Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Sokowirówka i wyciskarka do soków – Podaruj sobie łyk zdrowia!


Mówisz: warzywa i owoce. Myślisz witaminy. Organizm przyswaja ich więcej z soku niż z samych owoców, a ponadto szybciej je trawi, gdyż w płynnej postaci przedostają się do krwiobiegu już po ok. 20 minutach po wypiciu. Soki na bazie owoców i warzyw potrafią zdziałać cuda. Nawilżą, oczyszczą i ekspresowo odżywią organizm. Pobudzą umysł, poprawią samopoczucie, spowolnią procesy starzenia, przyspieszą przemianę materii, i dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym stanowią świetne panaceum na wszelkie infekcje, a także pomogą w walce z nowotworami. By wyczarować pyszny, świeży i naturalny sok potrzebujesz odpowiedniego urządzenia – sokowirówki lub wyciskarki. Która lepiej się sprawdzi w Twoim przypadku? My podpowiadamy czym się różnią. Ty dokonujesz wyboru.


Sokowirówka a wyciskarka – Dwie różne metody działania

Jedno i drugie urządzanie ma do zrealizowania to samo zadanie – wycisnąć sok. Jednak zarówno metoda pracy, jak i uzyskiwany efekt, a mianowicie klarowność soku są całkowicie odmienne. Ponadto różnią się czasem niezbędnym do uzyskania danej ilości soku, wydajnością (czyli ilością wyciśniętego soku z konkretnej porcji produktów), a także ilością gatunków owoców i warzyw możliwych do przetworzenia przez urządzenie.



Sokowirówka przeciera produkty, wykorzystując działanie siły odśrodkowej. Główną rolę w procesie wyciskania soku przez sokowirówkę odgrywa sitko, którego ścianki posiadają mikrootwory, a dno zazwyczaj wyposażone jest w niewielkie ostrza rozdrabniające (zarówno sitko, jak i ostrza najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej). Podczas pracy sokowirówki, sito obraca się z dużą prędkością, tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na miąższ warzyw i owoców, znajdujących się wewnątrz, spychając je i dociskając do bocznych ścian. Ostrza wirujące wraz z sitem dokładnie ścierają składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Uzyskany w ten sposób miąższ, dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany przez mikrootwory, wypływa przez otwór spustowy, trafiając wprost do szklanki lub pojemnika na sok. Odsączony miąższ albo pozostaje w sicie, albo w przypadku urządzeń z funkcją automatycznego usuwania miąższu (modele z obiegiem otwartym), zostaje usunięty samoistnie przez osobny otwór wylotowy. Dzięki takiemu rozwiązaniu, które umożliwia ciągłą pracę urządzenia nie trzeba sobie zaprzątać głowy ręcznym opróżnianiem sita podczas użytkowania.



Wyciskarki, jak wskazuje na to ich nazwa wyciskają owoce i warzywa, miażdżąc je, a nie przecierają, jak ma to miejsce w przypadku sokowirówek. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach i oparty jest na pracy wytrzymałego ślimakowego wałka, który obraca się z prędkością 45-120 obrotów na minutę (w zależności od modelu). W przypadku zablokowania się wałka przez zbyt duży kawałek owocu, przy pomocy jednego przycisku (funkcja rewers, inaczej bieg wsteczny) można wstrzymać jego pracę, wówczas zacznie się on obracać w przeciwną stronę, eliminując problem blokowania się składników. W pierwszej kolejności wyciskarka z dużą siłą zgniata owoce, przerywając włókna i ściany komórkowe ich miąższu. W następnym etapie poprzez silne wyciskanie następuje wydobycie soku zarówno ze zmiażdżonego miąższu, jak i przestrzeni międzykomórkowych. Uzyskany sok zostaje odsączony przez sito, a następnie za pomocą lejka wypływa do podstawionego naczynia, a wyciśnięty, suchy miąższ zostaje usunięty do specjalnego pojemnika. Niektóre modele wyposażono w dwa lejki – jeden służy do uwalniania soku, przez drugi pulpa zostaje odprowadzona na zewnątrz. Takie rozwiązanie pozwala na bieżąco usuwać suche pozostałości owoców i warzyw, nie trzeba zatem zatrzymywać urządzenia w celu opróżnienia pojemnika.


 

Sok z sokowirówki. Sok z wyciskarki

Sok przygotowany przy pomocy sokowirówki jest klarowny, bardziej wodnisty, z charakterystyczną pianką (wynikającą z dużego napowietrzenia) i trzeba go pić od razu po wyciśnięciu, gdyż wtedy ma najwięcej witamin i składników odżywczych. Sok z wyciskarki, przeciwnie – jest gęstszy, bardziej esencjonalny, pełnowartościowy (znacznie bogatszy w enzymy, błonnik, witaminy i składniki odżywcze), jednorodny (z mikrodrobinkami owoców i warzyw, a nie wody i zmielonych cząstek), a ponadto można go przechowywać do 48 godzin (niezbędne jest przechowywanie soku w lodówce), gdyż dłużej zachowuje świeżość. Z czego wynika ta różnica? Wyciskarki są urządzeniami wolnoobrotowymi, przez co wydobywają z owoców więcej składników odżywczych i minerałów niż standardowa sokowirówka. Wolne obroty sprawiają, że do soku dostaje się dużo mniej tlenu, odpowiedzialnego za oddzielanie soku od miąższu i eliminację znacznych ilości witamin. Sok po pewnym czasie nie ulega rozwarstwieniu i na dłużej zachowuje smak i aromat. Zaletą tej technologii jest także to, że nie emituje ona ciepła, sok jest tłoczony na zimno. Podczas gdy przy wysokich obrotach (w sokowirówkach) w wyniku tarcia, wytwarza się wyższa temperatura, która może niszczyć witaminy i inne ważne związki zawarte w owocach i warzywach. Wyciskarki dzięki swoim niskim obrotom pracują także znacznie ciszej od sokowirówek, co pozwala na przygotowanie świeżego soku, nawet wczesnym rankiem, gdy jeszcze wszyscy domownicy śpią.



Sok z jabłek, buraków, a może liści szpinaku?

Orzeźwiający sok z mango lub ogórków wyczarujesz z pomocą jednego i drugiego urządzenia, gdyż zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka do soków pozwalają uzyskać sok z najbardziej popularnych gatunków warzyw i owoców. Problemu nie będą stanowiły pomarańcze, jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, winogrona, ananasy, granaty, arbuzy, mango, melony, marchew, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, pomidory, buraki, seler czy ziemniaki. Co jednak, gdy najdzie Cię ochota na sok z liści szpinaku? Tylko wyciskarka jest w stanie efektywnie wycisnąć sok z warzyw liściowych (takich jak sałata, szpinak, natka pietruszki, jarmuż czy kapusta), roślin liściastych (trawa pszeniczna, pokrzywa), ziół, które mogą stanowić ważny dodatek do Twoich soków, a nawet niektórych rodzajów orzechów, co stanowi idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy, które mogą samodzielnie przygotować mleko z migdałów, kokosa czy soi. Wyciskarka lepiej także poradzi sobie z przygotowaniem soku z malin, jeżyn, jagód czy porzeczek. Ponadto pulpa powstała w wyniku jej pracy jest suchsza i bardziej zbita oraz zawiera więcej składników odżywczych (niż ta z sokowirówki), stanowi zatem pyszny i wartościowy składnik zup, dań wegetariańskich, zapiekanek, deserów czy ciasteczek.


 

Ile tego soku?

Wybór pomiędzy urządzeniami dotyczy także ilości soku, którą zamierzasz sporządzać każdego dnia. Sokowirówka może przerobić duże ilości owoców i warzyw i to w bardzo krótkim czasie, podczas gdy wyciskarka pracuje wolniej i na wykreowanie pysznego soku potrzebuje znacznie więcej czasu. Niemniej jednak warto poczekać. Dzięki temu, że proces wyciskania przebiega wolniej otrzymujemy więcej soku, więcej witaminy C i więcej przeciwutleniaczy, niż w przypadku tradycyjnych sokowirówek. Co do samych sokowirówek to mogą one działać w zamkniętym lub otwartym obiegu, co również wpływa na możliwości przerobowe oraz na ilość przygotowywanego przez nie soku. Więcej soku otrzymamy z sokowirówki z zamkniętym systemem usuwania miąższu. Miąższ, który stopniowo gromadzi się na sicie nie jest samoczynnie usuwany do zewnętrznego pojemnika, to użytkownik musi go samodzielnie usunąć, co z jednej strony zmniejsza ilość owoców, jakie możemy przerobić w jednym cyklu, z drugiej zaś dzięki dłuższemu wyciskaniu (miąższ osadza się na ścianach sita i jest stale wyciskany podczas pracy urządzenia) otrzymujemy więcej soku. Oczywiście po oczyszczeniu sita możemy kontynuować wyciskanie. Drugie rozwiązanie oznacza większą wygodę, więcej przerobionych produktów, ale mniej soku. Podczas pracy urządzenia miąższ z sita trafia bezpośrednio do pojemnika na pulpę, z którego zostaje automatycznie szybko usunięty, co powoduje, że uzyskujemy znacznie mniej soku.



Przydatne rozwiązania

Funkcja płukania

To rozwiązanie, które ułatwia wyczyszczenie urządzenia, usuwając większość zabrudzeń (z pokrywy i sitka). Woda wlana do otworu wlotowego (w większości modeli wystarczy szklanka zwykłej wody), zostaje zatrzymana wewnątrz w wyniku zatknięcia specjalnego korka wbudowanego w urządzenie. Następnie pod wpływem obrotów urządzenia (funkcja płukania odbywa się przy pracującym silniku) wielokrotnie przepływa przez zakamarki poszczególnych elementów i mikrootwory sita, wypłukując pozostałości owoców i warzyw. W niektórych modelach możemy spotkać funkcję wstępnego czyszczenia, która w odróżnieniu od rozwiązania opisanego powyżej umożliwia wlewanie wody do urządzenia za pomocą popychacza, powodując powstawanie swego rodzaju fontanny płuczącej jego wnętrze, co również pomaga usunąć wszelkie resztki z pokrywy i ułatwia umycie sitka. Funkcja ta okazuje się być bardzo przydatną w sytuacji, gdy chcemy przygotować kilka rodzajów soków różniących się smakiem, jednego po drugim (np. warzywnego, a następnie owocowego). By smaki się nie mieszały, nie ma potrzeby po każdej wyciśniętej porcji soku demontować i myć urządzenia. Wystarczy do niej wlać wodę, dzięki czemu pozostałe resztki soku i miąższu zostaną usunięte i można przystępować do przyrządzania kolejnej porcji. Dzięki tej funkcji możemy również np. wycisnąć sok rano, przed pójściem do pracy, następnie przepłukać urządzenie i pozostawić do popołudnia, kiedy mamy zamiar ponownie przyrządzić orzeźwiający lub pożywny sok. Warto zaznaczyć, że funkcja płukania nie oznacza końcowego mycia. Po zakończonej pracy urządzenie należy zawsze rozebrać i dokładnie umyć wszystkie elementy, szczególną uwagę zwracając na sito (które po umyciu musi być drożne).

 

Zabezpieczenie przed kapaniem / Funkcja DripStop

Praktyczna funkcja, która zapobiega kapaniu soku. Pozwala zachować porządek i oszczędza dodatkowego sprzątania kuchennego blatu. Włączenie blokady kapania zazwyczaj odbywa się poprzez zwyczajne podniesienie dziobka (lub naciśnięcie spodu wylotu soku), aby bez moczenia dłoni przerwać wypływ soku.


Korek / Zatyczka wypływu soku

Rozwiązanie szczególnie przydatne podczas przygotowywania soków wieloowocowych, wielowarzywnych, koktajli lub musów, które wymagają zmiksowania przed ich podaniem. Korek umożliwia zatkanie misy z sokiem, by dokładne wymieszać jej zawartość przed nalaniem do pojemnika. Korek w zależności od modelu urządzenia może być wbudowany na stałe w wylot kranu (wówczas dodatkowo jest wyposażony w praktyczne zakładki po bokach) lub wkładany na kran. Pierwsze rozwiązanie zapobiega zachlapaniu dłoni, zapewniając pełną higienę pracy.


Duży otwór wlotowy / wsadowy (duży komin, duża tuba)

Pozwala na umieszczenie większości owoców (takich jak jabłka, marchewki lub buraki) w całości, bez potrzeby ich obierania i krojenia na mniejsze kawałki. Wpływa to na wydajność urządzenia, skracając czas przygotowania soku i zwiększając komfort użytkowania urządzenia. Niektóre modele są wyposażone w podwójny wlot, umożliwiający jednoczesne dodawanie większych i mniejszych porcji.


Blokada przed uruchomieniem

Sprawia, że urządzenie uruchamia się wówczas, gdy wszystkie jego elementy zostały poprawnie zamontowane. Rozwiązanie to zapobiega skaleczeniom i rozpryskiwaniu przygotowanego soku. Zastosowanie gumowych elementów w podstawie dodatkowo gwarantuje stabilność urządzenia podczas pracy. Niektóre modele zostały wyposażone we wskaźniki LED, które informują o stanie złożonego urządzenia i w przypadku braku jakiś elementów, zakomunikują one o potrzebie ich założenia w odpowiednich miejscach.


Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Na wydajność, niezawodność i łatwość czyszczenia. Jednym z kluczowych elementów zarówno w sokowirówce, jak i w wyciskarce jest silnik. Musi być wytrzymały i niezawodny, najlepiej z dwiema prędkościami obrotowymi do twardych i miękkich owoców oraz funkcją Turbo. Siła działania silnika powinna być wprost proporcjonalna do tuby urządzenia, tak aby efektywne wyciskanie soku z owoców lub warzyw odbywało się w równym tempie. Pomimo oferowanej wysokiej wydajności urządzenie powinno pracować cicho, zapewniając komfort i spokój podczas pracy. Kolejnym komponentem, na który powinno się zwrócić szczególną uwagę jest przepuszczalność sita (filtru) oraz materiał z jakiego zostało wykonane. Przede wszystkim stawiamy na sito w pełni metalowe (nie metalowo – plastikowe) z solidnie wykonanymi ostrzami. Takie sito jest niezwykle wytrzymałe i gwarantuje doskonałe rezultaty. Po pierwsze lepiej sobie radzi z utrzymaniem owocu w miejscu, zapobiegając jego przesuwaniu, a po drugie tnące pod niskim kątem ostrza umożliwiają wydobycie większej ilości soku. Sito nie może się także zapychać, musi cechować się dobrą przepuszczalnością oraz być zaprojektowane w sposób, by łatwo się je czyściło. Niektórzy producenci, by rozwiązać problem z blokowaniem się włókien miąższu stworzyli specjalnie polerowane sitka, charakteryzujące się całkowicie gładkimi powierzchniami. W przypadku wyciskarek rozwiązaniem, które wpływa na większą wydajność i trwałość urządzenia oraz niweluje problem zapychania i znacznie ułatwia czyszczenie maszyny jest rozdzielenie ślimaka od sitka, tak, że stanowią dwa odrębne elementy. Ważne jest również, aby pozostałe części sokowirówki lub wyciskarki były wykonane z bezpiecznych materiałów wolnych od BPA (Bisfenolu A), dzięki czemu nie musimy się obawiać ich styczności z produktami spożywczymi.



Nie bez znaczenia, a wręcz dla wielu priorytetową jest kwestia związana z montażem i czyszczeniem sokowirówki lub wyciskarki. Biorąc pod uwagę fakt, że urządzenia te powinny być czyszczone po każdorazowym użyciu, czynność ta nie powinna sprawiać najmniejszego kłopotu. W przeciwnym wypadku bardzo łatwo można się zniechęcić do wyciskania soków. Obydwa urządzenia powinny charakteryzować się prostą budową, intuicyjną obsługą i powinny łatwo się rozkładać. Ważne są także kompaktowe wymiary, które sprawiają, że łatwo jest przechowywać urządzenie w szafce lub pozostawić je na kuchennym blacie. Niektóre modele umożliwiają skompresowanie pojemników na sok i pulpę, dzięki czemu urządzenie zajmuje jeszcze mniej miejsca. W innych z kolei wszystkie mniejsze elementy urządzenia, takie jak tacka, popychacz i dzbanek na sok, można przechowywać w pojemniku na miąższ. W ten sposób wszystkie elementy znajdują się w bezpiecznym miejscu, co sprawia, że nie musisz ich specjalnie szukać, chcąc przystąpić do wyciskania soku. Prosta, zoptymalizowana budowa, pozbawiona skomplikowanych konstrukcji (w tym zakamarków i trudno dostępnych miejsc) oraz wyposażona w elementy z gładkimi krawędziami i powierzchnią będzie prostsza do umycia. Miąższ nie będzie miał się gdzie gromadzić, zatem spłukanie pozostałości włókien i cząstek składników, do których będziesz mieć łatwy dostęp nie będzie stanowił czasochłonnego procesu, a wręcz przeciwnie zajmie bardzo mało czasu. Ci, u których myciem naczyń w domu zajmuje się zmywarka powinni zwrócić uwagę, czy wszystkie zdejmowane części do takiego mycia się nadają.


 

Witaminy w owocach i warzywach

Ananasy

Obfitują w wapń, magnez, potas, mangan, fosfor, żelazo, jod i cynk. Wzmacniają system immunologiczny, zwalczają wirusy i łagodzą przeróżne stany zapalne. Działają odżywczo, dodają energii, zapobiegają wiotczeniu mięśni. Zawierają enzym, który wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne. Powodują również spalanie tłuszczu. Ponadto są bogatym źródłem manganu, który wraz z żelazem i miedzią chroni przed osteoporozą i zmianami reumatycznymi. Razem z wapniem zredukują skutki stresu. Jod i cynk z kolei pomogą zachować sprawność mózgu.

Arbuz

W 92% składa się z wody, która wzbogacona o związki mineralne w postaci potasu i wapnia powoduje, że sok z arbuza nie tylko ugasi pragnienie i orzeźwi podczas upałów, ale także uzupełni niedobór elektrolitów w organizmie. Po wypiciu soku nie będziemy także odczuwać głodu, a to za sprawą zawartego w owocu błonnika. Jednak arbuzy przede wszystkim ceni się za dużą zawartość przeciwutleniaczy (w tym likopenu, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny i kryptoksantynu), które opóźniają proces starzenia (m.in. chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry) i hamują rozwój komórek nowotworowych oraz cytruliny – aminokwasu wspomagającego pracę serca oraz przyśpieszającego proces regeneracji mięśni u sportowców. Bogaty w substancje, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiega także chorobom serca. Arbuz również korzystnie wpływa na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Ponadto zawarte w arbuzie witaminy A i C pomogą obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając zawałom serca czy udarom mózgu, a także pomogą dotlenić skórę. Potas z kolei skontroluje ciśnienie krwi, hamując procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych (ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu), a magnez poprawi elastyczność naczyń krwionośnych, powodując swobodny przepływ krwi.

Awokado

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi działa odmładzająco, chroni organizm przed chorobami serca, wylewami krwi do mózgu oraz nowotworami. Kwasy tłuszczowe dodatkowo wspomagają koncentrację i pamięć. Składniki odżywcze w postaci witaminy A i E (które pobudzają syntezę kolagenu) nawilżą, odmłodzą skórę i dodadzą jej świeżości i elastyczności. Potas wyreguluje rytm serca, ciśnienie oraz gospodarkę wodno-elektrolitową, zapobiegając nadmiernemu nagromadzeniu wody przez organizm, a także usprawni pracę systemu nerwowego. Ponadto awokado lekko rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza tendencje do powstawania zaćmy, poprawia krążenie krwi oraz wzmacnia kondycję fizyczną. Ukoi także nerwy. Awokado jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, co sprawia, że jest owocem, po który chętnie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz te, które ją planują.

Banany

Zawierają zbilansowaną porcję witamin i minerałów. Wśród witamin góruje witamina C, następnie witamina PP oraz B6 i B5. W mniejszych ilościach znajdziemy witaminy: B1, B2, B11, A, E, K. Banany są również bogatym źródłem makroelementów z potasem na czele. Pozostałe to: magnez, fosfor, wapń, sód. Wśród mikroelementów zawartych w bananach znajdziemy: żelazo, mangan, cynk oraz mniejsze ilości miedzi, fluoru i selenu. Zawierają też wszystkie 8 aminokwasów – składników białka, których organizm potrzebuje, ale nie potrafi wytworzyć sam. Ze względu na dużą zawartość potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi banany wspomagają i chronią układ krążenia. Zawierają również pektyny, które obniżają poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Dzięki obecności magnezu wpływają na pamięć i koncentrację. Zawartość tryptofanu – aminokwasu niezbędnego do syntezy dobroczynnej serotoniny ma dobroczynny wpływ na samopoczucie i zdrowy, mocny sen. Obecność składników alkalizujących jakimi są wapń, potas i magnez przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn. Niedojrzałe owoce o skórce nieco zielonkawej sprawdzają się jako skuteczny środek na zgagę, ponadto też mogą zapobiegać wrzodom, za przyczyną zawartej w owocach skrobi, która wyściełając błonę śluzową żołądka, chroni przed jej uszkodzeniami przez soki trawienne. Po banany warto sięgnąć także po wzmożonym wysiłku fizycznym, gdyż witaminy C i E neutralizują wolne rodniki powstające w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych.

Borówki

Mogą się pochwalić mnóstwem antyoksydantów oraz witaminą C i E. Wzmacniają układ odpornościowy oraz neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Posiadają właściwości bakteriobójcze, niszczą pasożyty jelitowe u dzieci, odtruwają organizm i regulują trawienie. Potrafią przeciwdziałać anemii (ze względu na zawartość mirtyliny, która uelastycznia naczynia krwionośne i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek), zapobiec miażdżycy (antyutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą dobrego) oraz poprawić wzrok (antocyjany korzystnie wpływają na stan naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają regenerację barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za dobre widzenie po zmroku – rodopsyny).

Brzoskwinie, morele, nektarynki

Są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z grupy B, witaminę PP i C oraz wapń, żelazo i magnez. Są polecane osobom zmagającym się z anemią, kobietom w ciąży oraz wegetarianom. Działają moczopędnie, wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ze względu na brak tłuszczu i sodu mogą po nie śmiało sięgnąć osoby z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.

Buraki

Zawierają całe mnóstwo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz rzadko spotykanych w warzywach rubidu i cezu, a także ogromną ilość kwasu foliowego. Obecność w burakach antocyjanów zwiększa odporność, spowalnia procesy starzenia i zapobiega wystąpieniu nowotworów. Buraki są doskonałym środkiem krwiotwórczym, zapobiegającym anemii. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając układ krwionośny. Barwnik – betaina ma działanie przeciwzapalne oraz antygrzybicze. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda. Uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił witalnych. Sprawdzi się także w przypadku chorób zapalnych skóry oraz uciążliwych alergii.



Cytryny

Jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto stanowią dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Cytryny dodają energii, chronią przed infekcjami lub łagodzą ich przebieg, zważywszy na fakt, że mają sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Pobudzają przemianę materii oraz pomagają pozbyć się z organizmu zalegających toksycznych związków. Są doskonałym naturalnym lekiem na infekcje płucne, brak apetytu, reumatyzm, kruchość naczyń krwionośnych i nadciśnienie.

Dynia

Zawiera błonnik, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo, a ponadto kwas foliowy, witaminy C, D, PP i z grupy B oraz dużą ilość beta-karotenu (prowitamina A) o działaniu antyoksydacyjnym i chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami. Nieocenionymi składnikami dyni są także kwasy: asparaginowy, nikotynowy i pantotenowy. Ich odpowiedni poziom w organizmie powoduje, że umysł pracuje na wysokich obrotach, polepsza się pamięć i zdolność koncentracji. Sok z dyni wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczu we krwi i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, wspomaga pracę nerek oraz działa uspokajająco.

Granaty

C, E, K, B1, B2, B3, B4, B6, B12 – to jeżeli chodzi o witaminy zawarte w owocu granatu, do tego kwas foliowy i pantotenowy. Nie można nie wspomnieć także o składnikach mineralnych: wapniu, żelazie, magnezie, fosforze, potasie, sodzie, cynku, miedzi, manganie i selenie, a także o łatwo przyswajalnych polifenolach należących do przeciwutleniaczy, które można śmiało uznać za największą zaletę granatów. Sok z granatu działa antybakteryjnie, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiega odkładaniu związków lipidowych w arteriach, zmniejszając ryzyko zachorowań na choroby serca oraz obniża ciśnienie skurczowe, zapobiegając udarom. Dzięki dużej zawartości fitoestrogenów granaty łagodzą objawy PMS i menopauzy. Ponadto ze względu na obecność kwasu elagowego uchronią przed nowotworami oraz odmłodzą skórę, poprawiając jej ukrwienie i koloryt (kwas zapobiega utracie wody, spowalniając procesy starzenia).

Gruszki

Znajdziemy w nich witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają także sporo mikroelementów, m.in. sodu, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu (minerału pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie tarczycy) oraz boru (poprawiającego pracę mózgu i koncentrację). Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, zatem sok z gruszek powinny pić osoby narażone na osteoporozę. Ponadto pomagają w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego, w tym z nadciśnieniem oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym mięśnia sercowego.

Kapusta, brokuły, brukselka, kalafior

Są doskonałym źródłem witamin C, K, B, kwasu foliowego, błonnika, manganu, polifenoli oraz antocyjanów. Ponadto zawierają glukozynolany, które wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe (minimalizują ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, płuc, prostaty czy jelita grubego).

Kiwi

To owoce o bogatej zawartości składników odżywczych. Nie brakuje w nich witamin (zwłaszcza C, a także A, D, E, K, B1, B2, PP, B6 ), makroelementów (wapnia, magnezu, fosforu, sodu a przede wszystkim potasu), mikroelementów (żelaza, cynku, miedzi, selenu)  a także wpływającej korzystnie na wzrok – luteiny czy regulującego pracę układu pokarmowego – błonnika.

Jabłka

83% stanowi woda, ponadto zawierają witaminę C i P, niewielkie ilości białka, kwasy organiczne, błonnik, substancje pektynowe. Niewątpliwie do najważniejszych substancji w jabłkach należy zaliczyć kwercetynę o silnym działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagającą pracę układu odpornościowego, epikatechinę, która pozytywnie oddziałuje na układ krążenia oraz usprawnia pamięć, a także antocyjany (występują w czerwonych jabłkach) o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.

Maliny

Owoce malin kryją w sobie przede wszystkim prowitaminę A, witaminy B2, C, PP, sole mineralne – z magnezem, potasem, wapniem i żelazem na czele oraz kwasy organiczne (m.in. salicylowy i jabłkowy, kwas elagowy). Oprócz właściwości przeciwgorączkowych i napotnych substancje zawarte w owocach maliny wykazują działanie przeciwnowotworowe. Liście malin (które zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia) działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamując rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę.

Mango

Ma więcej karotenu niż jakikolwiek inny owoc. Organizm przekształca karoten w witaminę A, która poprawia wzrok, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega starzeniu się skóry. Ponadto mango, jak większość owoców jest bogaty w witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B4, B6, B12, kwas foliowy i pantotenowy oraz w minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan oraz selen. Działa stymulująco na układ pokarmowy, korzystnie wpływa na pracę serca, działa moczopędnie oraz usprawnia pracę wątroby. Zawiera również antyoksydanty, o zbawiennym działaniu na ludzki organizm. Sok z mango jest polecany osobom, którym dokuczają skurcze (także kobietom w ciąży), gdyż stanowi obfite źródło wapnia i magnezu.

Marakuja

Zawiera mnóstwo magnezu, który korzystnie działa na nerwy i mięśnie. Zawiera także fosfor, który pomaga generować energię i tworzy ściany komórkowe. Jest on tzw. czynnikiem buforującym we krwi, który zapobiega nabraniu przez nią nadmiernej kwasowości.

Marchew

Zawiera wszystkie rodzaje rodzaje karotenoidów – alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz nieznaczne ilości likopenu. Jednak najwięcej w niej beta-karotenu – prowitaminy A, którą organizm przekształca w witaminę A. Sok z marchwi zapewni prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmocni odporność, wspomoże leczenie trądziku i opóźni pojawianie się zmarszczek. Co więcej pozwoli przedłużyć opaleniznę i zredukuje niekorzystne skutki opalania, co ucieszy wszystkich wielbicieli słonecznych kąpieli.

Melony

Składają się głównie z wody, co oznacza, że z jednej strony są niskokaloryczne, z drugiej zaś zaspokajają głód. Są źródłem witamin A, B1, B2, C oraz karotenu. Wśród składników mineralnych, jakie dostarcza nam owoc melona znajdziemy potas, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Te składniki odżywcze bardzo dobrze oddziałują na skórę, włosy, rozwój komórek i ciśnienie krwi. Melon także poprawi nastrój i koncentrację, a zjedzony wieczorem poprawi jakość snu.

Ogórki

Składając się w 97% z wody, ogórek ugasi pragnienie w najbardziej upalne dni. Skutecznie nawilży także skórę „od wewnątrz”, gdyż stopniowo uwalnia wodę w przewodzie pokarmowym. Ponadto ma bardzo mało kalorii, co ucieszy osoby będące na diecie. Pomoże spalić tłuszcz, zlikwiduje dokuczliwe obrzęki i zdrenuje nadmiar wody. Zawiera także antynowotworowe substancje, takie jak flawonoidy, luteinę i kwas kawowy oraz cenne witaminy odżywcze, w tym witaminy B, C, i K, a także potas i żelazo. Wspomoże zatem pracę serca i wyreguluje ciśnienie krwi.

Pomarańcze

Są źródłem witamin: A, E, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego oraz kwasu pantotenowego. Obfitują także w potas, wapń, fosfor oraz magnez. Działają stymulująco na układ trawienny, łagodzą wzdęcia. Mają dużo beta-karotenu, wody, która doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, oraz witaminy C, która jest cenionym antyoksydantem, unieszkodliwiającym agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu, palenia papierosów, alkoholu, małej ilości snu. Pomarańcze dostarczają również dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym. Bogate w błonnik pokarmowy usprawniają przemianę materii. Zaleca się jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki, gdyż znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C i sprawiają, że jest ona lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.

Pomidory

Są źródłem beta – karotenu, witamin z grupy B oraz C i E, związków potasu, wapnia, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, magnezu i manganu oraz likopenu, niszczącego wolne rodniki. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej, dla osób chorych na cukrzycę, cierpiących na schorzenia nerek i serca. Uspokajają, gdyż zawierają sole bromu. Pomagają w zwalczaniu nowotworów, szczególnie mogą zmniejszać ryzyko rozprzestrzeniania się komórek nowotworów piersi, płuc oraz szyjki macicy, co wykazały badania laboratoryjne.



Seler

Zawiera witaminę A, E, C oraz naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Ma także dwa więcej witaminy C niż cytrusy. Ponadto znajdziemy w nim fosfor, wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. Nie można zapomnieć również o dwóch substancjach czynnych flawonoidach o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, uszczelniającym naczynia krwionośne, rozkurczającym oraz furanokumarynach o właściwościach moczopędnych i rozkurczających mięśnie gładkie. Sok z selera jest niezwykle mało kaloryczny, a dodatkowo przyspiesza trawienie, dlatego sprawdzi się idealnie w przypadku osób dbających o linię. Co więcej działa uspokajająco i przeciwdepresyjne, oczyszcza organizm z zatruwających go toksyn, pobudza apetyt, pomaga w walce z nadciśnieniem, przynosi ulgę obolałym stawom, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pokarmowy. Okazuje się być pomocnym podczas leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Szklanka soku z selera wypijana regularnie na czczo to prawdziwy eliksir młodości, ponieważ, nie tylko oczyszcza organizm i likwiduje obrzęki, ale także nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze.

Truskawki

Oprócz witaminy C zawierają kwas ferulowy i elagowy. Te wtórne metabolity roślinne są dobrze znane z tego, że chronią przed nowotworami. Truskawki poleca się reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Działają dobroczynnie na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, a także utrudniają wchłanianie tłuszczu. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych, gdyż zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Ponadto poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi.

Pietruszka

Bogata w witaminy C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. Ponadto dostarcza nawet kilkanaście mg żelaza, a także wapnia, potasu, fosforu i manganu. Ma też mnóstwo chlorofilu, który pomaga oczyścić krew i wytwarzać krwinki, a także odtruwa wątrobę i nerki. Wzmacnia też serce, ułatwia przyswajanie składników odżywczych, poprawia działanie układu odpornościowego i uspokaja. Sok z pietruszki polecany jest osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym (gdyż usprawnia krążenie krwi) i kierowcom ( witamina A polepsza widzenie o zmierzchu).

Papaja

Zawiera enzym papainę, która podobnie jak bromelia zawarta w ananasach wspomaga trawienie białek, likwidując wzdęcia spowodowane niewłaściwą dietą. Papaina ma właściwości bakteriobójcze, zapobiega więc rozwojowi nieprawidłowej flory bakteryjnej w jelicie.

Papryka

Oprócz witaminy C, której ma aż pięciokrotnie więcej niż cytryna, zawiera także witaminy E, B1 i B2 oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Wszystko te witaminy i sole mineralne bardzo korzystnie wpływają na zdrowie i odporność. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz pomoc w zwalczaniu bólu głowy. Ponadto papryka pomaga zachować ładną cerę i siły witalne, a także sprzyja długowieczności. Bogata w silne przeciwutleniacze chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Szpinak, sałata

Znajdziemy w nich błonnik, kwas foliowy, saponiny, witaminę K oraz antyrakowe karotenoidy i luteinę (zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła i krtani oraz hamują rozwój komórek raka piersi, skóry, płuc, a także żołądka). Sałata oczyści organizm, pobudzi procesy trawienne i poprawi pracę wątroby. Działa także uspokajająco i przeciwskurczowo. Szpinak doda sił oraz korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżając stres. Przeciwdziała także bólom i zawrotom głowy oraz chroni oczy.

Winogrona

Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto jako jedne z nielicznych owoców mają w swoim składzie jod – niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym pomagają pozbyć się nagromadzonych w organizmie kwasów. Obecność resweratrolu i OPC, sprawia, że winogrona  korzystnie oddziałują na krążenie i układ odpornościowy, chroniąc przed chorobami zakaźnymi. Posiadają także działanie przeciwnowotworowe, które zawdzięczają silnym antyoksydantom – flawonoidom.

Żurawina

To woda, białka, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik, a także witaminy B1, B2, B3, B6, C, K. Wśród składników mineralnych dostarczanych wraz z owocami żurawiny znajdują się wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. Żurawina może pochwalić się działaniem przeciwbakteryjnym na wiele szczepów bakterii (wspomoże m.in. leczenie infekcji bakteryjnych jamy ustnej, także dziąseł) oraz właściwościami przeciwgrzybicznymi. Dobroczynne działanie żurawin stymuluje też gospodarkę lipidową,  zmniejszając frakcję złego cholesterolu na rzecz dobrego. Ze względu na występowanie w tych owocach związków fenolowych (np. flawonoidów), które cechuje zdolność wyłapywania szkodliwych wolnych rodników, żurawina pomoże ustrzec się przed chorobami układu krążenia, układu immunologicznego oraz nowotworami.


Przejrzyj ofertę sokowirówek i wyciskarek do owoców w redcoon.pl

 

Autor tekstu: Angelika Młotkowska

Zdjęcia produktów pochodzą ze stron producentów wyciskarek i sokowirówek

Menu