Wykorzystujemy pliki Cookies do celów statystycznych, analitycznych, personalizacji przedstawianych ofert oraz celów związanych z bezpieczeństwem naszego sklepu, aby zapewnić przyjemne wrażenia podczas przeglądania naszego serwisu. Korzystanie ze strony redcoon.pl bez zmiany ustawień przeglądarki lub zastosowania funkcjonalności rezygnacji opisanych w Polityce Prywatności Cookies oznacza, że pliki Cookies będą zamieszczana na urządzeniu, z którego korzystasz. Więcej na temat Cookies znajdziesz w Polityce Prywatności Cookies dostępnej pod linkiem >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Nie daj się stłamsić zimie – grilluj przez cały rok!


Grillowanie – słowo to automatycznie podsuwa nam skojarzenia z letnią porą, otwartą przestrzenią, ogródkiem lub tarasem, sielanką i relaksem. Gdy przychodzi deszczowa, jesienna pora, z żalem rezygnujemy z soczystej karkówki, czy podpieczonych warzyw, czekając do kolejnej wiosny i pogody pozwalającej na grillowanie. Ale nie musi tak być. Dzięki grillom elektrycznym możemy w chłodny, deszczowy dzień delektować się smakiem rumianych żeberek z grilla, nie wychodząc z domu.

Grillowanie jest praktycznie najstarszym procesem przygotowywania pożywienia, jakie towarzyszy ludzkości. Czy będzie to ognisko, nagrzany w nim kamień, ruszt umieszczony ponad płomieniami albo żarzącym się węglem, zasada działania jest identyczna: dostarczyć potrawie dużej ilości ciepła tak, aby zewnętrzna warstwa przypiekła się, tworząc rumianą, chrupiącą skórkę, a środek potrawy pozostał soczysty. Ten efekt możemy również uzyskać i w warunkach domowych, wystarczy, że skorzystamy z grilla elektrycznego.



Grille elektryczne odnajdą się doskonale w każdej kuchni. Nie zajmują dużo miejsca, są gotowe do użycia w krótkim czasie, a po użyciu można je z łatwością umyć i schować do szafki. Na rynku można spotkać dwa rodzaje konstrukcji: grill otwarty oraz zamykany. W obu przypadkach ich zasada działania jest identyczna: w obudowie grilla umieszczony jest element grzejny, a powyżej niego znajduje się płyta do gotowania. W przypadku grilla otwartego jest to pojedyncza płyta, w przypadku grilla zamykanego są to dwie płyty, połączone zawiasem, pomiędzy którymi umieszcza się potrawę. W przypadku grilla otwartego musimy co jakiś czas odwrócić potrawę, aby przypiec ją z drugiej strony, w przypadku grilla zamykanego, potrawa jest pieczona z obu stron (od dołu i od góry) jednocześnie. Grille zamykane często można rozłożyć (a raczej otworzyć) tak, że obie płaszczyzny grzejne stworzą jedną, płaską powierzchnię. Dzięki temu takiego grilla możemy również używać w ten sam sposób, co grilla otwartego. Zawias łączący górną i dolną część grilla, zazwyczaj jest tak skonstruowany, że obie płyty mogą być od siebie odsunięte na pewną odległość, dzięki czemu można dopasować szerokość szczeliny, pozostającej po zamknięciu grilla, do grubości potrawy.



Grille otwarte doskonale sprawdzą się do przygotowywania potraw o relatywnie niewielkiej grubości, czy o delikatniejszej konsystencji. W ich przypadku możemy również z łatwością obserwować proces pieczenia czy zdejmować i dodawać potrawy w trakcie gotowania. Grille zamknięte z kolei dzięki dwóm płaszczyznom grzewczym doskonale sprawdzą się do robienia tostów czy pieczenia hamburgerów – dostarczanie ciepła z dwóch stron jednocześnie, zapewnia szybkie gotowanie i zapobiega wysuszaniu potraw. Grill zamknięty dobrze sprawdzi się również w przypadku, gdy liczy się dociśnięcie potrawy celem przyspieszenia procesu pieczenia – cienki plaster steku wołowego nie tylko zachowa wilgoć, ale również nie skurczy się w trakcie grillowania. Z drugiej strony, ten sam docisk jednak może spowodować, że przygotowanie delikatnej potrawy, na przykład ryby, będzie trudniejsze – w takim przypadku grill otwarty może być lepszą opcją.



Płyty, na których się grilluje, zazwyczaj można wyjąć z obudowy grilla, celem ich wygodnego umycia. Najczęściej są one po prostu ryflowane (to znaczy powierzchnia nie jest płaska, a rowkowana, co zapewnia odprowadzanie wytopionego tłuszczu z potraw), ale również niektóre urządzenia wyposażone są w płyty dwustronne: jedna strona jest rowkowana, druga może być gładka i wyposażona tylko w krawędzie, dzięki którym przygotowanie np. sadzonego jajka nie stanowi najmniejszego problemu. Płyty często są wyposażone w rowek odciekowy, którym spływa nadmiar sosu czy tłuszczu; podstawiając małe naczynie pod niego, zapobiegniemy wyciekaniu cieczy dookoła grilla. Istnieją również modele, w których zbiorniczek odciekowy na tłuszcz został wbudowany bezpośrednio w urządzenie. Ułatwia to życie, gdyż w takim przypadku nie zapomnimy o kapiącym tłuszczu, choć z drugiej strony, okupione jest to koniecznością mycia takowego zbiornika po użyciu grilla.

Grille elektryczne wyposażane są w regulator mocy (a więc temperatury), pozwalający mniej lub bardziej precyzyjnie dobrać nastawy odpowiednie dla danej potrawy. Ogólna zasada jest taka, że moc powinna być ustawiona o takiej sile, aby środek potrawy zdążył się przegrzać, a jej powierzchnia nie spiekła za bardzo. Tak więc cienkie plastry mięsa możemy grillować krótko i na maksymalnej mocy, ryby na nieco mniejszej mocy, a szaszłyki na jeszcze mniejszej, za to dłużej. I choć producenci stosują w swoich produktach pewne orientacyjne zalecenia odnośnie różnych typów potraw, to i tak nie zastąpią one własnych eksperymentów i doświadczenia. Warto również pamiętać o tym, aby potrawy wykładać na już nagrzany (do pożądanej temperatury) grill.



Płyty, na których się grilluje, powleczone są powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw (podobnie, jak patelnie), i często jest to któraś z wielu inkarnacji teflonu. Z tych powodów, podczas operowania grillowanymi potrawami należy używać przyborów, które nie uszkodzą, czy zarysują tej powłoki. Musimy także pamiętać, że tworzywa zapobiegające przywieraniu potraw, zazwyczaj słabo znoszą kontakt ze środkami używanymi w zmywarkach – zanim włożymy po grillowaniu płyty do zmywarki, upewnijmy się, że producent dopuścił taką możliwość.

Na koniec pamiętajmy, że grille nagrzewają się do wysokich temperatur – zadbajmy o to, aby stały na stabilnej podstawie i aby ich przewody nie były w zasięgu dzieci. Grillowane potrawy mogą także pryskać tłuszczem w trakcie pieczenia – jest to mniej uciążliwe w przypadku grillów zamykanych a bardziej uciążliwe w przypadku grillów otwartych. Po pieczeniu dajmy najpierw grillowi ostygnąć, zanim zaczniemy go myć – zapobiegnie to nadmiernym napięciom termicznym, ale też nie czekajmy zbyt długo – usuwanie przypieczonych resztek potraw, które zdążyły zaschnąć, może spowodować, że będziemy musieli użyć większej siły, aby płyty wyczyścić, co może odbić się na trwałości ich powłoki.




BOSCH TFB4402V

To doskonale prezentujące się urządzenie z pewnością przyniesie satysfakcję wielbicielom grillowanych potraw. Jest to grill typu zamykanego, płyty wykonano z aluminium pokrytego materiałem zapobiegającym przywieraniu. Wykorzystanie aluminium zapewnia doskonałe przewodzenie ciepła, dzięki czemu płyty nagrzewają się bardzo szybko i idealnie równomiernie. Zawias łączący płyty jest regulowany, dzięki czemu płyty będą doskonale dopasowywały się do grubości grillowanej potrawy. Możliwe jest także otwarcie grilla i używanie go jako dwóch równoległych płyt grzejnych. Urządzenie wyposażono w regulator mocy oraz lampkę kontrolną wskazująca gotowość do działania (podobnie, jak w innych tego typu urządzeniach, lampka gaśnie, gdy grill osiągnie zadaną temperaturę). Maksymalna moc urządzenia to 1800 W, co z pewnością będzie wystarczające w warunkach domowych.



PHILIPS HD 4417/20

To urządzenie typu otwartego, o dużej płycie (30 x 30 cm) i wysokiej mocy, bo osiągającej 2000 W. Tak duża moc gwarantuje błyskawiczne nagrzewanie, ale też zapewnia równomierność temperatury płyty nawet po położeniu na niej zamarzniętych potraw. Utrzymaniu temperatury sprzyja też grubość samej płyty, dobrze kumulującej ciepło. Płyta została wykonana z aluminium i wyposażona w powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw. Co ciekawe, płytę można na potrzeby mycia zdemontować i umyć w zmywarce. Model ten został wyjątkowo dobrze zaprojektowany pod kątem jego przechowywania: posiada schowek na przewód, a także możliwe jest jego przechowywanie w pozycji pionowej. Posiada także wbudowaną tackę odciekową, dzięki czemu nie musimy się martwić o ściekający tłuszcz. Moc urządzenia regulowana jest termostatem, a o gotowości do pracy informuje lampka kontrolna. Nie można także nie wspomnieć o wyglądzie urządzenia: świetnie zaprojektowana obudowa znakomicie wkomponuje się na każdym stole. Doskonała propozycja dla każdego, kto spędza wieczory z przyjaciółmi przy stole i pragnie zapewnić każdemu gościowi jak najlepsze wrażenia kulinarne.



TEFAL GC450B32

To grill typu zamykanego, a słowo „super” w swojej nazwie zawdzięcza rozmaitym rozwiązaniom poprawiającym komfort obsługi. Moc tego urządzenia to 2000 W, regulowana w czterech zakresach za pośrednictwem doskonale zaprojektowanego panelu kontrolnego. Oczywiście mamy również do dyspozycji kontrolkę sygnalizującą gotowość do pracy. Płyty w tym modelu wykonano z żeliwa wykończonego powłoką zapobiegającą przywieraniu. Użycie żeliwa, choć podnosi nieco wagę urządzenia, powoduje również, że potrawy grillowane są bardzo równomiernie, od samego początku, co zawdzięczane jest stosunkowo większej pojemności cieplnej. Płyty mogą być myte w zmywarce, co również jest niebagatelną zaletą tego urządzenia. Bardzo sprytnie został w tym modelu rozwiązany problem ściekającego tłuszczu: urządzenie ma wbudowaną tackę na tłuszcz, dzięki której na pewno nie zdarzy się nam zachlapać powierzchni blatu, czy stołu. Świetna propozycja dla wielbicieli zapiekanych tostów czy soczystych hamburgerów.


Autor tekstu: Angelika 

W artykule wykorzystania zdjęcia producentów sprzętu oraz fotografie z pexels.com

Mój redcoon