Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Piekarnik – Niech Twoje wypieki rozpierają Cię dumą!


Nic tak nie zaostrza apetytu, jak zapach pieczonego ciasta lub dopiekającej się pizzy, których woń wodzi nas za nos. Niegdyś, by wyrosło ciasto uszczelniano przeciągi, chodzono na palcach i mówiono szeptem. Dziś mamy piekarnik z termoobiegiem, funkcją pary i automatycznymi programami. Przebiegają w nim tysiące procesów fizycznych, dlatego producenci z niezwykłą starannością dbają o to, by były w pełni kontrolowane i znakomicie skoordynowane. By finalnie zwykłe danie podnieść do rangi kulinarnego dzieła sztuki. Można sięgnąć po urządzenie w stylu retro, które swoją formą wskrzesza ducha czasu lub wybrać nowoczesne wzornictwo. W jednym i drugim przypadku docenimy niezawodność, funkcjonalność i kosmiczną ilość sprytnych rozwiązań.



Rozmiary piekarników

Większość piekarników dostępnych na rynku stanowią modele do zabudowy, jednak spotkamy także urządzenia wolnostojące, które z powodu swoich kompaktowych rozmiarów zwane są minipiekarnikami lub piekarnikami przenośnymi. Ich pojemność zazwyczaj wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu litrów.

Piekarnik XXL do zabudowy

Komora gotowania w tego typu piekarnikach ma pojemność od 90 litrów wzwyż. Wysokość takiego modelu może wynosić od 45 do 60 cm, z kolei szerokość osiąga 90 cm i więcej. Poszerzone piekarniki zapewniają dużo miejsca na pieczone potrawy.


Piekarnik obszerny do zabudowy

Posiadają komorę gotowania o pojemności ponad 70 l i kilka poziomów wsuwania dla tac (do sześciu), dzięki czemu można piec więcej potraw jednocześnie, np. kilka tac z ciasteczkami lub z łatwością przygotowywać większe dania, jak imponujących rozmiarów pieczeń. Większa pojemność robocza oznacza większą wygodę, elastyczność i swobodę gotowania. Do nisz o wymiarach 60 x 60 cm.

Piekarnik klasyczny do zabudowy

W modelach standardowych (o wymiarach niszy 60 x 60 cm) pojemność oscyluje pomiędzy 35 a 70 l. Urządzenia te zazwyczaj posiadają cztery poziomy wsuwania i zapewniają miejsce na optymalne przygotowanie potraw.

Piekarnik kompaktowy do zabudowy

Wysokość piekarników kompaktowych wynosi zazwyczaj 45 cm, z kolei szerokość i głębokość są zbliżone do modeli tradycyjnych (60 cm). Ich pojemność waha się między 25 a 50 l. Posiadają do trzech poziomów wsuwania dla tac. Są doskonałym rozwiązaniem dla małych kuchni oraz idealnie nadają się do montażu w wysokich szafkach. Kompaktowe piekarniki do zabudowy oferują pełny zakres funkcji. Można wybrać model z opcją samoczyszczenia, a nawet zintegrowaną mikrofalówką.



Rodzaje piekarników do zabudowy


Piekarnik z własnym sterowaniem

Takie urządzenie jest instalowane niezależnie od płyty grzejnej i może być różnie usytuowany, np. na wysokości oczu dla lepszego komfortu obsługi.


Piekarnik ze sterowaniem do płyty

Ma pokrętła lub przyciski, za pomocą których z jego panelu odbywa się sterowanie płytą. W zależności od opcji do piekarnika przyporządkowany jest jeden model płyty lub kilka do wyboru.



Piekarnik parowy lub z programem parowym 

Nie ma wątpliwości co do tego, że wartościowe i zrównoważone posiłki stały się istotnym i pożądanym elementem naszego codziennego życia. Nic więc dziwnego, że gotowanie na parze zdobywa coraz większą popularność. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują pełnię smaku i kolorów, cenne witaminy oraz sole mineralne. Mają nie tylko apetyczny wygląd, ale przede wszystkim są lekkostrawne, soczyste, pełne wartości odżywczych, nie wymagają nawet dodatkowych przypraw. Z tego względu gotowanie na parze jest również znakomitą alternatywą dla diabetyków. W piekarnikach para ma jeszcze jedną niepodważalną zaletę, a mianowicie, to właśnie za jej sprawą udaje się osiągać tak samo dobre efekty pieczenia za każdym razem. Odpowiednia porcja wilgoci, powoduje, że ciasto doskonale wyrasta, a chleby i bułki zyskują złocistą, chrupiącą skórką. Piekarnik parowy oferuje połączenie standardowych funkcji pieczenia (przy pomocy gorącego powietrza) z programami parowymi (m.in. SteamCooking, CombiSteam SousVide lub CombiSteam DeLuxe, ProCombi, Steam, MultiSteam 360°, Dry Steam, fullSteam lub pulseSteam, MultiSteam lub MonoSteam, PlusSteam, pieczenie wspomagane parą, 6-ty zmysł, pieczenie Plus). Para oddziałuje na potrawy wraz z gorącym powietrzem, aby nadać im lepszy smak i konsystencję. Przy pomocy takiego urządzenia można klasycznie upiec ciasto, jak i przygotować warzywa na parze czy wypiec chleb. W zależności od modelu pieczenie wspomagane jest parą w odpowiednio zaprogramowanych dla wybranego programu momentach, dopływ pary do piekarnika można także uruchomić samodzielnie w dowolnym momencie pieczenia (wyłączenie dopływu pary następuje automatycznie po kilkunastu minutach, można to również uczynić wcześniej za pomocą dotykowego panelu sterowania). Do wyboru jest także odpowiednie ustawienie dodatku pary dla różnych potraw, i tak np. „pieczenie parowe 50/50” (50% pary i 50% gorącego powietrza) sprawia, że odgrzewane potrawy smakują jak przed chwilą przyrządzone, natomiast ustawienie „pieczenie parowe 25/75” (25% pary i 75% gorącego powietrza) pozwoli uzyskać pieczeń, która będzie delikatna i soczysta w środku oraz chrupiąca ze złocistą skórką na zewnątrz. To ustawienie polecane jest szczególnie do pieczenia mięs, zapiekanek, pieczywa, ciast, a także odgrzewania potraw bez ryzyka wysuszenia.

Jak to działa? Piekarniki parowe są konstrukcyjnie przystosowane do podgrzewania wody i wtłaczania jej do komory urządzenia przez wbudowany generator pary lub system kanalików. W zależności od modelu w przedniej lub bocznej części urządzenia zainstalowany jest zbiornik, do którego należy wlać wodę. Podczas gotowania na parze para wodna doprowadzana jest do piekarnika ze specjalnego podgrzewacza wody i równomiernie rozpylana w jego wnętrzu za pomocą, np. dyszy. Dopływ pary regulowany jest automatycznie w zależności od wybranego programu. W miarę potrzeby ilość doprowadzanej pary można również w dowolny sposób regulować samodzielnie. Inne urządzenia z kolei wykorzystują fizyczne procesy wytworzenia się pary w wysokiej temperaturze przy pomocy ustawionych wewnątrz pojemników, które należy uzupełnić wodą, a następnie systematycznie dolewać. W niektórych piekarnikach wodę wlewa się na dno urządzenia, bezpośrednio do komory gotowania. W takim przypadku należy wybrać funkcję parową i odczekać kilka minut, aż wytworzy się para a piekarnik odpowiednio rozgrzeje. Zaświecenie się diody na przycisku oznacza, że funkcja została aktywowana. Wówczas wkładamy surowe ciasto, którego wyrastanie para będzie wspomagać przez kilkanaście pierwszych minut, sprawiając, że jego wnętrze będzie miękkie i delikatne, podczas gdy przez pozostały czas suche, gorące powietrze nada mu złocistego koloru oraz odpowiednią chrupkość.

Warto wspomnieć, że niektóre piekarniki parowe mogą pochwalić się także funkcją sous vide. Jest to innowacyjna metoda gotowania, która do niedawna była stosowana wyłącznie w najlepszych restauracjach na świecie. W przypadku omawianych urządzeń polega ona na powolnym gotowaniu na parze w niskiej temperaturze składników wraz z ziołami i przyprawami w szczelnie zamkniętych próżniowo woreczkach (specjalnie przeznaczonych do gotowania metodą sous vide), co zapewnia im intensywny, wyrazisty smak i doskonałą konsystencję. Cała tajemnica tkwi w precyzyjnej kontroli temperatury, którą metoda sous vide uczyniła podstawą optymalnego przygotowania posiłków. Każdy produkt wyróżnia się swoją unikalną temperaturą, w której najlepiej smakuje oraz wygląda, a także nie traci swoich wartości odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy. Konwencjonalne gotowanie nie uwzględnia tego ważnego z punktu widzenia wartości spożywanych posiłków elementu. I tak na przykład, chcąc przyrządzić mięso wołowe zazwyczaj rozgrzewany piekarnik do 180°, tymczasem by osiągnąć efekt różowego, średnio wypieczonego mięsa należy je przygotować w zaledwie 56 stopniach Celsjusza. Przy wysokiej temperaturze jego soki parują, a mięso zaczyna się kurczyć i wysycha. Metodą sous vide przygotujemy m.in. mięso, ryby, owoce morza i warzywa. Każda z potraw będzie się charakteryzować wybornym smakiem i aromatem.  



Piekarnik z mikrofalą

W takim urządzeniu tradycyjne pieczenie przy pomocy gorącego powietrza jest wzbogacone o opcje mikrofal. Dzięki takiej konstrukcji piekarnika czas przygotowania danej potrawy może być krótszy nawet o połowę.


Piekarnik indukcyjny

Wykorzystuje zjawisko indukcji, które pozwala redukować czas gotowania i pieczenia, a także pobór energii nawet do 50 procent. Piekarnik indukcyjny posiada półkę indukcyjną, na której umieszcza się specjalną tacę, która tak samo jak w przypadku płyt wymaga stosowania odpowiednich naczyń. Półka indukcyjna natychmiast wykrywa obecność produktów na tacy indukcyjnej i automatycznie dobiera wszystkie ustawienia piekarnika. To sprawia, że gotowanie jest wydajne i precyzyjne. Na półce indukcyjnej wytwarzane jest pole magnetyczne, które bezpośrednio ogrzewa potrawy znajdujące się na tacy indukcyjnej. Półka indukcyjna rozgrzewa bezpośrednio całą powierzchnię tacy indukcyjnej, dzięki czemu potrawy są równomiernie ugotowane i zmniejsza się utrata energii.


Tryby pracy

Piekarniki pozwalają rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec przy użyciu gorącego powietrza, a także przyrządzać potrawy, których przygotowanie wymaga zarówno użycia pary, jak i pieczenia przy pomocy gorącego powietrza. W bardziej zaawansowanych modelach można utrzymać potrawy w cieple, wypiec chleb, podgrzewać talerze, ususzyć owoce, pasteryzować, a także wspomagać proces wyrastania ciasta drożdżowego. Generalnie piekarniki oferują od kliku do kilkunastu trybów pracy, spośród których wymienić można następujące:

Grzanie górne i dolne

To najbardziej uniwersalny sposób pieczenia, w którym dolna i górna grzałka ogrzewają potrawę, pracując jednocześnie. Jest to idealne rozwiązanie do wypieku ciast, mięs oraz wszelkich dań, kiedy chcemy uzyskać chrupiącą górę.

Grzanie górne

Polecane szczególnie do chrupiącego zapiekania, opiekania i przyrumieniania ciast, sufletów.

Grzanie dolne

Do przygotowania potraw w kąpieli wodnej lub zapiekania od spodu.

Pieczenie i termoobieg

Umożliwia szybsze pieczenia dzięki równoczesnej pracy dolnej i górnej grzałki oraz termoobiegu. Tryb idealny do przygotowywania na przykład ciastek.

Termonawiew Plus

Doskonały do szybkiego, łagodnego pieczenia nawet na kilku poziomach jednocześnie.

Rozmrażanie

Do rozmrażania głęboko mrożonych produktów za pomocą chłodnego powietrza.

Regeneration / Funkcja podgrzewania jedzenia

W piekarnikach parowych, para w połączeniu z gorącym powietrzem szybciej ogrzewa wnętrze piekarnika, a potrawy przyrządzane w takich warunkach są soczyste i równomiernie upieczone. Funkcja ta jest szczególnie polecana do odgrzewania przygotowanego wcześniej jedzenia, a także uprzednio podgotowanych i zamrożonych potraw.

Przyrumienianie

Tryb zbliżony do grzania górnego. Sprawdzi się w przypadku przyrządzania pieczeni lub zapiekanki.

Grill duży / Grill mały

Opcja ta jest idealna do grillowania większych/mniejszych ilości steków, kiełbasek, szaszłyków, warzyw, tostów czy ryb.

Grill z nawiewem

Gdy chcemy uzyskać chrupki wierzch i soczysty środek. Znakomity program do kurczaka, kaczki, golonki i wielu innych potraw mięsnych.

Rożen obrotowy / Obrotowy ruszt grilla

Rożen pozwala na przygotowanie wyjątkowo chrupiących i rumianych potraw mięsnych i jest szczególnie przydatny w pieczeniu drobiu. To rozwiązanie daje możliwość nakłucia drobiu na szpikulec umieszczony w obracającym się napędzie i opiekania go z różnych stron. Producenci podpowiadają, że najlepsze efekty osiąga się, łącząc korzystanie z rożna, opiekacza i grzałki górnej.

Intensywny

Do przygotowywania potraw chrupiących od spodu i soczystych z wierzchu, np. pizzy lub ciasta owocowego.

Pieczenie delikatne / SlowCooking

Program, który umożliwia przygotowanie potraw w niskich temperaturach, dzięki czemu dania zachowują wartości odżywcze, są zdrowsze, bardziej soczyste i aromatyczne. Przydatny szczególnie w przypadku potraw, które wymagają dłuższego czasu przyrządzania. Przy pomocy tej funkcji bardzo łatwo jest przygotować smaczne i równomiernie upieczone potrawy z mięsa. W niektórych urządzeniach pieczenie odbywa się przy użyciu dołączonej do piekarnika sondy temperaturowej.

Suszenie

Funkcja, dzięki której ususzymy owoce, warzywa, zioła oraz mięso. Zazwyczaj suszenie jest możliwe na kilku półkach jednocześnie.

Programy automatyczne / PerfectChef / AutoPilot / Autopieczenie / Beko Chef

Liczba automatycznych programów w piekarnikach potrafi być naprawdę imponująca i wynosić od kilku do kilkudziesięciu (nawet ponad 100) propozycji. Gotowe programy pieczenia służą wygodzie i szybkości przygotowywanych posiłków. Świetnie sprawdzą się także w przypadku osób rozpoczynających swoją przygodę ze sztuką kulinarną. Funkcja receptur umożliwia skorzystanie z propozycji zapisanych w programie. Wystarczy przygotować ulubione danie, wstawić je do piekarnika, wybrać odpowiedni program (m.in. pizza, chleb, mięso, pieczeń lub ryba) i nacisnąć Start. W niektórych urządzeniach dodatkowo należy podać wagę dania. Piekarnik sam zdecyduje o doborze optymalnej temperatury, czasu oraz sposobu grzania (parametry te są zaprogramowane fabrycznie).

Programy własne / Programy użytkownika / I-Cook Timer Tf

Oferują możliwość utworzenia do kilkunastu własnych programów. Należy jedynie indywidualnie określić program, temperaturę i czas trwania przyrządzania ulubionych potraw. W ten sposób ustawienia dla często przyrządzanych dań zostaną zapisane i następnym razem automatycznie precyzyjnie powtórzone.

ProCooking

Funkcja dostępna w piekarnikach z programami parowymi. Znakomicie sprawdzi się w przypadku potraw wymagających wieloetapowego przygotowania. Wstępna faza działania tej funkcji polega na wykorzystaniu gorącej pary, natomiast po upływie określonego czasu dalsza obróbka potrawy odbywa się przy pomocy gorącego powietrza. Funkcja ProCooking jest szczególnie polecana do wyrastania oraz przygotowywania różnych rodzajów ciast.

Pieczenie wspomagane parą / wilgocią / CombinedCooking / HydroBaking / Gourmet Vapour

Przyrządzanie potraw przy użyciu tej funkcji polega na tym, że podczas pieczenia za pomocą gorącego powietrza można dodatkowo włączać parę, co pozwala uzyskać m.in. puszyste ciasto i przyrumienioną skórkę. Dopływ pary do piekarnika można uruchomić w dowolnym momencie pieczenia. Wyłączenie dopływu pary następuje automatycznie po kilkunastu minutach, można to jednak uczynić wcześniej za pomocą dotykowego panelu sterowania. W niektórych urządzeniach pieczenie wspomagane jest parą w odpowiednio zaprogramowanych dla wybranego programu momentach.

WarmPlate

Program, który służy do podgrzania talerzy, na których będzie serwowane danie. Dzięki temu dowolne ciepłe potrawy można teraz serwować w domowym zaciszu równie profesjonalnie, jak w najlepszej restauracji. Po wybraniu tej funkcji piekarnik nagrzewa się do temperatury pomiędzy 30 i 80°C, co pozwala prawidłowo podgrzać talerze.

Podtrzymywanie ciepła potraw / StayWarm

Dzięki tej funkcji mamy możliwość nastawienia temperatury piekarnika na 30-95°C, co pozwala podtrzymywać temperaturę przyrządzonych potraw przez okres 2h. Dzięki temu przygotowane wcześniej potrawy zachowają smak i właściwą temperaturę aż do chwili podania na stół. Rozwiązanie to ułatwia planowanie posiłków złożonych z większej ilości dań, a także pozwala uniknąć kłopotliwych sytuacji w przypadku spóźniania się zaproszonych gości.

Program szabasowy / Funkcje czasowe

Program szabasowy dostępny w niektórych urządzeniach umożliwia programowanie potraw z wyprzedzeniem do 72 godzin: program szabasowy pozwala na długoterminowe planowanie. Z kolei dzięki różnorodnym funkcjom czasowym można zaprogramować czas startu i czas zakończenia lub po prostu czas trwania procesu. Potrawy będą gotowe punktualnie o wybranej godzinie. Po upływie zaprogramowanego czasu trwania proces zostanie automatycznie zakończony.

Funkcja Jogurt

Niektóre modele piekarników oferują specjalną funkcję, umożliwiającą przygotowanie zdrowego jogurtu w domu. Automatyczne ustawienia czasu oraz temperatury zapewniają optymalne warunki, w których przygotowanie domowego jogurtu zajmuje około 3 godziny. Funkcja ta wymaga użycia dodatkowych akcesoriów.


Innowacyjne rozwiązania

Piekarniki zapewniają doskonałe efekty pieczenia dzięki precyzyjnie zaprojektowanej dystrybucji ciepła oraz stabilnej temperaturze wewnątrz urządzenia. By to osiągnąć stosuje się wysokowydajne wentylatory o różnych kształtach, grzałki składają się z kilku elementów grzejnych, wszystkie elementy grzejne są przemyślanie rozmieszczone, a wnętrza piekarników wyróżniają nowatorskie rozwiązania konstrukcyjne, które nawiązują do pieców chlebowych lub są stworzone tak, aby odbijać od ścian rozprowadzane powietrze. Rozwiązania te sprawiają, że potrawy pieką się równomiernie niezależnie od tego, gdzie zostaną umieszczone w piekarniku, czy na jednym, dwóch lub wszystkich poziomach jednocześnie (m.in. Pieczenie 3D, UltraFanPlus, MultiFlow 360°C, Szósty Zmysł, HomeMade, Termoobieg 3D Plus, Termoobieg 4D). Dodajmy, że efektywniejsze krążenie gorącego powietrza gwarantuje nie tylko znakomite rezultaty pieczenia, ale także oszczędza czas i energię elektryczną. Ponadto funkcjami, które zasługują na uwagę są:

Termosonda / Termosonda PerfectRoast / Bezprzewodowy pieczeniomierz FoodProbe

Termosonda, którą najprościej można by zdefiniować jako elektroniczny termometr, pozwala sprawdzić stopień upieczenia mięsa, a tym samym na bieżąco precyzyjnie monitorować temperaturę wewnątrz potrawy (bez otwierania drzwi i uwalniania ciepła), przez co zapewnia większą kontrolę nad procesem pieczenia. Sprawdzi się doskonale szczególnie podczas pieczenia dużych porcji mięsa. To specjalne urządzenie należy wbić w mięso i nastawić na żądaną temperaturę. Gdy mięso będzie już w pełni przygotowane piekarnik nam to zakomunikuje sygnałem dźwiękowym lub za pomocą wskaźnika na panelu sterowania. W tej samej chwili piekarnik się również wyłączy. Termosonda wbudowana jest w piekarnik, a jej miejsce przechowywania zazwyczaj znajduje się z boku komory lub w drzwiach urządzenia.

Szybkie nagrzewanie / Booster / FastPreheat

Funkcja, która sprawia, że piekarnik osiąga pożądaną temperaturę w niezwykle krótkim czasie (np. 150°C w 4 minuty lub 200°C w 6 minut) i prawie od razu jest gotowy do działania. Po jej włączeniu piekarnik wykorzystuje wszystkie dostępne źródła ciepła, by zapewnić ekstremalnie szybkie nagrzewanie urządzenia i optymalną cyrkulację gorącego powietrza. Uzyskana w ten sposób oszczędność czasu niezbędnego do nagrzania piekarnika oznacza szybsze przygotowanie potraw, które wymagają uprzedniego nagrzania piekarnika.

Dual Cook / Split & Cook

To technologie, które oferują możliwość podzielenia komory piekarnika na dwie niezależne strefy przy użyciu specjalnego separatora (w niektórych urządzeniach zamiast separatora stosowane są specjalne systemy nadmuchu i przekazywania ciepła). Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest jednoczesne pieczenie dwóch całkowicie różnych potraw, z odmiennymi ustawieniami temperatury i czasu (dobranymi do każdej z potraw osobno). Dodatkowo, producenci stosują dwa wentylatory, które zapewniają jednorodne pieczenie w każdej z komór, co ważne bez mieszania się zapachów. Oprócz pieczenia w dwóch komorach, do dyspozycji są trzy inne tryby pracy: pieczenie tylko w komorze górnej lub dolnej, oraz pieczenie w dużej komorze bez użycia separatora, dzięki czemu w razie potrzeby można skorzystać z całej przestrzeni piekarnika.

 


 

Komfort obsługi

Piekarniki mogą poszczycić się nie tylko nowatorskimi rozwiązaniami w kwestii znakomitych efektów pieczenia, ale za sprawą licznych udogodnień zapewniają także większe bezpieczeństwo użytkowania. Do rozwiązań, które troszczą się o komfort obsługi śmiało zaliczyć można:

W pełni wysuwane prowadnice teleskopowe

Sprawiają, że wyjmowanie półek (blach do pieczenia, rusztów, brytfann) z piekarnika odbywa się płynnie i pewnie. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można je wysunąć tak daleko, jak jest to koniecznie (będą pewnie podtrzymywane w każdej pozycji), co znacząco usprawnia ich wkładanie i wyjmowanie oraz zapewnia łatwiejszy, a przede wszystkim bezpieczniejszy dostęp do przyrządzanych dań, dzięki któremu potrawę można swobodnie podlać, obrócić, wymieszać lub przyprawić, unikając przypadkowego poparzenia. Co istotne są stabilne nawet w przypadku mocno obciążonych i rozgrzanych blach oraz naczyń. Niektóre urządzenia dodatkowo oferują blokadę prowadnic w pozycji wysuniętej.

Zimne drzwi / front piekarnika

W celu zapewnienia całkowitego bezpieczeństwa i ochrony przed oparzeniami, by móc podziwiać piekące się smakołyki z naprawdę bliska, drzwi w piekarnikach wyposaża się w wielowarstwowe płyty szklane (dwie, trzy, a nawet cztery). Oprócz dodatkowych szyb ochronnych, po wewnętrznej stronie stosuje się szyby refleksyjne, które z jednej strony odbijają ciepło do wnętrza, zapewniając niską temperaturę po ich zewnętrznej stronie ((maks. 50-60°C).), z drugiej zaś efektywnie izolują drzwi urządzenia, znacznie zwiększając moc piekarnika przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii elektrycznej. Niektóre urządzenia posiadają specjalny czujnik, który w przypadku otwarcia drzwiczek podczas pieczenia natychmiast wyłącza grzałki i wentylator, co dodatkowo redukuje niebezpieczeństwo poparzenia się. Innym rozwiązaniem, które dba o bezpieczeństwo podczas pieczenia i po jego zakończeniu jest system chłodzenia zewnętrznych ścianek i drzwiczek piekarnika za pomocą umieszczonego w obudowie specjalnego wentylatora. Wentylator miesza gorące powietrze z piekarnika z chłodniejszym powietrzem z pomieszczenia, i w ten sposób uzyskane schłodzone powietrze krąży tuż pod zewnętrznymi ściankami piekarnika. Po zakończeniu pieczenia czujnik temperatury automatycznie podtrzymuje pracę wentylatora dopóki temperatura zewnętrznych ścianek piekarnika nie obniży się do 60° C.


Łagodne i płynne zamykanie / otwieranie drzwi

W niektórych urządzeniach zastosowano specjalne zawiasy, które sprawiają, że drzwi piekarnika zamykają się oraz otwierają łagodnie, samodzielnie i niemal bezgłośnie, by korzystanie z urządzenia było jeszcze bardziej komfortowe (m.in. funkcja GentleClose, Soft close & open, SoftClose, VelvetClosing, Soft Closing, SoftMotion, miękkie zamykanie drzwi).

Oświetlenie

Pozwala obserwować proces pieczenia bez potrzeby otwierania drzwi. Niektóre urządzenia wyposażono w funkcję „Night Mode”, która sprawia, że w godzinach nocnych (pomiędzy 22.00 a 7.00) cyfry na ekranie wyświetlane są z mniejszą intensywnością. Takie rozwiązanie pozwala oszczędzać energię elektryczną oraz unikać niepotrzebnego oświetlenia pomieszczenia. Intensywność wyświetlania znaków na ekranie wzrasta natomiast w ciągu dnia, aby zapewnić ich dobrą widoczność. Inne z kolei cechują się niebanalnym stopniowym rozświetlaniem wnętrza przyjemnym dla oka miękkim światłem, dodając kuchni klasy i subtelności.

Sterowanie

W piekarnikach najczęściej mamy do czynienia ze sterowaniem mechaniczno-elektronicznym lub w pełni elektronicznym. W pierwszym przypadku ergonomicznie wyprofilowane pokrętła są wspierane pracą elektroniki, w tym przycisków lub wyświetlacza. Modele wyższych klas wyposażone są w chowane i podświetlane pokrętła. Kiedy piekarnik jest wyłączony, pokrętła są schowane i tworzą z panelem sterowania gładką, estetyczną płaszczyznę, którą łatwo się czyści i która zapewnia większe bezpieczeństwo.W drugim rozwiązaniu wykorzystuje się elektroniczne programatory z sensorami, dzięki którym sterowanie odbywa się przez dotknięcie przejrzystego wyświetlacza, co gwarantuje łatwą i intuicyjną obsługę. Sterowanie dotykowe umożliwia dokonywanie szybkich i logicznych wyborów opcji menu, pozwala m.in. wybrać program pieczenia, ustawić odpowiednią temperaturę, zaprogramować czas, a czytelny wyświetlacz umożliwia monitorowanie wszystkich ustawień i sprawowanie nadzoru nad procesem pieczenia przez cały czas jego trwania. W niektórych urządzeniach wyświetlacz jest kolorowy i interaktywny, dzięki czemu umożliwia wyświetlanie i przewijanie kolorowych fotografii potraw i przepisów kulinarnych. Oferuje także komunikację w kilkunastu językach, co dodatkowo zwiększa zrozumiałość i przydatność wszystkich funkcji automatycznych. Inne z kolei dają możliwość wyboru koloru wyświetlacza i rodzaju zegara. Zakończenie pieczenia w większości wypadków sygnalizowane jest przy pomocy sygnału akustycznego. Dodajmy, że niektóre urządzenia mają wbudowaną funkcję łączności Wi-Fi, która pozwala na zdalne monitorowanie piekarnika i sterowanie nim z poziomu aplikacji zainstalowanej na smartfonie lub tablecie. W ten sposób można sprawdzać status pracy urządzeń, zdalnie włączać lub wyłączać piekarnik i zarządzać jego funkcjami.


Komfort czyszczenia

Usuwanie tłustych i trudnych plam, które nagromadziły się podczas użytkowania, bywa mozolne i uciążliwe. Jednak producenci starają się temu zaradzić, stosując przeróżne technologie, które ułatwiają utrzymanie piekarnika w czystości. I tak oto wyposażają jego wnętrze w samoczyszczące się panele (wkłady) katalityczne, na których tłuszcz i rozsypane resztki jedzenia osadzają się i spalają (aby oczyścić wkłady, wystarczy użyć ciepłej wody). Pokrywają wewnętrzne ścianki gładką i nieprzepuszczalną powłoką z wysokiej jakości klasy emalii, która zapobiega przywieraniu i zapiekaniu tłuszczu na ścianach piekarnika bądź brytfanny lub stosują powłokę z ceramicznych mikrokuleczek, która rozbija krople tłuszczu osiadające na nich podczas pieczenia przez cały okres eksploatacji urządzenia. Innym sposobem pozbywania się uporczywych zabrudzeń są systemy takie, jak AquaClean lub Aqualytic. W ich przypadku na dno piekarnika należy wlać pół litra wody, ustawić temperaturę na 70°- 90°C (w zależności od urządzenia) i aktywować funkcję łatwego czyszczenia na wyświetlaczu. Cały proces trwa trzydzieści minut, podczas których wytwarza się para, zmiękczając wszelkie zabrudzenia na ściankach piekarnika, które następnie wystarczy usunąć przy pomocy miękkiej ściereczki. Nie trzeba używać żadnych detergentów. W przypadku piekarników parowych niezwykle użyteczne są funkcje, które pozwalają wyeliminować problemy związane z twardą wodą i osadzaniem się kamienia wodnego. Zazwyczaj po wykonaniu określonej liczby cyklów gotowania na wyświetlaczu piekarnika automatycznie pojawia się komunikat informujący o konieczności oczyszczenia urządzenia z kamienia wodnego. W takim przypadku wystarczy aktywować funkcję usuwania kamienia wodnego dostępną na dotykowym panelu sterowania.



Niezwykle wysoką skutecznością usuwania zanieczyszczeń wyróżnia się system automatycznego czyszczenia pirolitycznego (funkcja pyrolizy), który spala uporczywe plamy na popiół. Podczas procesu czyszczenia pirolitycznego wnętrze piekarnika nagrzewa się do temperatury bliskiej 500°C. By druciane drabinki oraz brytfanny nie uległy uszkodzeniu pokrywa się je warstwą specjalnej, odpornej na działanie wysokiej temperatury emalii pirolitycznej (dzięki temu akcesoriów tych nie trzeba usuwać z piekarnika na czas czyszczenia). W zależności od stopnia zabrudzenia można zastosować jeden z zazwyczaj trzech dostępnych stopni intensywności czyszczenia (90 min. – czyszczenie delikatne, 120 min. – czyszczenie o średniej intensywności, 150 min. czyszczenie intensywne). Ze względu na bezpieczeństwo użytkownika drzwi piekarnika zostają automatycznie zablokowane, gdy temperatura we wnętrzu osiągnie poziom 250°C. Wysoka temperatura, innowacyjna kombinacja grzałek oraz krążenie gorącego powietrza zapewniają bardzo skuteczne czyszczenie nawet najbardziej niedostępnych zakamarków piekarnika. Specjalny katalizator umieszczony w górnej części piekarnika na bieżąco eliminuje dym i nieprzyjemne zapachy wydzielające się podczas czyszczenia. Zwykle trzydzieści minut po zakończeniu programu drzwi piekarnika zostają odblokowane, a spopielone resztki zanieczyszczeń należy wtedy usunąć przy pomocy wilgotnej ściereczki (bez konieczności stosowania chemicznych środków czyszczących). Nie możemy również zapomnieć o samych drzwiach piekarnika, które wykonuje się z pełnego szkła, pozbawia się szczelin i zagłębień, w których to uwielbiają gromadzić się zanieczyszczenia lub pokrywa się je nanopowłoką, dzięki której są odporne na zabrudzenia. W niektórych modelach możliwe jest wyjęcie całych drzwi lub tylko wewnętrznej szyby w celu dokładniejszego umycia.


 

Autor tekstu: Angelika Młotkowska

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze stron producentów piekarników.

Menu