Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Płyty kuchenne – Pora na gotowanie!

Znajdujesz przyjemność w gotowaniu? Płyty kuchenne łącząc ponadczasowy design z unikalnymi technologiami pozwolą Ci wykorzystać Twoje kulinarne umiejętności i kreatywność w kuchni. Materiał i kolor płyt podpalnikowych (mogą być wykonane z charakteryzującego się dużą odpornością szkła ceramicznego, eleganckiego szkła hartowanego lub stali szlachetnej), ale też rozmiar rusztów i rozmieszczenie palników składają się na różnorodność modeli, dzięki którym dostosujesz urządzenie do indywidualnych potrzeb, jak i koncepcji aranżacji kuchni.



Płyta grzejna może być zainstalowana niezależnie od piekarnika (np. w wyspie lub być zintegrowana w szeregu szafek) – klasycznie, na blacie kuchennym lub elegancko i prawie niezauważalnie zrównana z powierzchnią blatu (taki sposób zabudowy możliwy jest wyłącznie w blacie z naturalnego kamienia lub z konglomeratu). To rozwiązanie, zwane pia­no­-a­-fi­lo, dostępne jest w płytach stalowych i szklanych. Przestrzeń pod płytą możesz wykorzystać na szufladę lub szafkę zapewniając tym samym pełną elastyczność przy planowaniu kuchni. Dostępne są również trzy rodzaje wykończenia płyt: z ramką ze stali szlachetnej, bezramkowe (pozbawione kantów i krawędzi) oraz ze szlifem fasetowym (częściowo lub całościowo).



Dużo garnków i patelni? Zadbaj o wystarczającą ilość miejsca do gotowania

Najpopularniejszym rozmiarem płyt gazowych jest 60 i 70 cm (dostępne jest również 90 cm), natomiast w przypadku płyt indukcyjnych i ceramicznych przeważa szerokość 60 cm (występują też modele o szerokości 80 i 90 cm). Na rynku znajdziesz również płyty modułowe z linii Domino charakteryzujące się 30-40 cm szerokości. Jeżeli chodzi o głębokość zarówno gazowych, jak i elektrycznych płyt (przystosowanych do wbudowania) waha się ona w granicach od 512 do 550 mm, a najczęściej stosowanym wymiarem jest 520 mm.

Wybór odpowiedniej szerokości i ilości pól grzejnych, w które miałaby być wyposażona płyta, będzie zależał od wielkości przestrzeni jakiej potrzebujesz do gotowania. Większa płyta z kilkoma polami grzejnymi (najlepiej w odmiennych rozmiarach) to możliwość przyrządzania kilku dań na raz w naczyniach o różnej wielkości i kształtach. Niektóre modele płyt elektrycznych są wyposażone w owalne pole wielofunkcyjne oraz duże, centralne pole do przyrządzania np. paelli, co dodatkowo pozwala przygotować wiele rodzajów wybornych potraw. W wybranych płytach indukcyjnych występuje funkcja rozpoznawania wielkości zastosowanego naczynia do gotowania (w granicach strefy grzejnej) i dostosowania energii tylko do tej powierzchni, co także wpływa na jej efektywniejsze wykorzystanie. Płyty z  technologią Flexinduction (PowerFlex, Combi Zone, TwinBooster) pozwalają połączyć 2 pola grzejne w jedną dużą strefę dla jeszcze większej swobody gotowania (np. gdy używasz dużych garnków do makaronu lub brytfanny). Rozmiar i kształt naczyń jest przecież tak zróżnicowany jak dania, które przyrządzasz.



Płyta gazowa – Ogień pod pełną kontrolą

Gotowanie na gazie stanowi najbardziej tradycyjną formę gotowania. Bardzo dokładna regulacja temperatury i jej błyskawiczna zmiana są wysoko cenione przez wielu kucharzy. Dodatkowo gaz jest pierwotną energią i procesy jego przemiany nie powodują powstawania żadnych szkodliwych substancji, jak np. w przypadku wytwarzania prądu. Płyty gazowe stają się coraz nowocześniejsze, łącząc klasyczne działanie mechaniczne z inteligentną elektroniką, bardziej komfortowe, a dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii, absolutnie bezpieczne.



Przy zakupie płyty gazowej warto zwrócić uwagę na rozmieszczenie palników i powierzchnię do gotowania. Dobrze, gdy można używać garnków i patelni o różnych rozmiarach. Równomierne rozprowadzanie ciepła pozwoli uzyskać doskonałe wyniki gotowania. Odpowiednia konstrukcja palnika sprawi, że ogrzewana będzie bezpośrednio podstawa garnka, co spowoduje mniejsze zużycie energii i skróci czas gotowania. Palnik gazowy powinien być uruchamiany w prosty sposób, najlepiej za pomocą jednej ręki. Takie rozwiązanie zagwarantuje pokrętło ze zintegrowanym zapalnikiem. Połączenie w pokrętle funkcji zapłonu i regulacji płomienia pozwoli również na natychmiastowe rozpoczęcie gotowania. Ważne, by pokrętła były ergonomicznie rozmieszczone, dzięki czemu będziesz mógł wygodniej i precyzyjniej regulować płomień i mieć pełną kontrolę nad procesem gotowania. Pokrętła sterujące najczęściej są wykonane z tworzywa sztucznego lub metalu całkowicie odpornego na rdzę. Najbardziej zaawansowane technologicznie płyty gazowe oferują obsługę za pomocą dotykowego sterowania to­uch­Con­trol.

Jeżeli smażysz w dużym woku, który wymaga dużej ilości ciepła, ważne dla Ciebie będzie, czy wybrana płyta oferuje takie rozwiązanie. Płyta powinna wytworzyć odpowiednią ilość stref płomieni w celu zapewnienia maksymalnej mocy grzewczej do przyrządzania pysznych dań w woku (najczęściej jest to potrójna głowica palnika, która wytwarza trzy oddzielne strefy płomieni).



Wybór dotyczy także rusztów. Niebywała estetyka i geometryczny kształt to główne cechy, którymi się wyróżniają. Ruszty żeliwne charakteryzujące się trwałością i solidnością zapewniają lepszą stabilność ustawionych naczyń. Możliwość mycia rusztów w zmywarce zagwarantuje wyjątkowo łatwe utrzymanie płyty w czystości. Niektóre ruszty, ale również i głowice palnika są pokryte specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu, co także znacznie ułatwia czyszczenie.



Kwestia bezpieczeństwa w przypadku płyt gazowych jest niezmiernie istotna, dlatego przed zakupem warto przeanalizować w jakie rozwiązania gwarantujące bezpieczeństwo, a Tobie poczucie spokoju, wyposażony jest konkretny model. W płytach gazowych nad pra­cą pal­ni­ków czu­wa nie­ustan­nie elek­tro­ni­ka. Najważniejszą funkcją jest automatyczne odcięcie dopływu gazu do palnika (Funkcja automatycznego odcinania gazu) w przypadku zgaśnięcia płomienia, np. z powodu przeciągu lub kipiącej potrawy. Niektóre modele inicjują ponowny zapłon, inne z kolei uniemożliwiają dalsze, niekontrolowane ulatnianie się gazu. Pozostałymi stosowanymi rozwiązaniami są zabezpieczenie przed przegrzaniem, zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem urządzenia przez dziecko, zabezpieczenie przed zalaniem.


 

Przejrzyj ofertę płyt gazowych w redcoon.pl


Płyta gazowa bez płomieni?

Na rynku znajdziesz również ceramiczne płyty gazowe, wykonane w specjalnej technologii „gaz-pod-szkłem”. Płyty te nie mają płomieni, dlatego z wyglądu przypominają płyty elektryczne. W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych nie wytwarzają one promieniowania o wysokiej częstotliwości, mogą ich zatem używać ludzie z rozrusznikami serca. Nie wymagają również użycia specjalnych garnków. Gaz spalany jest w bardzo wysokiej temperaturze powodując usunięcie trudnopalnych składników gazu, dzięki czemu nie pozostawiają one uporczywych, tłustych osadów na garnkach. Palniki nagrzewają płytę tylko w wyznaczonych miejscach (gorące pola grzewcze zmieniają kolor na czerwony), nie ma zatem mowy o stracie ciepła. Wysoka temperatura pracy palników pozwala znacznie dokładniej niż w standardowych kuchniach gazowych, wykorzystać gaz. Każdy z modeli płyt zawiera jedno lub dwa pola odkładcze (“darmowe palniki”). Pola te znajdują się nad kanałami spalin, pomimo, że nie pobierają gazu można na nich dogrzewać potrawy w momencie pracy średniego, lub dużego palnika. Dzięki temu dodatkowo odzyskujemy energię gorących spalin. Pracą płyt steruje się za pomocą panelu dotykowego. Stosowane są w nich takie same zabezpieczenia jak w przypadku płyt z płomieniami, a mianowicie zablokowanie przed przypadkowym włączeniem (np. przez dzieci) lub wmontowane zabezpieczenie przed wyciekiem gazu.


Płyty elektryczne – Praktycznie na co dzień

Ceramiczne i indukcyjne płyty grzewcze umożliwiają szybkie i wygodne przygotowywanie potraw. Nagrzewają się znacznie szybciej niż konwencjonalne płyty stalowe i dzięki swoim równym i gładkim powierzchniom, wszelkie zachlapania i inne zabrudzenia są znacznie łatwiejsze do wyczyszczenia.

Płyta ceramiczna

Wyposażona w system grzałek umieszczonych pod powierzchnią pól grzejnych. Po włączeniu do prądu, grzałki rozgrzewają się przybierając charakterystyczną czerwoną barwę. W przypadku płyty ceramicznej należy pamiętać o dopasowaniu garnka do grzanej strefy, w celu uniknięcia strat ciepła. Dzięki stosowaniu innowacyjnych technologii i coraz wyższej mocy grzałek, płyty bardzo szybko się nagrzewają umożliwiając natychmiastowe rozpoczęcie gotowania.



Przejrzyj ofertę płyt ceramicznych w redcoon.pl


Płyta indukcyjna

Zasada działania opiera się na wytwarzaniu ciepła, które powstaje na skutek przepływu prądu wytwarzającego się pomiędzy dwoma metalowymi przewodnikami. Na powierzchni płyty powstaje specjalne pole elektromagnetyczne, które oddziałuje z przedmiotem wykonanym z odpowiedniego rodzaju metalu (garnki ferromagnetyczne). Nie wolno stawiać na niej naczyń z aluminium, szkła i stali nierdzewnej. Ciepło powstaje bezpośrednio na dnie garnka (nie w płycie), a sama strefa grzewcza płyty indukcyjnej nagrzewa się wtórnie, od dna garnka. Wymagana temperatura powstaje natychmiast i równie szybko zanika (natychmiast po wyłączeniu strefy gotowania). Pozostała powierzchnia płyty pozostaje względnie chłodna. Samo pole grzewcze także nie nagrzewa się w takim stopniu jak w płycie ceramicznej, co zmniejsza ryzyko poparzenia i ułatwia czyszczenie płyty nawet w trakcie jej pracy. Nawet jeśli coś wykipi, nie ma ryzyka przypalenia na powierzchni, możesz to po prostu wytrzeć ścierką.

Niekwestionowaną zaletą płyt indukcyjnych jest dwukrotnie krótszy czas potrzebny do ogrzania przygotowywanego dania, w porównaniu do pozostałych płyt. Płyty indukcyjne najsprawniej przemieniają energię elektryczną na cieplną. Wzrost temperatury jest natychmiastowy, a ciepło równomiernie rozprowadzane w całym naczyniu.



Przejrzyj ofertę płyt indukcyjnych w redcoon.pl


Płyta Domino

Służy do tworzenia wielozadaniowych ciągów, łączących różne funkcje, złożonych zarówno z płyt Domino, jak i pełnowymiarowych. Możesz gotować jednocześnie na gazie i przy użyciu energii elektrycznej. Urządzenia te nie zajmują dużo miejsca, zatem sprawdzą się idealnie w biurach i małych kuchniach.



Przejrzyj ofertę płyt Domino w redcoon.pl


Sterowanie płytami elektrycznymi

Wybór odpowiedniego poziomu mocy i czasu działania, które są kluczem do przygotowania wyśmienitego posiłku powinien być bezpośredni, szybki i intuicyjny. Najczęściej sterowanie wszystkimi strefami grzejnymi odbywa się przy pomocy centralnie umieszczonego na dole płyty panelu dotykowego (skali cyfrowej lub wyświetlacza tekstowego). Ważne, by dotykowe elementy sterujące były przejrzyście umieszczone. Płynne przesunięcie palcem lub dotyk powinny wystarczyć, aby ustawić właściwą moc. W wielu modelach w celu zachowania purystycznego wyglądu płyty, cyfry są niewidoczne, gdy płyta jest wyłączona.



Funkcje płyt elektrycznych

Płyty elektryczne oferują wiele dodatkowych funkcji, które zagwarantują Ci wyjątkową przyjemność podczas gotowania.

Wskaźnik ciepła resztkowego

To dzięki niemu wiesz, które obszary pola grzejnego są nadal gorące. Przypomina, by ich nie dotykać ani nie stawiać na nich przedmiotów wrażliwych na wysokie temperatury. Z drugiej strony umożliwia korzystanie z ciepła pozostałego w celu oszczędzania energii, np. praktycznie je wykorzystując do podtrzymania temperatury potrawy. Niektóre modele wykorzystują ciepło resztkowe, aby dokończyć gotowanie. Wówczas wystarczy ustawić żądany czas  gotowania na płycie grzejnej. Czasomierz precyzyjnie go odliczy i wyłączy grzanie przed końcem, wykorzystując ciepło resztkowe do zakończenia gotowania. 

Timer – Monitoruj czas gotowania

Ułatwia kuchenną codzienność. W jaki sposób? Pozwala zaprogramować żądany czas gotowania. Po jego upływie pole grzewcze wyłączy się automatycznie, o czym zostaniesz powiadomiony za pomocą sygnału dźwiękowego. Timer można ustawić dla każdego pola grzewczego oddzielnie, co pozwala automatycznie kontrolować czas gotowania kilku rożnych potraw. Może również pełnić funkcję minutnika, gdy nie używasz palników płyty grzejnej.

Stop & Go – Oderwij się od gotowania

Słyszysz dzwonek do drzwi? Musisz przerwać gotowanie w obawie, że pozostawiona bez nadzoru na płycie potrawa wykipi lub się przypali? Włącz funkcję Stop&Go, a wszystkie działające pola grzejne zostaną przełączone do trybu „podtrzymywania ciepła”. Aby wznowić gotowanie, naciśnij ponownie przycisk, a wszystkie pola grzejne powrócą do wcześniejszych ustawień.

Indywidualne możliwości ustawień

Wiele modeli oferuje możliwość dopasowania podstawowych ustawień płyty do indywidualnych wymagań. W ten sposób możesz np. zmienić prędkość reakcji przycisków dotykowych.



Wskaźnik zużycia energii

Wskaźnik zużycia energii pozwala obserwować zużycie prądu od momentu rozpoczęcia gotowania, aż do wyłączenia płyty. Kształtuje to pozytywne nawyki oszczędnego użytkowania płyty, np. poprzez stosowanie pokrywek, czy ustawianie stabilnej temperatury dla całego procesu gotowania.

Sensor smażenia

Kontroluje temperaturę patelni i zapobiega przypaleniu potrawy. Wystarczy wybrać właściwą moc grzania, po sygnale rozpocząć smażenie, a sensor sam dopilnuje, aby temperatura była utrzymana na odpowiednim poziomie. Spalone masło, oliwa? Nigdy więcej! Składniki będą podgrzane w temperaturze, w której nie stracą swoich cennych właściwości, a jedzenie będzie zarumienione, wysmażone lub krwiste – wedle uznania. Do dyspozycji są cztery różne poziomy temperatury: „min”, „low”, „med” i „max” oraz 9 programów automatycznych.

PowerBoost

Chcesz szybko zagotować wodę na makaron ? Z PowerBoost podgrzejesz ją w mgnieniu oka. Funkcja ta przyspiesza gotowanie zwiększając moc wybranego pola grzewczego i skracając czas gotowania o 50%.



ReStart

Strefa sterowania zalana podczas gotowania? Boisz się, że utracisz wszystkie ustawione funkcje i parametry? W przypadku automatycznego wyłączenia płyty spowodowanego zalaniem, urządzenie z funkcją ReStart przez 4 sekundy zapamiętuje nasze wcześniejsze ustawienia. Przez ten czas zdążysz wytrzeć płytę i powrócić do gotowania.

Funkcja quickStart

zwalnia użytkownika z aktywacji pola grzania, na którym zostało umieszczone naczynie. Wystarczy włączyć płytę, a funkcja natychmiast rozpozna usytuowanie garnka lub patelni i automatycznie aktywuje właściwe pole.

Funkcja shortClean

Płytę z tą funkcją możesz wyłączyć na 20 sekund, by szybko ją wyczyścić, np. w sytuacji, gdy coś Ci się rozleje, nawet podczas gotowania. Funkcje zostaną zawieszone, a po ponownym włączeniu płyty wszystko wróci do zaprogramowanych wcześniej ustawień.

Stre­fa grza­nia hi­gh­Spe­ed

Skra­ca czas go­to­wa­nia w płytach ceramicznych na­wet do 20%.

Funkcja utrzymywania ciepła

Z tą funkcją poprzez kontrolę temperatury dna garnka możesz utrzymywać potrawy bez przypalania w temperaturze odpowiedniej do podawania. Dzięki temu możesz się poświęcić całkowicie tworzeniu pozostałych dań.


 

Zabezpieczenia

Wyłącznik bezpieczeństwa

Dla każdego poziomu mocy zdefiniowany został maksymalny czas pracy. Jeśli strefa grzejna będzie niezwykle długo grzała stałym poziomem mocy, wyłączy się automatycznie. 

Funkcja blokady

Funkcja blokady zapobiega niezamierzonemu przestawieniu poziomów mocy podczas gotowania.

Blokada uruchomienia 

Chroni przed przypadkowym lub celowym włączeniem blokując panel sterowania, np. jako blokada rodzicielska. Funkcję tę można aktywować przy wyłączonej płycie grzejnej.

Zabezpieczenie termiczne i kontrola błędów

Każda strefa grzejna jest wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. W przypadku nadmiernego obciążenia wyłącza ono automatycznie grzanie strefy grzejnej, zanim nastąpi przegrzanie szkła ceramicznego lub innych podzespołów. Jeśli jakiś przedmiot lub płyn znajdzie się w obszarze panelu sterowania, płyta grzejna także wyłącza się automatycznie. Dzięki temu możliwa jest stała ochrona przed niezamierzoną zmianą ustawień mocy. Innym zabezpieczeniem stosowanym w płytach jest przerwanie dopływu energii (lub w ogóle nie jest włączany) w przypadku, gdy na włączonej strefie grzejnej nie znajduje się żadne naczynie lub garnek jest nieodpowiedni. 

Płyta Teppan Yaki

Nazwa powstała z połączenia dwóch japońskich słów: teppan oznaczającego stalową blachę i yaki- grillowany, smażony. W kuchni japońskiej teppanyaki oznacza przygotowywanie lekkich i niskotłuszczowych potraw (typowymi składnikami teppanyaki są cielęcina, wieprzowina, krewetki, ryba oraz warzywa), smażonych na ogromnych blatach w obecności klientów. Przecież nic nie zaostrza tak apetytu jak oczekiwanie na potrawę, obserwowanie procesu jej przygotowania i zapachu składników unoszącego się w powietrzu.

Płyta Teppan Yaki najczęściej jest podzielona na dwie strefy grzejne, których można używać jednocześnie lub oddzielnie (możliwość rozgrzewania tylko połowy płyty). Wyposażone są zazwyczaj w regulację temperatury, funkcję podtrzymywania ciepła,  wskaźnik ciepła resztkowego oraz czasowy wyłącznik bezpieczeństwa. Czyszczenie urządzenia odbywa się w temperaturze 40°C (najłatwiej wtedy rozpuszczają się wszelkie zabrudzenia i przypalenia). Płyty te nadają się idealne do łączenia z innymi płytami Domino lub płytami pełnowymiarowymi z takim samym szlifem.


Przejrzyj ofertę płyt Teppan Yaki w redcoon.pl


Autor: Angelika Młotkowska

Menu