Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Lodówka – Chłodzi i zdobi!


Współczesna lodówka ucieka od banału, kokietując kolorem i urzekając wyrafinowanymi detalami, które subtelnie podkreślają jej klasę. Nie można jej także odmówić niezwykłej troski o jedzenie, którego świeżość pozwala wydłużyć nawet trzykrotnie. Świetnie zorganizowane wnętrze, oświetlenie, które nie razi, innowacyjne rozwiązania, które stają na przeciw wyzwaniom technologicznym, cicha praca i ekonomiczne tryby. A wszystko to na wyciągnięcie ręki.


Rodzaje lodówek


Lodówki występują w wielu wariantach, oferując różną wielkość, jakość i wzornictwo. Do dyspozycji są urządzenia do zabudowy (zazwyczaj mają one od 72 do 178 cm wysokości), urządzenia wolno stojące (od 82 cm do 200 cm wysokości) oraz urządzenia ekstraklasy. Jeśli chcesz w kuchni stworzyć nieodparte wrażenie bardzo spójnego wnętrza, wówczas warto zdecydować się na lodówkę do zabudowy, którą pokryje front pasujący stylistycznie do tego przygotowanego przez producenta kuchni. Model wolno stojący z kolei oferuje większą swobodę i elastyczność w aranżacji, gdyż można postawić go niemalże wszędzie, a ponadto wyrafinowany dizajn sprawi, że pomieszczenie nabierze wyrazu i charakteru. Pod względem funkcjonalnym oba rodzaje nie różnią się szczególnie od siebie, należy jednak pamiętać, że zabudowywać można tylko modele specjalnie do tego przeznaczone. Urządzenia zabudowane charakteryzują się nieco bardziej zaawansowaną konstrukcją, która wynika głównie z norm i ma ścisły związek z oddziaływaniem urządzeń m.in. na szafki, ich okleinę oraz mają odpowiednio skonstruowaną wentylacją, co sprawia, że nadają się do wmontowywania w meble kuchenne bez ryzyka uszkodzenia zarówno samego urządzenia, jak i mebli. Urządzenie wentylowane w nieprawidłowy sposób nie tylko niewłaściwie pracuje, ale także pochłania znacznie więcej energii. Ponadto mają także specjalne płaskie drzwi, przystosowane do zamontowania na nich frontu.



Lodówka z lub bez modułu zamrażarki

Lodówka bez modułu zamrażarki chłodzi żywność, lecz nie ma możliwości jej zamrażania. Niektóre modele są jednak wyposażone w komorę niskich temperatur (od -2 do 0°C) o niewielkiej pojemności, inne z kolei mają zintegrowany zamrażalnik, który umożliwia przechowywanie lodów, pizzy lub mrożonych ziół. Lodówko-zamrażarki dysponują zarówno obszerną częścią chłodniczą, jak i częścią zamrażalniczą, które otwierane są oddzielnymi drzwiami. Temperatura we wnętrzu lodówki wynosi od +2 do +8°C, z kolei w zamrażarce od -6 do -26°C. Komora chłodząca może znajdować się u góry urządzenia (na wysokości oczu) lub na dole. Tę pierwszą wersję polecamy szczególnie tym, którzy często sięgają po jedzenie z zamrażarki, drugom osobom, które nie chcą się za każdym razem schylać, by wyjąć schłodzoną żywność z lodówki. Warto dodać, że zamrażalnik umieszczony w dolnej części lodówki zazwyczaj jest bardziej przestronny.



Zamrażarka

Urządzenie, które pozwala wyłącznie mrozić żywność. Minimalna temperatura we wnętrzu wynosi zazwyczaj -24°C, są jednak na rynku urządzenia przekraczające tę wartość i osiągające temperaturę nawet -32°C. Wyróżniamy dwa rodzaje zamrażarek – szufladową oraz mniej popularną skrzyniową. W tej ostatniej produkty umieszczane są w specjalnych koszach, a samo urządzenie otwieramy od góry (jak kufer) lub za pomocą rozsuwanych poziomych witryn. W zamrażarce szufladowej produkty przechowywane są w szufladach i choć większość modeli to urządzenia indywidualne, niektóre z nich można kombinować z pasującymi chłodziarkami, tworząc w ten sposób lodówkę Side-by-Side.



Lodówka Side-by-Side

Idealnie nadają się do przechowywania dużych ilości produktów, gdyż ich pojemność łącznie może wynosić nawet 600 l. Występują dwie konstrukcje lodówek Side-by-Side. Pierwsza, europejska stanowi klasyczny zestaw złożony z dwóch zainstalowanych obok siebie urządzeń o tej samej wysokości i zbliżonej stylistyce – lodówki i zamrażarki (lub dwóch lodówek, bądź lodówki i chłodziarki na wino), połączonych ze sobą specjalnym łącznikiem lub maskownicą. Druga, amerykańska, w której urządzenie zbudowano na bazie jednej bryły przedzielonej na środku pionową podziałką, oddzielającą od siebie dwie komory.



Lodówka French Door

To modele podobne do konstrukcji Side-by-Side, jednak to co je od nich odróżnia to brak pionowej przegrody, która dzieli na pół przestrzeń w lodówce. To pozwala na przechowywanie produktów spożywczych o naprawdę dużych rozmiarach lub ułożonych na nieporęcznych naczyniach lub przedmiotach, jak np. gotowe dania na dużych tacach lub kuchennych blachach do pieczenia. Górną część lodówek French Door stanowi lodówka, dolną zaś zamrażarka. Zazwyczaj urządzenia te są wyposażone w dwoje drzwi na górze i dwoje drzwi na dole lub zamiast nich w specjalne szuflady.



Lodówka typu Door-in-Door

To najnowszy typ urządzeń na rynku, który w swojej konstrukcji wykorzystuje dodatkową parę (cienkich) drzwi, umieszczonych w komorze chłodziarki. Tuż za nimi umieszczone są rzeczy, po które do lodówki sięgamy najczęściej. By dotrzeć do całej zawartości lodówki, wystarczy otworzyć drugie, główne drzwi urządzenia. Ułatwiony dostęp do najpotrzebniejszych produktów, powoduje, że by je wziąć nie musimy otwierać całego urządzenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu do wnętrza nie dostaje się tak dużo ciepłego powietrza, co z jednej strony pozwala zachować równomierną temperaturę w całej komorze, z drugiej przyczynia się do mniejszego zużycia energii elektrycznej.



Warto wspomnieć, że lodówki Side-by-Side, French Door, czy typu door in door oprócz tego, że zapewniają mnóstwo miejsca do przechowywania żywności różnego typu i rozmiarów, oferują funkcje, które gwarantują nie tylko idealną świeżość jedzenia, ale i jasny przegląd zawartości, to ponadto zazwyczaj wyposażone są również w bardzo przydatne dodatki, takie jak minibarek, dozownik do wody lub kostkarkę. Minibarek to niewielkie okienko zamontowane w drzwiach lodówki. Umieszcza się w nim napoje, alkohol czy po prostu najpotrzebniejsze produkty, po które można sięgnąć bez konieczności otwierania drzwi lodówki i niepotrzebnego wypuszczania z niej chłodnego powietrza. Minibar może posłużyć także jako półka, na której można postawić szklankę, aby nalać do niej napój. Świetnie sprawdzi się podczas domowych przyjęć. Dozownik do wody (w niektórych modelach zwany podajnikiem lub dyspenserem wody) zazwyczaj wyposażony w wymienny filtr do wody, może być uzupełniany ręcznie lub podłączony bezpośrednio do instalacji hydraulicznej. Przy częstym użytkowaniu to drugie rozwiązanie jest znacznie wygodniejsze, wymaga jednak odpowiedniego przygotowania instalacji. Kostkarka z kolei może być wbudowana w podajnik wody, wówczas dzięki automatycznemu mechanizmowi kostki tworzą się samoczynnie, oferując w zależności od wyboru funkcji – kostki lodu, kruszony lód albo schłodzoną wodę, a w niektórych modelach kostkarka jest na stałe umieszczona w zamrażarce. Inną opcją jest wyjmowana kostkarka typu twist-off. Po zamrożeniu lodu wystarczy obrócić foremki specjalnym pokrętłem, aby lód spadł bezpośrednio do pojemnika.


Determinanty chłodzenia

Kluczem do utrzymania najwyższej świeżości produktów spożywczych jest odpowiednie zharmonizowanie temperatury, wilgotności i obiegu powietrza.



Temperatura i wilgotność

By produkty spożywcze na długo pozostały świeże, aromatyczne i wartościowe muszą mieć zapewnioną optymalną i stałą temperaturę. Wiele lodówek może pochwalić się technologiami (czujniki FreshSense, kompresory inwerterowe, funkcja AdaptTech), które troszczą się o utrzymanie stałego poziomu temperatury wewnątrz, by nasze zaglądanie do środka nie narażało jedzenia na szok termiczny, a tym samym na szybsze jego psucie. Jedne stale monitorują temperaturę wewnątrz i na zewnątrz chłodziarki, by w przypadku wykrytych zmian odpowiednio dopasować tempo pracy sprężarki. Drugie z kolei weryfikują i analizują sposób, w jaki korzystamy z urządzenia i w ten sposób uczą się przewidywać, kiedy je otwieramy. Wówczas obniżają temperaturę o 1 lub 2°C, by w wyniku otwarcia lodówki temperatura wewnątrz nie uległa zmianie. Ważne jest również, by temperaturę można było swobodnie regulować, dostosowując parametry do warunków zarówno w komorze, jak i do wymogów przechowywania danego rodzaju produktu. Przed zakupem urządzenia warto zatem zwrócić uwagę, czy pozwala ono regulować temperaturę w lodówce i zamrażalniku, niezależnie od siebie i zgodnie z potrzebami. Zazwyczaj lodówki oferują zakres temperatur od 1°C do 9°C, w zamrażalkach z kolei można ją ustawiać w zakresie od -16°C do 24°C. Ponadto trzeba mieć na uwadze, że choć niska temperatura wstrzymuje procesy chemiczne zachodzące w żywności, to nie każdemu produktowi jej najniższa wartość sprzyja. Pomidor w lodówce straci aromat, chleb stwardnieje, bakłażan szybko zbrązowieje i stanie się wodnisty, a olej się zetnie. Banany lepiej przechowywać z dala od bezpośredniego światła słonecznego, ziemniaki w suchym i nieoświetlonym miejscu, cebulę w chłodnym i ciemnym miejscu, a ananasa w temperaturze pokojowej. Niemniej lodówka powinna być wyposażona w rozwiązania, które sprawią, że będzie ona stanowiła najlepsze środowisko dla różnych produktów. Nie bez znaczenia jest również prawidłowe ich w niej przechowywanie, które wydłuża termin przydatności do spożycia.

Drzwi są najcieplejszym miejscem w lodówce, dlatego idealnie nadają się do przechowywania jajek, masła, które pozostanie świeże i jednocześnie wystarczająco miękkie, aby łatwo nim można było posmarować chleb, otwartej musztardy, ketchupu i soku. Na górnej półce zaleca się umieszczanie otwartych szklanych opakowań, zawierających np. dżem lub sosy. Środkowa półka to najlepsze miejsce do przechowywania produktów mlecznych, np. serka śmietankowego, jogurtu, zsiadłego mleka, śmietany, a także wędlin i sera oraz produktów wędzonych. Należy również pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu między różnymi produktami (nie powinny one również stykać się z tylną ścianą), ponieważ zapewnia to swobodną cyrkulację powietrza. Świeże mięso, ryby i owoce morza, jak również i łatwo psująca się żywność powinny być schowane w najchłodniejszym miejscu w lodówce, czyli w najniższej komorze. W tym ostatnim przypadku, by zapewnić odpowiednie i bezpieczne warunki przechowywania, producenci oferują specjalne komory (m.in.: Chef Zone, Active 0°, coolBox, ZeroZone, ChillerBox, PerfectFresh, FreshZone, FreshActive), w których panuje stała, niska temperatura około 0 stopni (lub od 0 do 3 stopni w zależności od producenta), co pozwala przedłużyć świeżość oraz zachować soczystość i walory odżywcze produktów delikatnych i wrażliwych na temperaturę. Komory te służą również do powolnego rozmrażania żywności, która nigdy nie powinna być rozmrażana poza lodówką. W niektórych lodówkach dostępna jest funkcja intensywnego chłodzenia (np. SuperCooling, SuperCool), która minimalizuje wahania temperatury, obniżając jej wartość do 2-3°C, by szybko schłodzić świeżo zakupione produkty i jednocześnie zapobiec podwyższaniu temperatury żywności, która została już schłodzona. Funkcja ta wyłącza się automatycznie po upływie kilku godzin, a temperatura chłodziarki wraca do ustawienia początkowego. Oprócz funkcji intensywnego chłodzenia możemy również spotkać funkcje błyskawicznego zamrażania (XtremeFreeze, FastFreeze, Szybkie mrożenie), która zamraża produkty żywnościowe dwukrotnie szybciej niż normalnie, chroniąc przy tym zawarte w nich składniki odżywcze. Tak, jak w poprzednim przypadku funkcja ta wyłącza się automatycznie (zazwyczaj po 2 dniach), a temperatura zamrażarki powraca do wcześniejszych ustawień.



Temperatura to tylko jeden z czynników wpływających na świeżość produktów. Jeszcze większe znaczenie ma wilgotność i oświetlenie. Zbyt wysoka lub zbyt niska wilgotność oraz ciągły brak światła mogą przyśpieszyć więdnięcie owoców i warzyw, ich wysychanie oraz utratę witamin. Jednak i z tym uporali się producenci lodówek, wyposażając swoje urządzenia w szczelne pojemniki (szuflady lub komory) z możliwością regulacji wilgotności, dzięki którym warzywa i owoce na dłużej zachowują soczystość, kruchość, witaminy i składniki mineralne (mi.in.: CrisperBox, BioFreshPlus, HydroFresh, FreschProtectBox, VitaminSafe, VitaFresh, CrispZone z funkcją HumidityControl, PerfectFresh Pro oraz MasterFresh). Co ciekawe niektóre z pojemników mają dodatkowo wbudowane diody LED, symulując naturalne światło słoneczne i aktywując w ten sposób występujące naturalnie w warzywach witaminy C i D, w innych z kolei spektrum pomarańczowego świata spowalnia naturalny proces dojrzewania owoców i warzyw.



Przepływ powietrza i antybakteryjne technologie

W lodówkach mamy do czynienia z dwoma rodzajami obiegu powietrza: statycznym i dynamicznym. Lodówki ze statycznym przepływem powietrza charakteryzują się wyższą temperaturą na górnych półkach urządzenia, a niższą na dolnych. Ci, którzy zdecydują się na takie rozwiązanie powinni zwracać uwagę, by w takim urządzeniu nie układać produktów przypadkowo, a stosować się do porad dotyczących prawidłowego ich przechowywania i jak najlepszego wykorzystania przestrzeni w lodówce. Szczególnie jeżeli zależy nam na tym, by świeżo zakupiona żywność szybko się nie popsuła. Rozmieszczeniem produktów nie trzeba sobie zaprzątać głowy w przypadku lodówki z dynamicznym obiegiem powietrza (technologia Multi Flow), wspomaganym pracą wentylatorów, które dbają o prawidłowy nawiew i dystrybucję powietrza. Powietrze wydostające się z niewielkich otworów umieszczonych nad każdą półką jest rozprowadzane równomiernie, wyrównując w ten sposób temperaturę w całej lodówce. To powoduje, że dowolny rodzaj żywności umieszczony na dowolnej półce w lodówce będzie przechowywany w tej samej temperaturze. Ponadto minimalizując wahania temperatury, technologia ta skraca czas chłodzenia.



Zazwyczaj z systemem przepływu powietrza zintegrowane są antybakteryjne technologie lub filtry (m.in.: IonAir, HygieneAir, airfreshFilter z technologią antiBacteria, ActiveAirClean), które chronią żywność przed szkodliwymi bakteriami, neutralizują zapachy wewnątrz lodówki, gwarantując maksimum higieny i działanie dezynfekujące o bardzo dużej skuteczności. Swe działanie opierają na jonach srebra znanych ze swoich właściwości bakteriobójczych. Filtry, w których wykorzystuje się m.in. połączenie substancji czynnych, takich jak aktywny węgiel i chitosan, oczyszczają powietrze, absorbując nieprzyjemne zapachy i wychwytują bakterie, dzięki czemu przechowywana żywność dłużej zachowuje świeżość. W zależności od producenta, filtry są stałe lub wymienne (informacja dotycząca czasu, po upływie którego producent rekomenduje wymianę filtra będzie podana w instrukcji obsługi). O wiele bardziej zaawansowanym i zarazem skuteczniejszym rozwiązaniem są systemy jonizacyjne, które zmieniają skład powietrza i prowadzą do skutecznej eliminacji bakterii, pleśni, a nawet części wirusów i grzybów, a ponadto wypełniają lodówkę czystym i nasyconym tlenem powietrzem. Proces jonizacji polega na odrywaniu elektronów od atomu, w wyniku czego obojętny atom staje się dodatni, co w środowisku naturalnym przyczynia się do utrzymania czystości powietrza na właściwym poziomie.



No Frost

Uważany za jeden z najlepszych i najbardziej niezawodnych systemów chłodzenia na rynku. W urządzeniach z systemem No Frost produkty są zamrażane obiegowym powietrzem chłodzącym, a wilgoć jest odprowadzana na zewnątrz. Dzięki takiemu rozwiązaniu w zamrażarce nie tworzy się zbędny lód, a produkty spożywcze nie ulegają oszronieniu. W lodówce z kolei zapewnia mikroklimat idealny dla świeżej żywności (przed zakupem należy jednak sprawdzić, z jaką wersją produktu mamy do czynienia, gdyż funkcja No Frost może być dostępna w dwóch komorach lub tylko w zamrażalniku). Ze względu na fakt, że powietrze w komorach jest ciągle wentylowane i świeże żywność się nie psuje i nie pleśnieje. Równomierne chłodzenie sprawia, że produkty szybciej uzyskują pożądaną temperaturę, a my gwarancję niższego zużycia energii. Ponadto w wyniku utrzymywania równomiernego rozkładu temperatury funkcja ta zmniejsza obciążenie agregatów, zwiększając ich trwałość. W lodówce bez osadu, szronu, spływającej wody, pleśni i bakterii łatwiej utrzymać czystość, w zamrażarce z kolei produkty do siebie nie przymarzają i łatwiej je rozpoznać, a ponadto do dyspozycji mamy więcej przestrzeni. Co więcej dzięki No Frost kwestia konieczności rozmrażania urządzenia co jakiś czas, już nas nie dotyczy. Warto wspomnieć, że o ile system ten jest uważany za świetne rozwiązanie w przypadku zamrażarki, o tyle w lodówce przyczynia się do wysuszania produktów. Dlatego w urządzeniach z systemem No Frost w komorze chłodniczej zaleca się przechowywanie owoców i warzyw, a także mięsa i ryb w pojemnikach.


 

Oświetlenie 


Warto sięgnąć po urządzenie, którego wnętrze rozświetlają diody lub listwy LED. Po pierwsze zużywają one mniej prądu oraz emitują mniej ciepła niż tradycyjne żarówki, dlatego też lodówko-zamrażarka nie musi zużywać dodatkowej energii, aby utrzymać odpowiednią temperaturę. Po drugie oferują one bardziej naturalne i jasne światło, które równomiernie rozprasza się we wnętrzu, nie powodując oślepienia podczas zaglądania do środka. Ponadto zapewniają wyraźnie lepszą widoczność, a tym samym również większą kontrolę nad zawartością półek, ułatwiając odnalezienie szukanego produktu. Charakteryzują się także długą żywotnością (szacowaną na dziesiątki tysięcy godzin) i pozostają sprawne przez cały okres eksploatacji urządzenia.


 

Pojemność


Największą pojemność (450-500 l) oferują lodówki o wysokości ponad 2 m i zwiększonej szerokości – do ok. 75 cm, nieco mniejszą (do 300 l) proponują modele 175 cm, najmniejszą (60-120 l) urządzenia o wysokości do 85 cm. Co ciekawe, wiele producentów do konstrukcji swoich urządzeń stosuje technologie (cieńsze niż w tradycyjnej lodówce ścianki), które pozwalają zwiększyć pojemność wewnętrzną, przy zachowaniu tych samych wymiarów zewnętrznych. Lodówka z zamrażalnikiem na górze? Może przestronniejszym na dole? A może bez? To, ile i jakiej przestrzeni będziemy potrzebować, tak naprawdę zależy od kilku czynników. Pod uwagę powinniśmy wziąć liczbę domowników oraz częstotliwość, z jaką chodzimy na zakupy, im rzadziej, tym więcej miejsca będziemy potrzebować, by pomieścić, np. cotygodniowe zakupy. Znaczenie ma również ilość i rodzaj kupowanych zakupów, duże ilości produktów, a także owoców i warzyw będą wymagały więcej przestrzeni do ich przechowywania, z kolei gotowe mrożone posiłki – większego zamrażalnika. Warto wspomnieć, że przechowywanie dużej ilości jedzenia w małej przestrzeni spowoduje, że sprzęt nie tylko będzie pracował nieefektywnie, ale przede wszystkim nieekonomicznie, gdyż będzie pobierał więcej energii. Z drugiej strony rozważanie zakupu lodówki Side-by-Side w przypadku jednej osoby nie ma sensu, chyba, że organizuje się wiele przyjęć.


 

 

Systemy półek i szuflad


Półki w lodówkach wykonuje się dzisiaj ze zwykłego lub cechującego się większą wytrzymałością na pęknięcia i zadrapania hartowanego szkła (niegdyś były to metalowe półki żeberkowe),w obu przypadkach łatwego do mycia i utrzymania w czystości. Do konstrukcji szuflad z kolei używa się odpornego na zarysowania, wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Ciekawymi rozwiązaniami, które sprawiają, że lodówki są szczególnie elastyczne są systemy łatwego demontażu półek, a także możliwość regulacji ich wysokości, dzięki czemu wygodnie można zmieniać ich rozłożenie. Ponadto oferując szereg innowacyjnych rozwiązań organizacji przestrzeni i wiele sprytnych i praktycznych zakamarków powodują, że można w nich przechowywać zarówno małe słoiczki, jak i największe produkty.


Przesuwane półki w drzwiach lodówki

Półki w drzwiach z funkcją regulacji wysokości (zazwyczaj mogą być przenoszone w górę lub w dół) ułatwią przechowywanie produktów o różnych kształtach i rozmiarach, takich jak wysokie butelki, kartony, czy słoiki (np.: EasyLift, SimpleSlide, FlexLift, VarioBord). W niektórych modelach pojemniki na drzwiach są głębsze niż w standardowych lodówkach i potrafią zmieścić dwa rzędy puszek i butelek z napojami. Inne oprócz regulacji wysokości oferują także różne konfiguracje ustawień.



Wysuwane półki / szuflady

Wyjęcie opakowania masła z tylnej części lodówki nierzadko oznacza konieczność pokonania całego toru przeszkód. Wysuwane półki zapewniają wygodny i swobodny dostęp do wszystkich produktów przechowywanych w lodówce, szczególnie do tych umieszczonych daleko w głębi (np.: półki EasyAccess, PullOut, PerfectFresh). Ułatwiają także układanie i porządkowanie. W zależności od producenta wysuwa się je na różną odległość (zazwyczaj na odległość 12-16 cm), niektóre można wysunąć całkowicie.


Półka wielofunkcyjna

Dodatkowa półka (umieszczona pomiędzy dwiema półkami), którą można rozkładać, jeśli potrzebujemy miejsca na małe pojemniki, bądź składać, jeśli przestrzeń poniżej zajmują wysokie miski lub butelki.


Półka dzielona

Półka, której jedna połowa z łatwością wsuwa się pod drugą, umożliwiając w ten sposób przechowywanie większych produktów, takich jak misy czy butelki, które trzeba ustawiać w pionie. Zapewnia pełną elastyczność, gdy potrzebujemy więcej miejsca.



Pojemnik hermetyczny

Sprawdzi się idealnie do przechowywania produktów o intensywnym zapachu, takich jak sery pleśniowe, kiełbasy czy czosnek, gdyż szczelne zamknięcie zapobiega rozprzestrzenianiu się nieprzyjemnych woni we wnętrzu lodówki.


Półka na butelki i puszki lub wino 

Specjalnie wyprofilowana metalowa półka, odpowiadająca kształtowi butelki lub puszki, pozwala wygodnie chłodzić napoje.


Pojemnik na jajka

Znajdziemy go w większości urządzeń. Zastosowane w nim wytłoczenia umożliwiają wygodne przechowywanie jaj. Zazwyczaj istnieje możliwość usunięcia go z wnętrza, gdyby okazał się zbędny.


BigBox

To niezwykle praktyczna i pojemna szuflada, która może występować zarówno w lodówce, jak i w zamrażalce. Zapewni wystarczająco dużo miejsca nawet na duże porcje. Bez trudu pomieści całego indyka, arbuza, główkę sałaty w towarzystwie innych warzyw i owoców, a także tort.


 

Sterowanie


Dzisiaj lodówki wyposaża się w zaawansowane sterowanie elektroniczne w postaci przełączników współpracujących ze wskaźnikami diodowymi lub zewnętrznego cyfrowego wyświetlacza (typu LED), umieszczonego zazwyczaj na drzwiach urządzenia lub w uchwycie drzwi. Niekwestionowaną zaletą tego typu technologii jest monitorowanie warunków panujących wewnątrz, bezproblemowe odczytanie oraz możliwość regulacji ustawień temperatury, bez konieczności otwierania urządzenia, a tym samym wpływania na temperaturę, jaka panuje w środku, co przekłada się na niższe zużycie energii i wydajną pracę urządzenia. Oprócz możliwości wygodnego ustawienia docelowej temperatury, panele te oferują mnóstwo dodatkowych opcji, takich jak włączanie i wyłączanie poszczególnych funkcji lub trybów (np. funkcji szybkiego chłodzenia lub trybu EcoMode). Powiadomią o potrzebie wymiany filtra lub ostrzegą za pomocą świetlnego i dźwiękowego sygnału o nagłym wzroście temperatury w urządzeniu. Warto dodać, że coraz popularniejsze stają się systemy, które pozwalają na zdalne sterowanie lodówkami za pomocą smartfonu lub tabletu (do komunikacji między urządzeniami wykorzystywana jest łączność Wi-Fi). Wystarczy, że zainstalujemy na naszym urządzeniu mobilnym specjalną aplikację, dzięki której otrzymamy dostęp do funkcji, takich jak możliwość regulacji temperatury, aktywacja blokady rodzicielskiej czy intensywne chłodzenie. Aplikacja poinformuje nas o niedomkniętych drzwiach lodówki czy przerwie w dostawie prądu. Oznajmi, kiedy nasz napój się schłodzi, a także poda listę zakupów do zrobienia. Niektórzy producenci stosują oddzielną elektronikę do części chłodzącej, jak i mrożącej, pozwalając na łatwe i dokładne dostosowanie ustawień każdego przedziału do indywidualnych potrzeb.


 

Parametry


Klasa efektywności energetycznej

Lodówki są klasyfikowane w klasach, od najbardziej efektywnych energetycznie A+++, A++, A+ (które zużywają odpowiednio o 60%, 40% i 20% mniej energii) po najmniej oszczędne – klasa D. Producenci zachęcają, by sięgać po urządzenia, które prezentują wydajność jak najwyższej klasy. Pomimo, że zapłacimy za nie więcej, w wyniku eksploatacji spostrzeżemy, że pracując oszczędnie są one tańszym rozwiązaniem od modeli klasy B lub C i na dłuższą metę są bardziej opłacalne.


Klasa klimatyczna

Wyróżniamy cztery klasy klimatyczne: klimat subnormalny (SN) – dla urządzeń chłodniczych pracujących w temperaturze od +10 do +32°C, klimat normalny (N) – dla urządzeń chłodniczych pracujących w temperaturze od +16 do +32°C, klimat subtropikalny (ST) – dla urządzeń chłodniczych pracujących w temperaturze od +18 do +38°C oraz klimat tropikalny (T) – dla urządzeń chłodniczych pracujących w temperaturze od +18 do +43°C. Parametr ten określa, jaki jest optymalny zakres temperatur otoczenia, w jakich urządzenie najlepiej się sprawuje. Co ważne nie stanowi on o wyższości jednego modelu nad drugim, a definiuje warunki pracy otoczenia, w jakich urządzenie będzie najbardziej efektywne. Warunki znacznie odbiegające od tych, do których urządzenie zostało przystosowane negatywnie wpłyną na jego pracę, w tym na większe zużycie energii. Istotne jest również samo umieszczenie lodówki w kuchni w pobliżu pozostałych pracujących sprzętów. Należy unikać bezpośredniego sąsiedztwa piekarnika, grzejnika lub kuchenki.


Poziom hałasu

Poziom emitowanego hałasu podawany jest w decybelach. W najcichszych urządzeniach wynosi on 36-40 dB i możemy go porównać do szumu wentylatora komputerowego, jest zatem wręcz niesłyszalny. Modele, które generują dźwięk o natężeniu 41-45 dB także są uznawane za stosunkowo ciche, z kolei te, w których wartość ta przewyższa poziom 50 dB, uważa się za głośne. Aby mieć świadomość, jak ważny jest każdy decybel, dodajmy, że wartości podawane w decybelach nie są wartościami linearnymi, ale logarytmicznymi. Co oznacza, że poziom hałasu wyższy o 3 dB, który na pierwszy rzut oka może nie stanowić znaczącej różnicy, w praktyce będzie odczuwany, zaś różnica 10 decybeli będzie oznaczała, aż dwukrotnie głośniejszą pracę. Warto mieć na uwadze, że na hałas wytwarzany przez urządzenie wpływ mają również akustyka samego pomieszczenia oraz sposób ustawienia urządzenia (mi.in. montaż, poprawne wypoziomowanie, stabilność podłoża). Niemniej wybór cichszego urządzenia jest niezwykle istotny, gdy w naszym mieszkaniu kuchnia współżyje z salonem, tworząc duże, otwarte pomieszczenie lub gdy mamy wnękę kuchenną. Wspomnijmy, że urządzenie największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz, na przykład w wyniku otwarcia drzwi, dlatego producenci stosują rozwiązania, które przyczyniają się do cichszej i jednocześnie trwalszej i bardziej ekonomicznej pracy urządzenia (np. kompresory inwerterowe).


Zdolność zamrażania

Informuje o maksymalnej liczbie kilogramów, jakie urządzenie jest w stanie zamrozić w ciągu doby. Jednostka miary to kilogramy na dobę (kg/24h). W lodówko-zamrażarkach może ona wynosić od 2 do 15 kg/24h (w zamrażarkach skrzyniowych nawet do 30-35 kg/24h). W przypadku chęci mrożenia większej ilości produktów, np. kilku kilogramów mięsa, warto sięgnąć po urządzenie wydajniejsze (powyżej 8 kg/24h), z kolei do przechowywania lodów lub kilku porcji obiadowych wystarczy zdolność zamrażania 3-4 kg/24h.


Klasa zamrażania

Dzięki niej dowiadujemy się, jaką minimalną temperaturę może uzyskać zamrażarka i w związku z tym, jaki jest maksymalny czas przechowywania produktów. Klasy oznaczane są gwiazdkami, a ich maksymalna liczba wynosi 4.


Zdolność przechowywania bez zasilania

Określa ilość godzin, przez które urządzenie może utrzymać niską temperaturę w przypadku awarii zasilania lub usterki. W większości przypadków maksymalny czas podtrzymania chłodzenia bez prądu wynosi od 16 do 24h.


Agregaty i termostaty

Obecnie na rynku najpopularniejsze są lodówki z jednym agregatem oraz jednym lub kilkoma termostatami, które za pomocą elektrozaworów mogą sterować kilkoma strefami jednocześnie. Ponadto, coraz częściej strefy te mogą osiągać różne temperatury. Najnowocześniejsze modele oferują możliwość łatwiej zamiany komory zamrażania w komorę chłodzenia (lub odwrotnie). Dodatkowo jeśli nie korzystamy w pełni z zamrażalnika, pozwalają zamienić jedną szufladę w strefę chłodzenia, powiększając w ten sposób miejsce do przechowywania przekąsek i napojów. Konstrukcje z dwoma agregatami, choć rzadziej dziś spotykane mają wiele zalet. Umożliwiają wyłączenie komory, z której chwilowo nie korzystamy, pozwalając w ten sposób zaoszczędzić energię. Podczas awarii jednego z dwóch agregatów, nadal mamy w połowie sprawne urządzenie, a dwa termostaty do niezależnej regulacji temperatury w każdej z komór sprawiają, że produkty szybciej się chłodzą lub zamrażają, zapewniając większą efektywność urządzenia.


 

Dodatkowe funkcje


Pogram EcoMode / Tryb Eco / Funkcja Holiday

Te rozwiązania zadbają o ekonomiczne zużycie energii elektrycznej, podczas gdy wyjedziemy na wakacje lub zaplanujemy dłuższą nieobecność w domu. Funkcje te pozwalają zwiększyć temperaturę w części chłodzącej (w zależności od producenta, z 3-4°C do 6-7°C, a nawet 15°C), jak i mrożącej (z -19-18°C do -16-15°C), dzięki czemu zamrożona żywność pozostanie bezpieczna, a lodówka nie będzie marnowała energii lub w wyniku aktywacji trybu, przełączają urządzenie w najbardziej ekonomiczny tryb pracy oraz automatycznie regulują i utrzymują temperaturę we wnętrzu na optymalnym poziomie, by w ten sposób oszczędzać zużycie prądu. Warto dodać, że z trybu Eco można korzystać, bez względu na to, czy jesteśmy w domu, czy też wyjechaliśmy na urlop.


System delikatnego zamykania drzwi – Soft System, SoftClose

To idealne rozwiązanie dla tych, którzy mają w zwyczaju puszczać drzwi lodówki, by zamknęły się same. Dzięki tym innowacyjnym systemom zamykania, drzwi lodówki, zamykają się samoczynnie, cicho i delikatnie, nawet przy ich pełnym załadowaniu produktami. Ponadto systemy te amortyzują drzwi podczas zamykania, by zapobiec drganiom, które mogłyby negatywnie wpłynąć na przechowywane butelki lub produkty, np. w szklanych pojemnikach po wewnętrznej stronie drzwi. Niektóre urządzenia umożliwiają również automatyczne otwarcie drzwi na pewną szerokość, a gdy w ciągu kilku sekund nie otworzymy ich całkowicie, same się zamkną.


Powłoka Antyfinger Print

Zapewnia nieskazitelny wygląd urządzeń wykonanych ze stali nierdzewnej, chroniąc je przed pozostawianiem nieestetycznych śladów palców i innych tłustych plam, co dodatkowo zapobiega niepożądanemu rozwojowi bakterii.


Alarm otwartych drzwi

Ostrzega przed pozostawieniem uchylonych lub niedomkniętych drzwi, by nie dopuścić do podniesienia temperatury wewnątrz.



Autor tekstu: Angelika Młotkowska

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze stron producentów lodówek i zamrażarek.

Menu