jest szybki i nic go nie hamuje, w związku z czym w kilka sekund uzyskujemy gładką, jednolitą strukturę musu. 400 gram lekko zmrożonych truskawek w mgnieniu oka zamieniło się w 400 gram czystej, sorbetowej rozkoszy. Co prawda producent zakazuje blendowania kostek lodu i zamrożonego pożywienia, jednak z połowicznie zamrożonymi truskawkami HR1677/90 poradził sobie znakomicie.


Przycisk z funkcją SpeedTouch



Przycisk z funkcją SpeedTouch to niezwykle wygodne rozwiązanie, które umożliwia zmianę prędkości pracy blendera jedną ręką. Im mocniej naciskany jest przycisk, tym uzyskiwane są szybsze obroty. W naszym przypadku doskonale sprawdził się w przypadku ubijania śmietany. Aby zapobiec rozchlapywaniu się płynu po całej kuchni (tak, dysponujemy u nas kuchnią) na początku używaliśmy nieco niższych obrotów, natomiast gdy  śmietana zaczęła już zmieniać swoją konsystencję – zwiększyliśmy prędkość obrotową. Przycisk jest bardzo wygodny, palec nie ześlizguje się z niego a profilowany uchwyt urządzenia zapewnia dodatkowo komfortowe utrzymywanie blendera w dłoni.


Dzbanek



Do przygotowania deseru wykorzystaliśmy również transparentny dzbanek znajdujący się w zestawie razem z blenderem. Wykonany jest z tworzywa, a jego pojemność to 1200 ml.  Na boku umieszczono wygodną podziałkę, która umożliwia precyzyjne dozowanie płynnych składników dań, które chce się przygotować. Podczas odmierzania śmietany doskonale widzieliśmy, ile już wlaliśmy i ile brakuje do uzyskania żądanej pojemności. Podobnie było z truskawkami. Po umieszczeniu ich w dzbanku i rozpoczęciu rozdrabniania, mieliśmy doskonały podgląd na zawartość naczynia dzięki jego transparentnym ściankom. Wygodna rączka ułatwia przytrzymywanie dzbanka w miejscu podczas pracy blendera, jednak jego niska waga sprawia, że nawet przy chwilowym wypuszczeniu go z ręki, „tańczy” on po całym stole.


Wymiana akcesoriów

Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto wspomnieć, a która znacznie ułatwia posługiwanie się blenderem ręcznym Philips HR1677/90. Chodzi mianowicie o łatwą wymianę akcesoriów pasujących do urządzenia. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, by zwolnić blokadę i zmienić końcówkę roboczą. Żadnego przekręcania, siłowania się czy odpinania skomplikowanych zamków. Naprawdę. Wystarczy jeden gest. Takie rozwiązanie znacznie ułatwiło nam pracę i przyznajemy szczerze, że chcielibyśmy, aby wszystkie przybory kuchenne posiadały podobne rozwiązania.

W zestawie znajduje się także akcesorium robota kuchennego, które umożliwia szybkie siekanie, krojenie w plasterki oraz szatkowanie. Misa ma pojemność 1,5 litra, dlatego doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku siekania mięsa jak i szatkowania warzyw lub ziół. Tego akcesorium jednakże nie wykorzystaliśmy podczas naszych testów.



Film

Poniżej zamieszczamy filmik przedstawiający proces testowania. Dowiecie się z niego nie tylko jak przygotować bajecznie prosty i niebiański w smaku deser truskawkowo – śmietankowy, ale przede wszystkim przekonacie się na własne oczy, jak wygląda praca w kuchni z blenderem Philips HR1677/90.



 

Dla chcącego nic trudnego – przepis na truskawkowo- śmietankową fantazję:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 800 g częściowo zamrożonych truskawek
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • troszkę utartej czekolady do ozdoby
  • rurki czekoladowe jako przybranie

Jak to zrobić? Nic prostszego!

Ubij śmietankę (aż będzie sztywna i kremowa), a następnie dodaj cukier puder. Zamieszaj wszystko, by cukier złączył się z bitą śmietaną. Osobno zmiksuj truskawki (najlepiej użyć w tym celu blendera) aż uzyskasz gładką, gęstą masę. Do przejrzystych szklanek nakładaj warstwami truskawki i śmietanę. Zrób tyle warstw, ile chcesz. Na koniec posyp deser startą czekoladą i udekoruj go rurkami o smaku czekoladowym. Jeśli chcesz, możesz użyć innego przybrania. Deser podawaj od razu po przygotowaniu.

Nasi „testerzy” wypróbowali deser i jednogłośnie stwierdzili, że był „PYYYYYSZNY”.

Smacznego i do zobaczenia!


Barbara Mrozińska

Menu