Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Ekspres do kawy – Delektuj się Twoją ulubioną kawą!


Jaką kawę lubisz najbardziej? Aromatyczne espresso, delikatne latte macchiato z pyszną mleczną pianką czy cappuccino o orzechowym kolorze? Rozkoszuj się pyszną kawą i to niekoniecznie we włoskiej kawiarni. Kupując ekspres do kawy otworzysz swój dom na bogaty świat kaw, których aromat będzie Cię budził każdego poranka. Na jaką kawę masz ochotę? Wybierz tę, która będzie pasowała do Twojego nastroju i przekonaj się jak proste jest jej przygotowanie.

Nawet najlepszego rodzaju mieszanka, doskonały młynek i świetnej jakości woda nie wystarczą do przygotowania idealnej kawy. Ekspres ma ogromny wpływ na jakość naparu. Jak zaparzyć wyśmienitą kawę w domu? Jakie parametry wpływają na jakość przyrządzanej kawy? Wybierz ekspres zaprojektowany z myślą o Twoich potrzebach i wydobądź najlepszy smak kawy!



Ekspres do kawy przelewowy 

Idealny dla smakoszy kawy „po turecku”. Bez fusów na dnie filiżanki!

Wrzątek w ekspresie przelewowym dozowany jest do pojemnika ze zmieloną kawą, skąd przez filtr (papierowy lub stały) napój powoli przesącza się do dzbanka (szklanego żaroodpornego lub termicznego). Proces parzenia kawy wynosi od 10 do 15 minut. Kawa z ekspresu przelewowego w wyniku długiego kontaktu kawy z wodą (nie jest podawana pod ciśnieniem) zawiera więcej kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego (nawet 60 mg na 100 ml, czyli dwa razy więcej), chociaż jest łagodniejsza w smaku niż espresso. Warto zaznaczyć, że za pomocą ekspresu przelewowego, który nie jest wyposażony w dyszę do spieniania mleka nie przygotujemy ani cappuccino ani latte macchiato – a mianowicie kaw z dodatkiem spienionego mleka.

Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę czy uchwyt filtra w ekspresie jest zdejmowany, gdyż ułatwi to nasypywanie kawy i czyszczenie. Dzbanek ze wskaźnikiem poziomu wody z kolei ułatwi napełnianie zbiornika wody. Napełnianie zbiornika na wodę oraz pojemnika na kawę powinno się odbywać bez konieczności przesuwania maszyny. Wszystkie elementy powinny być łatwo dostępne i wygodne w użytkowaniu, również panel kontrolny (na którym możemy znaleźć min. ustawienie zegara, programatora czasowego, liczby filiżanek, mocy kawy i funkcji wyłączania młynka, jeżeli występuje).

Utrzymanie temperatury kawy po zaparzeniu

Gdy zależy ci na zachowaniu idealnej temperatury i aromatu kawy przez wiele godzin po zaparzeniu, warto zakupić ekspres z dzbankiem termicznym wykonanym ze stali szlachetnej, która zadba o utrzymanie temperatury. W przypadku ekspresów ze szklanym dzbankiem żaroodpornym, warto zwrócić uwagę, czy ekspres wyposażony jest w płytę grzejną podtrzymującą temperaturę kawy.

Timer i automatyczne wyłączanie

W celu zaoszczędzenia energii warto sięgnąć po model, który wyłączy się automatycznie po zakończeniu parzenia kawy (są modele, w których istnieje możliwość ustawienia czasu wyłączenia do nawet 2 godzin po zaparzeniu). Timer za to uruchomi urządzenie przed Twoim wstaniem z łóżka.

Kilka filiżanek kawy za jednym razem?

Ogromną zaletą ekspresu przelewowego jest możliwość przyrządzenia kilku kaw za jednym razem. Pojemność dzbanka może zmieścić nawet do 2 litrów kawy, czyli od 10 do 15 filiżanek, w zależności od ich rozmiaru.

Funkcja regulacji mocy

Niektóre modele posiadają funkcję regulacji mocy parzenia kawy, co pozwala na dostosowanie intensywności kawy – od łagodnej aż po mocną. Kawa zyskuje intensywniejszy smak i aromat poprzez powolne filtrowanie. Funkcję regulacji mocy można ustawić za pomocą specjalnego pokrętła lub przycisku.

Blokada kapania

Dzięki systemowi zapobiegającemu kapaniu, np. podczas wyjmowania dzbanka w celu nalania kawy do filiżanek możesz przerwać proces parzenia kawy w dowolnym momencie.

Wbudowany młynek

Na rynku znajdziemy również ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem, który zapewni świeżo zmieloną kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Funkcja wyłączania młynka w niektórych modelach pozwoli na użycie zwykłej, zmielonej kawy.

Zobacz ofertę ekspresów przelewowych w redcoon.pl!



Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy przepuszcza strumień gorącej wody o temperaturze ok. 92 stopni Celsjusza pod ciśnieniem około 10 barów przez pojemnik, w którym znajdują się drobno zmielone i mocno ubite ziarna kawy. Napój zaparzony w ten sposób jest bardzo mocny w smaku (mocniejszy niż z ekspresu przelewowego, chociaż zawiera mniej kofeiny) i niezwykle aromatyczny. Prawidłowo przygotowana kawa ma na wierzchu gęstą, brązową piankę, zwaną z języka włoskiego „crema”.
Dzięki krótkiemu kontaktowi kawy z wodą proces zaparzania jest kontrolowany. W wodzie zostają rozpuszczone najbardziej pożądane substancje takie jak tłuszcze, cukry i proteiny. W fusach z kolei pozostaje większość gorzkich aromatów i substancje mogące podrażniać żołądek. Kawa zaparzona pod dużym ciśnieniem jest niewątpliwie dużo zdrowsza i lepiej przyswajalna przez organizm niż kawa przygotowana w inny sposób.


Espresso to podstawa

Mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego – siedem gramów zmielonej kawy, przez którą pod ciśnieniem 9 barów w ciągu 25 sekund przepuszcza się 25 mililitrów wody o temperaturze 88-92 stopni Celsjusza – stanowi bazę do przygotowania innych napojów kawowych. Powstają one poprzez wymieszanie espresso z mlekiem. W zależności od sposobu i kolejności mieszania tych składników powstają różne wariacje, które różnią się od siebie smakiem i wyglądem. Ciekawym przykładem jest kawa latte macchiato, której przygotowanie polega na powolnym dolewaniu espresso do gorącego mleka pokrytego warstwą piany. Prawidłowo przygotowany napój powinien mieć trzy warstwy: mleko na dole, kawę pośrodku i pianę na górze. W przypadku zwykłej caffe latte gorące mleko jest natomiast dolewane do espresso.



Kawiarka (albo „moka” z języka włoskiego)

Smak kawy przygotowanej w kawiarce charakteryzuje się mocnym i aromatycznym smakiem. Wielu kawoszy jest zdania, że do  przygotowania espresso niezbędna jest klasyczna kawiarka, a kawa przygotowana w ten sposób nie może równać się z żadną inną. Kawiarka należy do rodzaju ekspresów niskociśnieniowych. Składa się z podstawki (do której należy wlać wodę, tak żeby nie przekroczyła ona poziomu zaworka), lejka z uszczelką (do którego wsypujemy zmieloną kawę) oraz czajniczka (do którego dostaje się pod ciśnieniem zaparzony napój kawowy). Warto zaznaczyć, że kawy w kawiarce nie należy ubijać. Wystarczy wygładzić jej powierzchnię i dokładnie usunąć pojedyncze ziarenka z krawędzi lejka.

Większość kawiarek wykonana jest z aluminium i tych kawiarek nie można używać na kuchenkach indukcyjnych. Obecnie jednak często produkuje się kawiarki ze stali szlachetnych, które można używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Warto zauważyć, że przygotowywana w nich kawa w niczym nie ustępuje tej z kawiarek aluminiowych. Można również spotkać modele z nietłukącym się, przezroczystym zbiornikiem na kawę umożliwiającym monitorowanie procesu parzenia kawy. Zaparzenie kawy trwa od 5 do 15 minut i odbywa się na niewielkim ogniu.

W kawiarce przygotujemy od 3 do nawet do 18 filiżanek kawy. Jeżeli zwykle pijasz kawę w niewielkim gronie, nie wybieraj modelu zbyt dużego. Warto też pamiętać, że espresso to naprawdę niewielka ilość (około 50 ml) bardzo mocnej kawy. Dlatego kawiarka przeznaczona do przygotowania trzech kaw ma tylko 150 ml pojemności – czasami może się okazać, że to wystarczy na poranną kawę tylko dla jednego wielbiciela mocnego naparu.

Na rynku znajdziemy modele kawiarek wyposażonych w wiele dodatkowych funkcji takich jak: 24-godzinny programator czasowy – który pozwoli zaprogramować twój ekspres tak, by kawa czekała gotowa o stałej porze dnia następnego, system podtrzymujący temperaturę – utrzymuje temperaturę do 30 minut (ekspres wyłącza się w momencie zdjęcia go z elektrycznej podstawy. Po ponownym włączeniu funkcji, temperatura kawy jest podtrzymywana przez kolejne 30 minut.), funkcję Aroma – wybierając odpowiednią moc kawy przygotujesz napój o łagodnym, normalnym lub intensywnym smaku. Znajdziemy nawet modele kawiarek wyposażone w specjalny filtr do zaparzenia kawy zbożowej.



Ekspres automatyczny 

 Wciśnij przycisk i przygotuj pyszną ulubioną kawę!

Obsługa ekspresu automatycznego ogranicza się do uzupełnienia zbiornika z wodą i wsypania kawy do pojemnika. Następnie należy wybrać liczbę filiżanek, a ekspres sam odmierzy odpowiednią ilość kawy, zmieli ją (ekspresy automatyczne mają wbudowany młynek do kawy, który umożliwia swobodne ustawienie grubości mielenia ziaren) i zaparzy. Pozbędzie się również fusów. Są one automatycznie usuwane do zbiornika na zużytą kawę, który tylko co pewien czas należy opróżnić i przepłukać czystą bieżącą wodą. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, aby wybrane urządzenie mogło pomieścić przynajmniej 8-10 porcji zużytej kawy.



Ekspres kolbowy 

Gdy ręczny dobór parametrów parzenia kawy ma znaczenie

Nazwa ekspresu pochodzi od przypinanej do urządzenia kolby, do której wsypuje się kawę, ubija się ją i dopiero sam proces zaparzania ekspres wykonuje za nas. Pojedyncza porcja wystarczy na przygotowanie jednej lub dwóch filiżanek (zazwyczaj do ekspresu są dołączane dwa osobne sitka – pojedyncze i podwójne). Jest to więc dobre rozwiązanie dla dwóch osób. Ekspres ręczny będzie jednak wymagał od nas pewnych umiejętności. Kawy nie możemy ubić za mocno, bo espresso wyjdzie spalone, jeśli za słabo, będzie za bardzo rozwodnione. Duże znaczenie mają również ustawienie czasu i ilości wody. Idealnym czasem parzenia espresso jest  25 s ± 2,5 s. Wiele modeli ekspresów kolbowych jest przystosowanych zarówno do używania kawy mielonej jak i do kawy w saszetkach (system E.S.E.). Saszetki będą właściwym wyborem dla osób, które nie chcą mielić, przesypywać i ubijać kawy.



Zobacz ofertę ekspresów ciśnieniowych w redcoon.pl


Ekspres na kapsułki

Jaka kawa zdobędzie twoje serce?

Najmłodszy w rodzinie ekspresów ciśnieniowych i niezwykle prosty w obsłudze. Wymaga umieszczenia w nim gotowej kapsułki z wybranym rodzajem kawy i ekspres przygotuje Ci jeden spośród kilkunastu dostępnych na rynku napojów (do 18 w wybranych modelach). Zawarta w kapsułkach zmielona kawa naturalna pakowana jest próżniowo, zatem nie ma się co obawiać, że utraci swój aromat i walory smakowe. Urządzenie jest bardzo kompaktowe i nie zajmuje dużo miejsca w kuchni. Ze względu na fakt, że ekspres kapsułkowy nie jest sprzętem uniwersalnym, gdyż każdy producent stosuje kapsułki dopasowane wyłącznie do swojego ekspresu. Przed zakupem warto spróbować kawy danej marki, a także upewnić się, że jest łatwo dostępna.



Zobacz ofertę ekspresów na kapsułki w redcoon.pl!


Na co warto zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?


Moc ekspresu

Im większa moc grzałki tym szybciej zaparzy się kawa. Czas ten może wynosić od 15 sekund do 9 minut. Ekspresy przelewowe dysponują mocą od 600 do 1700 W, ciśnieniowe od 1000 do nawet 2650 W.

Ciśnienie

Pompa, która tłoczy wodę do zaparzacza stanowi kluczową kwestię w ekspresach ciśnieniowych. Powinna ona na styku z kawą wytworzyć ciśnienie 9,5 barów. W ekspresach spotykamy ciśnienie od 3 (w ekspresach niskociśnieniowych) do 19 bar 9w ekspresach wysokociśnieniowych).

Młynek

Im drobniej zmielone są ziarna, tym mocniejszy będzie napar. Najlepszy jest młynek żarnowy, który ściera ziarna, a nie je tnie (poza tym pracuje w niskiej temperaturze dzięki czemu ziarna nie ulegają przegrzaniu i nie tracą swoich właściwości) – pozwala to wydobyć z nich pełnię smaku. Młynek powinien być również wyposażony w regulację grubości mielenia, ponieważ nie każdy gatunek kawy miele się tak samo. W zależności od wielkości ziaren i stopnia palenia do przyrządzenia idealnego espresso potrzebna jest inna miałkość.
Część ekspresów oferuje funkcję wstępnego zaparzania, która polega na zwilżeniu niewielką ilością wody świeżo zmielonych ziaren kawy, po czym następuje zaparzanie. Proces ten ma duży wpływ na wyrazisty smak kawy.

Temperatura parzenia

Temperatura parzenia jest jednym z kluczowych elementów wpływających na jakość smaku parzonej kawy. W ekspresach stosuje się dwie metody podgrzewania wody: system grzewczy Thermoblock lub bojler, w którym magazynowany jest zapas gorącej wody. Obydwa sposoby gwarantują stałą, idealną temperaturę parzenia.

A co z mlekiem?

Dla miłośników puszystej, kremowej pianki jaką znajdziemy w latte macchiato i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i podgrzewania mleka, a mianowicie wbudowana dysza do spieniania mleka, która pozwoli na przygotowanie rożnego rodzaju kaw mlecznych. W niektórych urządzeniach występuje automatyczny system spieniania mleka – wbudowany pojemnik na mleko (ustawiany obok ekspresu lub wpinany do urządzenia), który samodzielnie pobierze, podgrzeje i spieni mleko i automatyczny proces czyszczenia systemu mlecznego. To bardzo wygodne rozwiązanie pozwoli na umieszczenie dzbanka w lodówce bezpośrednio po przygotowaniu kawy. Praktyczną funkcją jest również możliwość regulacji emisji pary, która występuje w niektórych modelach. Dzięki niej będziemy mogli uzyskać mocniej lub słabiej spienione mleko.



Podgrzewacz do filiżanek

Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest również stosowanie w ekspresach płytki grzewczej, która służy do podgrzewania filiżanek. Dzięki temu temperatura serwowanej kawy jest  zawsze idealna, a pianka utrzymuje się dłużej.

Podświetlany wyświetlacz LCD

Ułatwi sterowanie ekspresem informując nas o działaniu poszczególnych funkcji, konieczności opróżnienia pojemnika z fusami i wymiany filtra.

Pojemność zbiornika na wodę

Kolejną ważną kwestią jest pojemność zbiornika na wodę. Duża objętość pojemnika na wodę (około 2 litrów) pozwoli zaserwować kilka kaw przy jednorazowym napełnieniu, dzięki czemu podczas np. domowej uroczystości żaden z naszych gości nie będzie oczekiwał w kolejce na swój napój.

Regulacja wysokości dysz

Przy wyborze ekspresu warto zwrócić uwagę, czy posiada on regulowaną wysokość adaptera do kawy. Umożliwi to używanie filiżanek (kubków) różnej wysokości, a co za tym idzie przygotowanie każdego rodzaju napoju.

Podstawowe modele ekspresów wyposażone są w młynek i dyszę do spieniania mleka, bardziej zaawansowane potrafią przygotować do 18 rodzajów napojów kawowych (min.: caffelatte, latte macchiato, flat white, doppio, ristretto, long coffee, herbata, gorące mleko, czekolada i wiele innych). Posiadają spersonalizowane profile dla kilku domowników, a nawet czytnik linii papilarnych dla łatwiejszego rozpoznania użytkowników. Taki ekspres pozwoli na zaprogramowanie odpowiedniej mocy, pojemności filiżanki oraz na wskazanie ile ma być pianki i mleka – wszystko dostosowane do Twojego gustu, aby ekspres przygotował właśnie taką kawę jaką lubisz. Przecież każdy z nas ma swoją ulubioną kawę.


Kawa w samochodzie

Nie musisz się rozstawać ze swoją ulubioną kawą podczas podróży samochodem. Firma Handpresso stworzyła przenośny ekspres do kawy na saszetki ESE, który przygotuje Ci pyszną, pełną aromatu kawę w drodze do pracy. Wystarczy umieścić Handpresso w uchwycie na kubek i podłączyć do gniazda zapalniczki w samochodzie, by po chwili móc się rozkoszować wyborną kawą.


 

Autor: Angelika Młotkowska

Menu