Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Okapy kuchenne – Niezłomni pogromcy zapachów i pary wodnej!


Okapy kuchenne – w przypadku tych urządzeń nie tylko wzornictwo jest najwyższej próby, ale także zastosowane technologie, bo okapami steruje się sensorowo, wyposaża się je w kilka prędkości nawiewu, czujnik pary, wskaźnik zabrudzenia filtrów oraz funkcję automatycznego wyłączenia się po określonym czasie. Ponadto urządzenia te nie tylko oczyszczają powietrze, zwalczając zapachy, ale także pozbywają się wilgoci i tłuszczu, zawartych w oparach unoszących się znad gotujących się potraw, które są doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów, grzybów, bakterii oraz pleśni. Zwyczajnie stoją na straży utrzymania czystej i zdrowej kuchni, oferując powiew świeżego powietrza.


Modele okapów

Wyspowe

Są zaprojektowane z myślą do użytku wraz z wyspą kuchenną i są montowane pod sufitem tuż nad nią. Charakteryzuje je mnogość form oraz materiałów wykończeniowych, a także szeroka gama klasycznych rozwiązań i różnych rozmiarów, pozwalając na ich idealne dopasowanie do każdego rodzaju kuchni i do każdych wymagań.


Sufitowe

Montuje się je w suficie podwieszanym. Sprawdzą się idealnie w kuchniach urządzonych w minimalistycznym stylu oraz wśród osób ceniących sobie przestronne wnętrza. Nie ograniczając widoku na niektóre rejony pomieszczenia, tak jak ma to miejsce w przypadku okapu wyspowego mogą śmiało go zastąpić, kreując otwartą przestrzeń.

  

Kominowe / Przyścienne

Są przystosowane do wolnego montażu nad płytą grzewczą na ścianie lub pomiędzy górnymi szafkami kuchennymi. Ich długi pionowy komin maskuje rurę odprowadzającą zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego (do którego jest podłączony). O niebanalnych formach i ze szlachetnych materiałów. Te wykonane ze stali szlachetnej podkreślą klasyczny styl wnętrza, w połączeniu z hartowanym szkłem doskonale odnajdą się w nowoczesnym pomieszczeniu. Są bardzo wydajne, a ponadto oferują praktycznie nieograniczoną swobodę projektu i wykonania.

 

Szufladowe / Teleskopowe

Idealne dla minimalistów, gdyż montowane w dnie szafki kuchennej są praktycznie niewidoczne. W przypadku chęci uruchomienia urządzenia, należy wysunąć jego płaską część, tzw. szufladę (wówczas widoczna staje się tylko listwa), co jednocześnie spowoduje zwiększenie powierzchni wyciągu.

 

Podszafkowe / Szafkowe

Okap podszafkowy umieszcza się pod szafką kuchenną, przez co jest zawsze widoczny. Zajmuje niewiele miejsca, dlatego sprawdzi się doskonale nawet w malutkich aneksach kuchennych. Okap szafkowy posiada mechanizm przystosowany do zabudowy meblowej. Jest montowany pomiędzy dwiema szafkami, a następnie zakrywany frontem kuchennym, co powoduje, że znika bez śladu w szeregu górnych szafek, zachowując spójność i jednolitość kuchni.

 

Blatowe

To innowacyjne urządzenie stanowi połączenie płyty indukcyjnej z wyciągiem. Jego konstrukcja nie tylko odbiega wyglądem od klasycznego wzornictwa oraz dotychczasowego dizajnu, ale także zapewnia jak najbardziej optymalne wykorzystanie kuchennej przestrzeni.

 

Nadblatowe

To urządzenie jest zintegrowane w blacie roboczym. By je uruchomić należy lekko nacisnąć przycisk okapu, by ten wysunął się i zaczął zbierać kuchenne zapachy i opary. Gdy wyciąg nie jest już potrzebny, znika z powrotem w blacie roboczym. To ciekawa propozycja wśród okapów kuchennych i pod względem formy i funkcjonalności.

 

Okap w roli wyciągu lub pochłaniacza

Okap może działać zarówno w trybie pochłaniacza, jak i wyciągu. Może zatem pochłaniać i filtrować zanieczyszczone powietrze, a także w przypadku podłączenia do kanału wentylacyjnego odprowadzać je na zewnątrz. Praca w obiegu zamkniętym wymusza obieg oparów w ramach pomieszczenia w celu ich odfiltrowania. Pochłaniacz zasysa powietrze, które następnie przechodzi przez system filtrów przechwytujących tłuste cząsteczki i neutralizujących nieprzyjemne zapachy, po czym oczyszczone powietrze jest odprowadzane z powrotem do pomieszczenia. W ten sposób powstaje cyrkulacja powietrza w zamkniętym pomieszczeniu. Okapy w obiegu zamkniętym nie wymagają żadnych rur, otworów w ścianach czy dachu. Dzięki temu montaż takiego okapu jest zdecydowanie łatwiejszy od montażu okapu w obiegu otwartym i często stanowi jedyne możliwe rozwiązanie (np. w blokach mieszkalnych). Wyciągi pracujące w obiegu zamkniętym bardzo dobrze nadają się do stosowania nad elektryczną płytą grzejną. Jednak nad gazową, gdzie powstaje dużo ciepła powinno się w miarę możliwości instalować wyciągi w obiegu otwartym. Te także sprawdzą się lepiej tam, gdzie często korzysta się z grilla, woka czy frytkownicy. W przypadku obiegu otwartego opary z gotowania są wciągane przez wentylator i trafiają do przewodu kominowego przez rurę wylotową. Wraz z przefiltrowanym powietrzem z kuchni usuwane są również zapachy i nadmierna wilgoć. Aby odprowadzić powietrze na zewnątrz, wyciąg potrzebuje przepustu ściennego lub dachowego. Równocześnie do pomieszczenia musi być doprowadzane świeże powietrze, np. przez otwarte okno. W niektórych przypadkach istnieje także możliwość kombinacji obiegu otwartego z wentylatorem zewnętrznym, który pracuje poza obudową wyciągu np. na ścianie zewnętrznej lub na dachu. Wentylator i wyciąg są ze sobą połączone za pomocą przewodu sterującego. Takie rozwiązanie sprawia, że urządzenie działa zdecydowanie ciszej, a to za sprawą silnika, który pracuje w pewnej odległości od wyciągu. Najlepsze efekty osiąga się, zachowując minimum 5-7 metrów odstępu wentylatora od części dekoracyjnej. To, czy można zastosować wentylator zewnętrzny, zależy od warunków przestrzennych w kuchni, ukształtowania kanałów wentylacyjnych oraz od modelu wyciągu.

Pomimo, że każdy dom jest wyposażony w układ wentylacyjny, są sytuacje, w których nie można do niego podłączyć wyciągu. I tak oto nie wolno podłączyć okapu kuchennego do zbiorczego kanału wentylacyjnego (który zazwyczaj występuje w wielorodzinnych i wielopiętrowych domach) oraz do wentylacji grawitacyjnej (zwanej także naturalną), jeśli w domu znajduje się kominek opalany drewnem lub węglem albo inne urządzenia z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin (np. kuchenka gazowa, kocioł gazowy). W jednej i drugiej sytuacji podłączenie do takiej instalacji zakłóciłoby ciąg i spowodowało, że spaliny zamiast uchodzić do komina wracałyby do pomieszczeń. Wniosek z tego taki, że wyciągi do prawidłowego montażu potrzebują odpowiednio przystosowanych przewodów kominowych. Pomimo, że można je uznać za bardziej wydatne i skuteczniejsze od pochłaniaczy, to jednak jeśli warunki techniczne pomieszczenia nie pozwalają na ich zamontowanie lepiej zdecydować się na pochłaniacz. Warto dodać, że zarówno wyciągi, jak i pochłaniacze można stosować w domach z wentylacją mechaniczną. Co do średnicy szybu wentylacyjnego w przypadku wyciągu zaleca się największą możliwą, tj. 150 mm. Jeśli przewód wentylacyjny i tuleje ścienne mają średnicę mniejszą niż 120 mm, odprowadzanie powietrza może powodować większy hałas. W takim przypadku lepiej użyć okapu z obiegiem zamkniętym, aby zapewnić cichsze działanie. Ważna jest także odległość pomiędzy wlotem wyciągu a ujściem do przewodu kominowego, która powinna być jak najmniejsza, gdyż w ten sposób zapobiegnie się spadkowi wydajności. Jeśli odległość jest zbyt duża, także zaleca się użycie okapu z obiegiem zamkniętym, aby zapewnić sprawne działanie. Warto dodać, że niektóre wyciągi są wyposażone w blokady, które uniemożliwiają powrót oparów do pomieszczenia oraz w przegrody zabezpieczające przed spływaniem skroplonej pary.

 

Wydajność

Określana w metrach sześciennych na godzinę (czyli z oznaczeniem m3/h). Wydajność okapu kuchennego należy dostosować do wielkości pomieszczenia, w którym będzie zainstalowany i które będzie wentylować. Współczesne style urządzania wnętrz, zgodnie z którymi kuchnia coraz częściej tworzy jedną przestrzeń z jadalnią i salonem, wymagają stosowania wydajniejszych okapów niż te, w których kuchnia jest niewielka i zamknięta. Niemniej jednak zaleca się, by wydajność wynosiła minimum sześciokrotność kubatury kuchni. W celu obliczenia potrzebnej wydajności na biegu średnim należy pomnożyć gabaryty kuchni razy 9, lub pomnożyć razy 12 dla obliczenia potrzebnej wydajności na maksymalnym biegu. Dla przykładu, do skutecznej wentylacji pomieszczenia o powierzchni około 30 m3 kubatury kuchni (12 m2 pow. x 2,5 m wys.) należy wybrać okap o wydajności przynajmniej 180 m3/h (wydajność okapu na minimalnym biegu, 270 m3/h na średnim biegu i 360 m3/h na maksymalnym biegu). Niektórzy producenci określają wydajność rzeczywistą obliczaną dla każdego poziomu pracy. Przyjmuje się, że w ciągu 1 godziny okap powinien przefiltrować powietrze w kuchni od 6 do 12 razy, aby zapewnić przyjemne wrażenia z gotowania (najwydajniejsze okapy wymieniają powietrze w kuchni nawet 20 razy). Jednak specjaliści sugerują, by w kuchniach, w których gotuje się na kuchenkach gazowych nie stosować okapów o dużej wydajności, które wymieniają powietrze więcej niż 12 razy na godzinę. W pobliżu palnika wytwarzałyby podciśnienie, przez co pogorszenie uległyby warunki spalania gazu. W takim przypadku jeśli zdecydujemy się na okap pracujący w systemie zamkniętym, jego wydajność powinna być około 15% mniejsza od wydajności wyciągu dobranej do takiej samej kuchni.



A jak szeroki powinien być okap kuchenny? W pierwszej kolejności to zależy od szerokości płyty grzejnej oraz od warunków architektonicznych w kuchni. Niemniej jednak urządzenie powinno być nieco szersze niż sama płyta, gdyż tylko w ten sposób będzie w stanie w pełni wyłapać powstające opary. Jeśli nie ma na to wystarczającej ilości miejsca, wówczas okap powinien być przynajmniej tak szeroki, jak znajdująca się pod nim płyta grzejna. W tej kwestii warto mieć także na uwadze wydajność i moc silnika urządzenia, gdyż okap o średnicy 40 cm, ale wydajności 800 m3/h doskonale sobie poradzi z pochłanianiem oparów. Co do wysokości zaleca się montowanie okapu w odległości 65-70 cm od płyty do gotowania (jednak w zależności od rodzaju płyty odległość ta może być mniejsza). Okap powinno się uruchomić przynajmniej minutę przed rozpoczęciem gotowania. Moc wietrzenia należy dostosować do intensywności wydzielania się pary i zapachów podczas gotowania konkretnej potrawy (niektóre modele samoistnie potrafią dostosować moc do intensywności gotowania). Po zakończeniu gotowania okap powinno się pozostawić włączony jeszcze przez przynajmniej 10 minut. Ponieważ podczas korzystania z okapu kuchennego nie sposób uniknąć minimalnych strat ciśnienia producenci zalecają przestrzeganie kliku zasad. Do montażu sugerują stosować przewody o zalecanej średnicy, która podana jest na przewodzie. Radzą używać gładkich przewodów, które zmniejszają opór powietrza. Zalecają, by instalacja przyłączeniowa była w miarę możliwości jak najkrótsza i pozbawiona niepotrzebnych zakrętów. Ponadto powinno się unikać ostrych zmian kierunku przebiegu przewodów. Przewód instalacyjny lepiej jest poprowadzić łagodnymi łukami, tak by powietrze miało łatwiejszą drogę i aby uzyskać jak najmniejsze straty ciśnienia.


 

Filtry

W okapach za zatrzymanie zanieczyszczeń powietrza i utrzymanie kuchni w czystości odpowiadają filtry. Filtr tłuszczu zazwyczaj wykonany z aluminium lub stali szlachetnej o specjalnej budowie (gęsta, wielowarstwowa siatka) wyłapuje cząstki tłuszczu unoszące się w zasysanym powietrzu, wydzielając je i osadzając na siatce, aby dalsza ich wędrówka był niemożliwa oraz opcjonalny aktywny filtr węglowy, który służy do oczyszczania powietrza, które z powrotem wypuszczane jest do pomieszczenia. Cząsteczki węgla przechwytują nieprzyjemne zapachy z pochłanianego powietrza, dzięki czemu w kuchni unosi się świeży zapach. Filtr ten należy wymieniać 1-2 razy w roku, w zależności od częstotliwości używania pochłaniacza. W niektórych pochłaniaczach można spotkać także innowacyjny i samoczyszczący się filtr plazmowy, który zapewnia najskuteczniejsze oczyszczenie powietrza, chroniąc przed niepożądanymi zapachami, jak również przed alergenami, roztoczami, wirusami i bakteriami, stanowiąc doskonałe rozwiązanie dla alergików i osób ceniących sobie świeżość. Jest uznawany za jeden z najzdrowszych i najskuteczniejszych sposobów filtracji. Jego dobroczynny wpływ neutralizuje szkodliwe cząsteczki oraz poprawia koncentrację i samopoczucie, powodując wzrost odporności, spadek zachorowań na grypę i choroby wirusowe. Zwalcza również zapachy dymu papierosowego, intensywnych potraw czy zwierząt. Filtr ten wykorzystuje niezwykle skuteczną technologię oczyszczania jonizacyjnego, w trakcie którego klastery jonowe zderzają się ze szkodliwymi cząsteczkami wirusów, alergenów, zapachów czy bakterii, zamieniając się w aktywne grupy hydroksylowe. Grupy te przyłączają się do szkodliwych cząsteczek, neutralizując je i oczyszczając tym samym powietrze.

O tym czy filtr tłuszczu lub filtr z węglem aktywnym wymagają czyszczenia lub wymiany poinformuje (w zależności od modelu) specjalny czujnik zabrudzenia filtra, wskaźnik nasycenia filtra lub światełko, które na wyświetlaczu okapu zapali się na czerwono. Wtedy należy jak najszybciej wyczyścić lub wymienić filtr. Niektórzy producenci oferują możliwość zmiany ustawionego fabrycznie okresu użytkowania filtra.

 

Świeże powietrze

By skutecznie zapobiec rozprzestrzenianiu się pary oraz nieprzyjemnych zapachów okap wytwarza podciśnienie, które należy wyrównywać, aby urządzenie mogło prawidłowo spełniać swoją funkcję. W tym celu należy zapewnić do kuchni dopływ świeżego powietrza, np. otwierając drzwi do sąsiedniego pomieszczenia (aby nie zakłócić prawidłowej cyrkulacji powietrza, nigdy nie należy otwierać okien w bezpośrednim sąsiedztwie okapu). Ważne, by świeżego powietrza było tyle samo, ile odprowadzanego.


Poziom głośności

Poziom emitowanego przez okap hałasu powinien być niezwykle istotnym kryterium nie tylko w przypadku kuchni, która w nowoczesnych mieszkaniach połączona z salonem awansowała do rangi głównego pomieszczenia, ale również wszędzie tam gdzie ceni się ciszę lub gdy podczas gotowania lubi się rozmawiać. Świszczący dźwięk okapu generalnie wynika z pracy samego silnika i przepływu powietrza, w zależności od poziomu przeciwciśnienia. Im wydajniejszy okap, tym głośniej pracuje. Za optymalny, zapewniający komfortowe warunki pracy poziom generowanego hałasu uważa się ten, który oscyluje w granicach 56 dB i poniżej tej wartości na średnim biegu pracy silnika (praca najcichszych modeli dostępnych na rynku wynosi 35 dB). By zapewnić wyjątkowo cichą pracę swoich urządzeń, nawet przy wysokim przepływie powietrza producenci wyposażają je w specjalne maty wytłumiające lub izolacje akustyczne, a także dodatkowe moduły jako dodatkowe akcesoria, które łatwo można zamontować w okapie i dzięki którym urządzenia wytwarzają mniej hałasu od konwencjonalnych systemów recyrkulacji, oferując taką samą wydajność. Producenci udzielają także wskazówek jak my sami możemy się przyczynić do tego, aby urządzenie pracowało ciszej. I tak oto zamiast elastycznych przewodów żebrowanych należy wybierać okrągłe przewody o gładkiej powierzchni, gdyż powietrze przepływające przez nierówne wnętrze elastycznych przewodów generuje większy hałas. Ponadto powinno się ściśle przestrzegać wytycznych dotyczących zalecanych średnic przewodów instalowanych w całym systemie odpowietrzającym, a przewody rurowe zaizolować, co pozwoli zredukować możliwość gromadzenia się w nich kondensatu.



Czyszczenie

To czynnik, który ma znaczenie z dwóch powodów. Po pierwsze wpływa na okres eksploatacji okapu kuchennego, po drugie na żywotność filtrów, które zanieczyszczone mogą znacznie zmniejszyć wydajność urządzenia. Większość modeli okapów wykonana jest ze niezwykle wytrzymałej stali nierdzewnej, lub w połączeniu z wysokiej jakości szkłem hartowanym, których gładka struktura sprawia, że łatwo je utrzymać w czystości. Co nie zmienia faktu, że wymagają pielęgnacji przy użyciu specjalnych środków. Do czyszczenia stali nierdzewnej powinno się używać preparatów, które pozostawiają na jej powierzchni specjalny ochronny film, zabezpieczający urządzenie przed nieefektownymi tłustymi odciskami palców. Z kolei szklane elementy najlepiej czyścić przy pomocy preparatów przeznaczonych do szkła. Filtry (poza akrylowymi i papierowymi, które w przypadku zabrudzenia po prostu trzeba zastąpić nowymi) można czyścić ręcznie, przy użyciu wody i środków do mycia naczyń, albo w zmywarce (jeżeli dany model na to pozwala). Warto zaznaczyć, że filtry podczas mycia w zmywarce mogą ulec odbarwieniu, co jednak nie wpływa niekorzystnie na ich skuteczność. Ważne, by pamiętać o czyszczeniu filtrów mniej więcej co dwa miesiące.


 

 

Stosowane rozwiązania

Oświetlenie

Oświetlenie w okapach z jednej strony stanowi istotny element z punktu widzenia estetyki, uzupełniając stylowy dizajn i wykończenie urządzeń, z drugiej strony wpływa na ich funkcjonalność, stanowiąc dodatkowe źródło światła i oświetlając miejsce pracy podczas gotowania. Niektóre modele okapów wyposażone są w klasyczne żarówki, natomiast w coraz większej liczbie urządzeń montuje się lepsze jakościowo i bardziej energooszczędne oświetlenie halogenowe lub ledowe. Oba emitują ciepłe, naturalne światło zbliżone do naturalnego, przy czym diody LED uznawane są za wyjątkowo ekonomiczne, zużywając minimalną ilość energii, a ponadto charakteryzują się niezwykle długim (nawet trzykrotnie dłuższym) okresem żywotności. Przy żywotności przynajmniej 20000 godzin roboczych nigdy nie trzeba wymieniać żarówek. Odpowiada to przeciętnemu użytkowaniu przez ok. 20 godzin tygodniowo przez 20 lat. Niektóre modele oferują możliwość regulacji stopnia oświetlenia, pozwalając precyzyjnie oświetlić strefy gotowania przy jednoczesnym dopasowaniu natężenia tego światła do potrzeb i panujących warunków.


Regulacja mocy

Okapy oferują kilku stopniowy zakres intensywności działania (najczęściej są to 3 lub 4 prędkości), umożliwiając dostosowanie mocy okapu kuchennego do intensywności kuchennych prac.


Autowyłączanie / Funkcja pracy dodatkowej 

To funkcja, która wyłączy pracujący okap po 15 minutach od jego włączenia. Zatem bezpośrednio po przygotowaniu potrawy można opuścić kuchnię, będąc pewnym, że wszystkie zapachy zostaną zneutralizowane, a okap sam się wyłączy. Bardzo podobne rozwiązanie oferuje funkcja pracy dodatkowej. Stanowi ona automatyczne przedłużenie pracy wentylatora, które zapewnia dokładne odprowadzenie pary i zapachów, nadal utrzymujących się w powietrzu po gotowaniu. Wentylator działa w zależności od wyboru 5 lub 15 minut i wyłącza się automatycznie.

 

Autoodświeżanie

Jej zadaniem jest zapewnienie ciągłego odświeżania powietrza w kuchni. Funkcja ta włącza się co godzinę na 10 minut, pracując na najniższym poziomie. Zużywa minimalną ilość energii i wytwarza mało hałasu – jest pożyteczna również w roli pochłaniacza dymu papierosowego.


Funkcja poziomu intensywnego / Intensywne pochłanianie

To rozwiązanie zapewniające bardzo wysoką wydajność powietrza i jest przewidziane do krótkotrwałego wykorzystania, np. gdy wskutek przypalenia potrawy powstaje dużo dymu. Przydatne także podczas przygotowywania dań o intensywnych zapachach takich, jak frytki czy potrawy grillowane. Poziom intensywny można zaprogramować w taki sposób, aby wyciąg po 10 minutach z najwyższego poziomu automatycznie przełączał się z powrotem na poziom 3 (w niektórych modelach jest to już odgórnie zaprogramowane). Pozwala to uniknąć niepotrzebnego zużycia energii.


Regulacja wysokości

Okap wyposażony w tę funkcję przesuwa się automatycznie (w niektórych urządzeniach sami musimy dostosować odpowiednią wysokość i obniżyć urządzenie nad gotujące się potrawy) na odpowiednią pozycję roboczą, by po wyłączeniu powrócić na oszczędzającą miejsce pozycję spoczynkową. To rozwiązanie jeszcze bardziej podnosi skuteczność okapu i skraca czas jego pracy, a co za tym idzie zmniejsza ilość prądu zużywanego przez sprzęt.

 

Timer

To automatyczny system wyłączania się. Pozwala na ustawienie czasu pracy okapu, po którym urządzenie wyłączy się samoczynnie. Oszczędzamy w ten sposób i energię elektryczną i czas związany z powtórnym fatygowaniem się do kuchni w celu wyłączenia sprzętu.


Sensor pary 

Sensor pary automatycznie uruchamia okap kuchenny, w momencie gdy okap „wyczuje” wilgoć. Poza automatycznym uruchamianiem okapu, sensor pary pozwala również na zwiększanie lub zmniejszanie mocy pracy w stosunku do intensywności gotowania.


Rodzaje sterowania

Wśród dostępnych rodzajów sterowania w okapach, które służą m.in. do włączania i wyłączania urządzania, włączania oświetlania oraz ustawiania stopnia mocy silnika okapu znajdziemy: sterowanie sensorowe (dotykowe), które odbywa się przez delikatne przyłożenie palca do szklanej powierzchni panelu (wyświetlacza LED), sterowanie przyciskowe elektroniczne wyposażone w przyciski (w niektórych modelach okapów przyciski są podświetlane), za pomocą których można wybrać dowolną funkcję lub ustawić stopień intensywności pracy okapu (ten typ sterowania jest wyposażony w wyświetlacz LED lub LCD), sterowanie zdalne,  umożliwiające obsługę okapu z odległości przy pomocy pilota lub smartfona (doskonale sprawdza się szczególnie w przypadku okapów sufitowych i wyspowych, do których dostęp z racji miejsca montażu jest utrudniony) oraz sterowanie przyciskowe mechaniczne, które dokonuje się za pomocą przycisków umieszczonych zazwyczaj na froncie okapu.



 

Autor tekstu: Angelika Młotkowska

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze stron producentów okapów kuchennych.

Menu