Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Fizyka w kuchni, czyli kuchenki mikrofalowe. Część 2

W pierwszej części artykułu poświęconego kuchenkom mikrofalowych przedstawiliśmy ogólne informacje ich dotyczące. W części drugiej natomiast przedstawimy rozwiązania stosowane przez producentów, w zamierzeniu mające poprawić łatwość obsługi tych urządzeń.

Choć obsługa kuchenek mikrofalowych wydaje być się prosta, to diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Problemem dla nas jest przede wszystkim to, że o ile w przypadku gotowania potraw za pomogą klasycznych kuchenek, mniej lub bardziej wiemy, jak długo musimy danie podgrzewać, wiemy kiedy zaczyna się gotować, możemy zawsze posmakować, aby sprawdzić czy jest już dobre i generalnie, mamy nad całym procesem kontrolę. W przypadku kuchenek mikrofalowych nie jest to już ani oczywiste, ani tak proste. Oczywiście z czasem nabieramy doświadczenia, i wiemy, że zamrożone zrazy musimy podgrzewać z taką a taką mocą przez taki to a taki czas. Producenci urządzeń starają się nam to ułatwić, i temu zagadnieniu poświęcona będzie niniejsza część artykułu.



Sterowanie mocą

Kuchenki potrafią dostarczać do gotowanych potraw duże ilości energii w krótkim czasie, co przekłada się na błyskawiczne podgrzewanie pożywienia, ale też wymaga stosunkowo precyzyjnego dawkowania owej energii. Z tych powodów kuchenki wyposażane są w możliwość regulacji ilości energii docierającej do potrawy. Warto zwrócić uwagę, że magnetron, jako urządzenie wytwarzające mikrofale, działa zawsze z tą samą mocą, więc regulacja siły podgrzewania odbywa się poprzez odpowiednio zsynchronizowane w czasie włączanie i wyłączanie magnetronu. Podawane przez producenta moce kuchenki są zatem powiązane z nominalną mocą magnetronu, a pozostałe, słabsze nastawy wynikają z odpowiednich cyklów pracy magnetronu (przykładowo w trybie pracy z połową nominalnej mocy, magnetron jest włączany w cyklach trwających sumarycznie połowę całkowitego czasu pracy).

Z powyższych powodów większość kuchenek mikrofalowych sterowanych jest elektronicznie, to znaczy, cyklami pracy magnetronu zarządza układ elektroniczny (nawet jeżeli z zewnątrz nic na to nie wskazuje - często wyglądające mechanicznie pokrętła są tylko składowym elementem ogólnego wzornictwa urządzenia, a w rzeczywistości kryje się za nimi układ elektroniczny).



Sterowanie czasem

Drugim ważnym parametrem jest czas podgrzewania potrawy. Powinien być na tyle długi, aby całość potrawy zdążyła się podgrzać do pożądanej temperatury, ale jednocześnie nie za długi, ponieważ podgrzewanie potrawy przez dłuższy czas, powoduje zmniejszanie jej wartości odżywczych i walorów smakowych. Kuchenki wyposażane są w zegar pozwalający na ustawienie czasu pracy, bądź to elektroniczny, bądź mniej lub bardziej mechaniczny, przypominający minutniki kuchenne. W każdym przypadku nastawienie zegara jest koniecznym warunkiem do rozpoczęcia pracy kuchenki.

Oprócz odliczania nastawionego czasu gotowania, urządzenia potrafią być również wyposażone w możliwość rozpoczęcia wybranego programu gotowania o ustalonej wcześniej godzinie. Lubisz wrócić do domu i zastać gorącą potrawę gotową do jedzenia? Taka funkcja została więc stworzona dla Ciebie.



Moc i czas razem

Długość podgrzewania ściśle powiązana jest z ustawioną mocą. Przy stosowaniu wyższych mocy, czas może być krótszy i odwrotnie, przy niskiej mocy, czas pracy powinien być odpowiednio dłuższy. Dlaczego zatem nie używać pełnej mocy i stosować maksymalnie krótki czas? Związane jest to z pewnymi cechami mikrofal (pisaliśmy o tym w pierwszej części artykułu), które to powodują, że mikrofale nie rozchodzą się jednorodnie wewnątrz kuchenki, więc części potrawy mogą być podgrzane w różnym stopniu. Dłuższy czas podgrzewania nie tylko pozwoli na równomierne podgrzanie potrawy, ale również zapobiegnie zbyt intensywnemu, punktowemu operowaniu mikrofal. W niektórych przypadkach (np. zamrożonych potraw) mikrofale podgrzewające wodę będą odnosiły mniejszy skutek, więc aby zapewnić podgrzanie całości potrawy musimy pozwolić wytworzonemu ciepłu przepłynąć głębiej w potrawę.



Automatyka

Oczywiście nikt z nas nie będzie, przed użyciem kuchenki mikrofalowej, analizował rodzaju potrawy i obliczał równań matematycznych, celem dobrania odpowiednich parametrów do odgrzania talerza z bigosem. Od tego mamy przecież komputery. I faktycznie, wiele z urządzeń wyposażonych jest w programy tematyczne, które potrafią dobrać tryby pracy odpowiednio do wybranej potrawy. W najprostszym przypadku będzie to program rozmrażania (wcale nie tak trywialne zadanie, biorąc pod uwagę specyfikę pochłaniania mikrofal przez zamarzniętą wodę), a w bardziej rozbudowanych urządzeniach możemy odnaleźć różne programy na różne okazje. Jeżeli więc nie masz w zwyczaju trzymać w kuchni kalkulatora, kuchenka z wbudowanymi programami do gotowania różnych typów potraw, będzie najlepszym wyborem.



Waga do potraw

Niektóre modele kuchenek, szczególnie te o bardziej rozbudowanej automatyce, potrafią zważyć potrawę w nich umieszczoną i na tej podstawie samodzielnie podjąć decyzję odnośnie najbardziej skutecznej techniki ich podgrzania. Szczególnie dotyczy to programów rozmrażania, ale przydaje się również w przypadku innych potraw.


Wielokrotne źródła mikrofal

Ta funkcjonalność nazywana jest w różny sposób przez producentów (TDS, Multi Waves System), ale koncepcja jest podobna. W dużym skrócie polega ona na możliwie równomiernym rozprowadzaniu mikrofal wewnątrz kuchenki, co zapewnia bardziej równomierne wypełnienie nimi przestrzeni, a co za tym idzie, równomierne podgrzewanie potraw. Temu celowi służy specjalnie ukształtowana komora kuchenki oraz emisja mikrofal w taki sposób, aby równomiernie rozpraszały się wewnątrz. Często powiązane jest to z wieloma punktami emitującymi mikrofale jednocześnie (nie oznacza to jednak, że w urządzeniu znajduje się wiele magnetronów).



Grill

Specyfika sposobu działania mikrofal powoduje, że słabo się one nadają do podpiekania potraw. To spostrzeżenie spowodowało, że część urządzeń dodatkowo wyposażana jest w specjalny grill, dzięki któremu możemy dodatkowo podpiec potrawę za pośrednictwem wyższych temperatur. W większości przypadków będzie to specjalny grill kwarcowy – nie działa on tak, jak znane nam z innych urządzeń elementy grzejne o sporej bezwładności cieplnej. W przypadku kuchenek mikrofalowych rolę tę pełni specjalna lampa kwarcowa, szybko osiągająca wysoką temperaturę i tak samo szybko stygnąca.

W urządzeniach wyposażonych w grill, mamy zazwyczaj do wyboru kilka trybów pracy, od podgrzewania wyłącznie za pomocą grilla, do trybów kombinowanych, w których potrawa podgrzewana jest naprzemiennie mikrofalami i grillem. W bardziej rozbudowanych wersjach, grill może być używany w zależności od wybranej potrawy, na przykład gotowanie może mieć miejsce początkowo tyko przy użyciu mikrofal, a samo wykończenie potrawy na rumiano odbędzie się za pomocą grilla. Dzięki temu przygotowanie soczystego udka kurczaka z przyrumienioną skórką nie będzie już problemem.



Termoobieg

Funkcja ta polega na wymuszonej przez wentylator, cyrkulacji powietrza wewnątrz kuchenki, co powoduje, że potrawa nagrzewa się bardziej równomiernie z każdej strony. To rozwiązane znane jest nam z większości piekarników i nie wymaga szerszego opisu. I choć w kuchenkach mikrofalowych jest to mniej znaczące (obrotowy talerz i tak doskonale zapewnia równomierne podgrzewanie), to jednak w niektórych przypadkach taka funkcja może być przydatna.


Gotowanie na parze

To opcja dla wszystkich zwracających szczególną uwagę na ilość tłuszczu w przygotowywanych potrawach. I choć kuchenki mikrofalowe nie kojarzą się z gotowaniem na parze, to jednak dzięki użyciu specjalnych naczyń, możliwe jest z ich udziałem przygotowywanie w taki sposób potraw.



Bezpieczeństwo

Kuchenki mikrofalowe są bezpiecznymi urządzeniami, ich konstrukcja zapobiega wydostawaniu się mikrofal na zewnątrz a dodatkowo wyposażone są w szereg zabezpieczeń. Podstawowym z nich jest mechanizm wyłączania magnetronu w chwili otwarcia drzwiczek kuchenki. W najprostszym rozwiązaniu jest to po prostu mechaniczny czujnik w drzwiczkach odcinający zasilanie magnetronu. W bardziej złożonych zabezpieczeniach występuje blokada otwarcia drzwiczek w trakcie pracy (rozwiązanie znane z pralek automatycznych), albo otwieranie drzwiczek sterowane jest w pełni elektronicznie i po zakończeniu pracy (lub jej przerwaniu), drzwiczki otwierają się automatycznie.


Czystość i higiena

Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem do gotowania, a tam, gdzie się gotuje, pojawiają się zapachy, rozchlapane plamki i resztki potraw. Dlatego kuchenki należy utrzymywać w czystości. Wnętrze powinno być regularnie czyszczone, ale często nie jest to łatwe – ścianki komory nie muszą być płaskie, resztki mogą ukrywać się w różnych zakamarkach, a chlapnięcia mogą być trudne do usunięcia. Producenci kuchenek mikrofalowych starają się ułatwić nam życie, poprzez pokrywanie ścianek komory specjalnymi materiałami ceramicznymi (odpornymi na zarysowania), czy pochłaniającymi zapachy. Takie płaszczyzny z łatwością wyczyścimy wilgotną ściereczką. I przy okazji, takie specjalne powłoki często mają właściwości antybakteryjne.



Bądź „EKO”

Kuchenki mikrofalowe, jak każde rozbudowane urządzenie elektroniczne, pobiera niewielką ilość energii nawet wówczas, gdy nie jest używane. Jeżeli zależy nam na zmniejszaniu zużywanej energii, możemy po każdym użyciu wyłączać kuchenkę z kontaktu, bądź wybrać model, który potrafi w stanie czuwania zminimalizować ilość pobieranej energii.



Blokada rodzicielska

Producenci wyposażają często swoje modele w mechanizmy blokady rodzicielskiej – każdy kto posiada dzieci wie, jak bardzo ich uwagę przykuwają urządzenia które coś robią: świecą, dmuchają powietrzem, posiadają przyciski do naciskania, które wydają dźwięki, lub gałki, które dają się obracać. Mechanizmy kontroli rodzicielskiej obejmują często dezaktywację przycisków po pewnym czasie od zakończenia pracy, zapobiegając w ten sposób przypadkowemu uruchomieniu kuchenki przez ciekawskie maluchy. Pamiętajmy jednak, że bez względu na to, jak rozbudowana będzie kontrola rodzicielska, kuchenki mikrofalowe nie powinny stać w zasięgu dzieci (jak i wiele innych kuchennych urządzeń).


Dyscyplina dodatkowa – urządzenia kombinowane

Idea stojąca za takimi urządzeniami jest prosta: po co montować w domu dwa urządzenia (piekarnik oraz kuchenkę mikrofalową), skoro można połączyć ich funkcje w jednym urządzeniu? I tak rzeczywiście jest – istnieją na rynku piekarniki wyposażone dodatkowo w moduł mikrofal, które w jednej obudowie zawierają jednocześnie i klasyczne elementy grzejne i magnetron wytwarzający mikrofale (a czasami również klasyczną grzałkę i termoobieg). Takie rozwiązanie ma szereg zalet i gdy będziemy urządzać kuchnię od nowa, na pewno warto się nad nim zastanowić. Chociażby po to, aby potencjalnie zaoszczędzić na wykorzystanej przestrzeni.




A jak powyższe prezentuje się w praktyce? Przyjrzyjmy się zatem wybranym modelom kuchenek mikrofalowych.


AMICA AMG 20M70V

To model z grupy określanej jako „entry level” – komora o pojemności 20 litrów oraz adekwatnej do jej wielkości mocy 700 W. Wyposażono ja w bardzo proste w użyciu sterowanie mechaniczne, sześć nastaw mocy oraz mechaniczny zegar odliczający czas (maksymalnie 30 minut). Kuchenka wykonana jest z emaliowanego metalu (również jej wnętrze), a drzwiczki otwierane są przyciskiem. Z przydatnych funkcji można wymienić program do rozmrażania potraw. Wyposażono ją także w system „Multi Waves” zapewniający bardziej równomierne rozłożenie mikrofal wewnątrz komory. Jeżeli potrzebujesz nieskomplikowanej kuchenki, przeznaczonej głównie do podgrzewania potraw, a która nie zajmuje wiele miejsca, ten model doskonale się w tym przypadku sprawdzi.


AMICA AMSF 20E1S

Moc tej kuchenki zbliżona jest do poprzedniej (700 W), za to do dyspozycji mamy aż 10 jej poziomów. Taka gradacja powoduje, że możemy o wiele precyzyjniej dawkować moc w stosunku do podgrzewanej potrawy. Pomaga w tym także „Multi Waves System” zapewniający bardziej równomierne rozłożenie fal wewnątrz. Sterowanie w tym modelu jest w pełni elektroniczne, co przekłada się na dostępność bardziej rozbudowanych programów automatycznych – jest ich sześć, każdy na inny rodzaj przygotowywanego posiłku. Standardowo jest także do dyspozycji program rozmrażania, w tym przypadku może być on ustawiany według czasu lub według wagi (urządzenie wyposażono we wbudowaną wagę). Elektroniczny jest także minutnik oraz zegar. Wnętrze komory wykonane jest z emaliowanego metalu, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Model ten będzie świetnym rozwiązaniem dla osób oczekujących nieco więcej od mikrofalówki niż podstawowy program podgrzewania.


GORENJE MMO20DEII

Kuchenka ta cechuje się mocą 800 W z możliwością podziału na siedem stopni, przy wielkości komory 20 litrów. Sterowanie zostało zrealizowane w pełni elektronicznie, choć nie znajdziemy tutaj tematycznych programów gotowania, poza funkcją rozmrażania. Panel sterujący jest za to bardzo przejrzysty, a wykorzystanie pokrętła sterującego zapewnia wygodne wybieranie nastaw. Urządzenie zostało wyposażone w technologię „Gorenje Pulse Technology” w zamierzeniu skracające czas potrzebny do podgrzania potrawy. Sterowanie elektroniczne umożliwiło również wbudowanie w kuchenkę dodatkowych funkcji zabezpieczających przed otwarciem drzwiczek w czasie pracy – jest to o tyle ważne, że otwieranie drzwiczek ma miejsce za pośrednictwem uchwytu, więc dodatkowa kontrola jest w tym przypadku wskazana. Komora kuchenki została wykończona poprzez lakierowanie, a sama kuchenka bardzo ładnie się prezentuje wizualnie: lustrzana powierzchnia drzwiczek i ergonomicznie zaprojektowany panel zapewniają jej nowoczesny wygląd.


ZELMER MW3103X / ZMW3103X

Choć moc tej kuchenki wynosi 700 W, to w tym przypadku jest ona uzupełniana wbudowanym grillem kwarcowym o mocy 1000 W. Kuchenka sterowana jest w pełni elektronicznie, co w połączeniu z możliwością wykorzystania grilla, pozwoliło na wyposażenie kuchenki w 8 automatycznych programów, a także możliwości gotowania kombinowanego oraz wieloetapowego. Pomimo szerokich możliwości programowania, sterowanie zostało zrealizowane w bardzo prosty i klarowny sposób – wykorzystano pięć przycisków i intuicyjne pokrętło wyboru. Oprócz minutnika kuchenka posiada także zegar, dzięki któremu mamy do dyspozycji funkcję opóźnionego startu. Całości dopełnia troska o bezpieczeństwo jej użytkowania – drzwiczki otwierane są przy pomocy blokowanego przycisku, a od chwili startu programu, kuchenka będzie ignorować wciskane (oczywiście przypadkowo) przez naszych milusińskich przyciski. Obudowa została wykonana z oksydowanego metalu, a komora posiada pojemność 20 litrów. Dzięki grillowi i wbudowanej automatyce kuchenka ta może stać się wsparciem przy przygotowywaniu różnorodnych potraw dla całej rodziny.


SAMSUNG MG23H3125NK

Model ten jest bardzo ciekawą propozycją dla wszystkich tych, którzy przykładają szczególną uwagę do zdrowego odżywiania (teoretycznie oczywiście, my wszyscy). W tym przypadku podstawowym atutem jest możliwość gotowania na parze (w specjalnym naczyniu), dzięki czemu żywność nie traci wartości odżywczych i nie jest w jego trakcie wysuszana. Urządzenie posiada także czujnik wilgoci, co pozwala na dosyć precyzyjne określenie, kiedy potrawa jest gotowa do spożycia. Moc dostępna w tym modelu to 800 W (6 poziomów) oraz 1100 W dostępnych w grillu. Równomierność rozprowadzania mikrofal wewnątrz kuchenki zapewniane jest przez trzypunktowe rozprowadzanie fal. Sterowanie zostało zrealizowane w pełni elektroniczne, z rozbudowanymi programami tematycznymi obejmującymi różne kombinacje wykorzystania mikrofal i grilla. Komora urządzenia ma pojemność 23 litrów i wyposażono ją w system „Steam Cleaning” pomagający w utrzymaniu jej w czystości. Jesteś wielbicielem potraw przygotowywanych na parze? Ta kuchenka na pewno Cię zainteresuje.


WHIRLPOOL MWF 421 Sl

To urządzenie przykuwa uwagę swoim wyglądem – ciekawie zaprojektowany panel sterujący i gładkie drzwiczki wykonane z materiału zapobiegającego pozostawianiu odcisków palców, na pewno będzie dobrze wyglądać w kuchni. Ale nie tylko wygląd jest w tym przypadku atutem. Dostępna moc 800 W (w siedmiu stopniach) oraz grill o mocy 1000 W staną na wysokości zadania w większości przypadków. Dziewięć programów automatycznych, uzupełnionych przez tryby rozmrażania, szybkiego startu czy kombinowanego gotowania, zaspokoją większość naszych kuchennych potrzeb. Dotykowy panel sterujący nie tylko ładnie wygląda, ale jest również prosty w czyszczeniu. Komora o pojemności 25 litrów jest wystarczająca nawet dla większych ilości podgrzewanego jedzenia. Do tego standardowy już minutnik i zegar czasu. Znakomita propozycja urządzenia do codziennego użytku.


AMICA AMGB20E1GB FUSION

Przejdźmy teraz do modeli przystosowanych do zabudowy – w tym przypadku nie tylko dzięki samej konstrukcji, ale również dzięki wyposażeniu urządzenia w system chłodzenia obudowy. Dostępna w tym modelu moc wynosi 700 W (z dostępnymi siedmioma stopniami) i jest uzupełniana przez grill kwarcowy o mocy 900 W. Sterowanie zrealizowano w pełni elektronicznie, a sam panel sterujący jest bardzo intuicyjny. Do wyboru dostajemy 9 programów automatycznych, oprócz tego mamy do dyspozycji czasowy program rozmrażania, automatyczne odgrzewanie czy podgrzewanie wieloetapowe. Wnętrze o pojemności 20 litrów, wykonane zostało ze stali nierdzewnej. Zdecydowanie jest to model, który dzięki swojemu eleganckiemu wykończeniu, będzie się znakomicie prezentował w każdej kuchni.


BEKO MCB25433X

Tym razem mamy do czynienia z urządzeniem, które oprócz mikrofal (o mocy 900 W) i grilla (o mocy 1000 W) wyposażono dodatkowo w termoobieg (o mocy 1350 W). Dzięki temu, urządzenie to wkracza w obszar klasycznych piekarników, zachowując przy tym wszystkie zalety kuchenki mikrofalowej. Do tego wliczają się takie cechy użytkowe jak 10 programów gotowania do wyboru, możliwość kombinowania różnych trybów pracy, wbudowana waga do potraw oraz pełne sterowanie elektroniczne. Panel został zrealizowany w technologii dotykowej, co powoduje, że utrzymanie frontowej części urządzenia w czystości, jest bardzo proste. Komora urządzenia wykonana została ze stali nierdzewnej i posiada pojemność 25 litrów. Jeżeli częściej korzystasz z mikrofalówki, niż piekarnika, jest to model, nad którym warto się zastanowić.


SAMSUNG NQ50K3130BS/EO

To kolejny model do zabudowy, tym razem zaprojektowany z myślą o gotowaniu nawet wielu dań w tym samym czasie. Taką możliwość zapewnia duża objętość komory – 50 litrów. Z łatwością zmieścimy w niej kilka naczyń, a dzięki równoczesnemu gotowaniu zaoszczędzimy energię. Do dyspozycji mamy 900 W mocy wykorzystywanej w kilkunastu programach gotowania, w tym także dostępna jest funkcja pieczenia. Wnętrze komory zostało pokryte emalią ceramiczną, a dodatkowo celem łatwiejszego utrzymania czystości, dostępna jest funkcja czyszczenia parą. Całość umieszczono w klasycznej obudowie z drzwiczkami otwieranymi do dołu (jak w klasycznym piekarniku), co powinno ułatwić wkładanie i wyjmowanie potraw. Całości dopełnia duży, czytelny wyświetlacz oraz dwa chowane pokrętła. Idealne urządzenie dla większej rodziny, również dzięki wyposażeniu go w szereg zabezpieczeń przed dziećmi.


ELECTROLUX EVY 6600 AOX

 No koniec pozostawiamy urządzenie, które potrafi samo rozpoznać włożoną potrawę i zaproponować odpowiedni sposób obróbki. Wyposażone w 1000 W generatora mikrofal oraz grill z podwójnym obiegiem, komorę roboczą o pojemności 46 litrów, znakomicie sprawdzi się w roli wielofunkcyjnego centrum kuchni. Urządzenie nie tylko gotuje, stosując różne kombinacje mikrofal i grilla, ale posiada również funkcję turboopiekania, utrzymywania optymalnej temperatury potrawy, czy sygnalizuje obecność tzw. ciepła pozostawionego. Sterowanie tym wszystkim zapewnia intuicyjny panel wyposażony w wyświetlacz, dwa pokrętła i przyciski sterujące. Front kuchenki zaprojektowano w zgodności wizualnej z innymi produktami tego producenta, więc nie będzie problemem utrzymanie spójnego wizerunku naszej kuchni.



Na koniec życzymy wszystkim samych sukcesów kuchennych!!!


Autor tekstu: Angelika Młotkowska

W artykule wykorzystano zdjęcia producentów.


Menu