Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony. Więcej na temat polityki prywatności oraz cookies znajdziesz >> Tutaj

×
  • Płać prosto i bezpiecznie
  • Bezpieczne i sprawdzone zakupy
  • Zadzwoń i zamów: 799 366 936

Z nowym rokiem odżywiaj sie zdrowiej!


Witaminy. Błonnik. Mikroelementy. O nie się właśnie troszczymy, gdy mamy na myśli zdrowe odżywianie. Składniki, które nie tylko odżywiają i oczyszczają organizm, poprawiają przemianę materii, wspomagają odporność, dobrze wpływają na zdrowie i urodę, ale również przyczyniają się do poprawy samopoczucia. Niestety, wiele z tych dobroczynnych składników ulega zniszczeniu, czy degeneracji w trakcie przyrządzania potraw. Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zapobiec.

Źródłem cennych składników pożywienia, w tym witamin, są warzywa i owoce. Witaminy ulegają łatwo zniszczeniu w procesie obróbki termicznej, więc naturalnym rozwiązaniem jest jedzenie produktów je zawierające, w jak największej ilości. Z drugiej strony, nie zawsze jest to możliwe, bądź to ze względu na wymagane objętości, bądź po prostu czas, którego potrzebujemy. Ale jeśli zamienimy produkty na sok, to dostarczymy organizmowi skondensowaną bombę witaminową. Kilogram jabłek, czy marchewki w szklance soku? Nic trudnego, o ile mamy do dyspozycji sokowirówkę, czy wyciskarkę. Smoothie z jarmużu? Koktailer pozwoli nam wykonać takie potrawy błyskawicznie i bez większego nakładu pracy. Urządzenia te będą ogromną pomocą w wyczarowywaniu pożywnych, wieloskładnikowych soków, dlatego poświęciliśmy im dzisiaj większą część artykułu.

W drugiej części przedstawiamy urządzenia, które, choć poddają potrawy obróbce termicznej, to jednak pozwalają jednocześnie zachować walory odżywcze: parowary. Dzięki ich metodzie działania możemy ugotować wiele potraw, bez obaw o utratę ich najcenniejszych składników. Obróbka termiczna za pośrednictwem gorącej pary, nie tylko zachowuje naturalne walory gotowanych warzyw czy innych składników, ale również pozwala na gotowanie bez udziału w tym procesie tłuszczy. Jeżeli myślimy o zdrowym odżywianiu, to parowary są urządzeniami, które powinny przyjść razem z pierwszą myślą.


Zapraszamy do lektury.


 

Sokowirówki


Uwielbiasz pyszne soki z marchwi? A może przepadasz za sokiem z jabłek i selera? Sok z brokułów czy szpinaku? A może masz własne, bardziej egzotyczne upodobania smakowe? Sokowirówka zagwarantuje Ci ich szybką realizację, bez względu czy masz ochotę na sok z buraków, czy poranny sok z jabłek dla całej rodziny.

Zasada działania sokowirówek opiera się o wykorzystanie siły odśrodkowej, dzięki której drobno przetarte cząstki składników pozostają na sicie, a wydobyty z nich sok przedostaje się do zbiornika. Troszeczkę przypomina to odwirowywanie wody z prania w pralce. Umieszczane w sokowirówce składniki, najpierw są mocno rozdrabniane przez wirującą tarczę (wykonaną ze stali nierdzewnej), po czym opadają na (również wirujące) sito, na którym ma miejsce separacja soku i stałych pozostałości. Tarcza i sito obracają się z naprawdę dużymi prędkościami, dochodzącymi do 20000 obrotów na minutę). Odwirowany sok wędruje do wylotu urządzenia, a pozostałe odpady gromadzone są w zbiorniku. Z samej zasady działania wynika różnica w porównaniu z wyciskarkami – sok z sokowirówki będzie bardziej klarowny, ale również będzie miał tendencję do rozwarstwiania się z czasem, na fazę ciekłą oraz gęstszą zawiesinę cząstek, które przecisnęły się przez sito. Będzie także bardziej napowietrzony, czego objawem jest charakterystyczna piana.

Sokowirówki dobrze sprawdzą się w robieniu soku z twardych warzyw i owoców, zieleniny, poradzą sobie również z miękkimi owocami (w mniejszym stopniu). Ich zaletą jest to, że otwór wlotowy może być dużej średnicy, dzięki czemu sokowirówki są w stanie wyprodukować dużą ilość soku w krótkim czasie. Duży otwór wlotowy powoduje również, że wstępne przygotowanie produktów nie przysparza trudności i zajmuje mniej czasu.

Soki z sokowirówek przeznaczone są praktycznie do natychmiastowej konsumpcji. Spowodowane jest to wysokim napowietrzeniem soku w procesie wirowania, przez co cenne składniki mogą się szybciej utleniać i tracić swoje właściwości. Z drugiej strony, napowietrzenie soku powoduje poprawę jego walorów smakowych. Coś za coś.


Sokowirówka PROFI COOK PC-AE 1069

PROFI COOK PC-AE to profesjonalnie wyglądające urządzenie, wyposażone w silnik o mocy 800 W zapewniający sprawne rozdrabnianie nawet twardych owoców czy warzyw. Skuteczność wyciskania soku poprawia także fakt wyposażenia sokowirówki w dwie szybkości pracy oraz tryb impulsowy. Dzięki temu produkty nie odbijają się od wirującej z dużą prędkością tarczy (18000 obrotów na minutę) i sam proces rozdrabniania jest bardzo skuteczny. Wygodę obsługi gwarantuje duży otwór wlotowy (75 mm średnicy), dzięki czemu nie musimy wstępnie dzielić produktów na mniejsze kawałki. Obudowa została wykonana ze stali nierdzewnej, dzięki czemu utrzymanie urządzenia w czystości nie będzie problemem, a wszelkie zachlapania z łatwością usuniemy wilgotną szmatką. Sokowirówka została zaprojektowana w sposób zapewniający bezpieczeństwo użytkowania – nie uruchomi się w przypadku niewłaściwego złożenia, a skakaniu po blacie zapobiegają antypoślizgowe nóżki.


Sokowirówka PHILIPS HR1870/70

Firma Philips, starając się dostarczyć uniwersalne urządzenie wysokiej klasy, stanęła w tym przypadku na wysokości zadania. Sokowirówkę napędza silnik o mocy 900 W, co gwarantuje płynną, nieprzerwaną pracę nawet w przypadku większego obciążenia. A przy otworze wlotowym średnicy 80 milimetrów, nie jest trudno wkładać nawet duże kawałki produktów, więc większa moc zdecydowanie tutaj się przydaje. Ale to nie koniec: technologia, określana przez producenta jako odwrócone sito, pozwala na o wiele większą wydajność pozyskiwania soku. Również w tym przypadku mamy do dyspozycji dwie prędkości obrotowe, dopasowanie więc ich do rodzaju produktów nie jest problemem. W komplecie znajduje się także specjalna przystawka do wyciskania cytrusów, więc sok z miękkich pomarańczy czy grejpfrutów jest również w zasięgu tego urządzenia. Pomyślano także o wygodzie obsługi: lejek wylotowy może być jednym ruchem zabezpieczony przed kapaniem, a mycie urządzenia znacząco ułatwia rozwiązanie QuickClean (specjalna konstrukcja zapobiegająca przenikaniu resztek do trudnodostępnych miejsc) oraz wstępne czyszczenie (po nalaniu wody do urządzenia, dokonuje ono przepłukania wnętrza, dzięki czemu elementy można umieścić bezpośrednio w zmywarce).  Doskonałe urządzenie na każdy dzień.



Wyciskarki


Czy można wyobrazić sobie coś lepszego niż chłodny sok pomarańczowy w upalny poranek? A może uwielbiasz gęste soki z bananów czy jabłek? Wyciskarki do soku zagwarantują doskonały efekt, bez względu na to, jakich składników użyjemy.

Zasada ich działania jest podobna nieco do maszynki do mięsa: specjalny, obrotowy element ukształtowany w formie ślimaka, zabiera małe fragmenty składników i stopniowo je miażdży, dzięki czemu następuje przerwanie ścian komórkowych i włókien oraz uwolnienie soku. Sok odprowadzany jest na zewnątrz, a pozostałości stałe składowane są w zbiorniku na odpady. Taki proces pozyskiwania soku cechuje się wysoką skutecznością (w odpadach pozostaje szczątkowa ilość cieczy), a sam sok jest bardzo jednolity konsystencją. Wyciskanie soku w taki sposób powoduje również to, że sok jest mniej klarowny i bardziej zawiesisty (niż sok uzyskiwany z sokowirówek). Sok nie jest również napowietrzony, dzięki czemu można go przechowywać w lodówce przez jakiś czas (do 48 godzin) bez obaw o utratę wartości odżywczych.

Wyciskarki do soku doskonale sprawdzają się w przypadku owoców miękkich, korzeni i liści warzyw, możliwe jest nawet wyciśnięcie soku z bananów czy przygotowanie wiórek z orzechów.

Proces wyciskania jest procesem nieco wolniejszym niż odwirowywanie soku w sokowirówkach. Element roboczy obraca się z prędkością do 120 obrotów na minutę, a podawane do wnętrza urządzenia składniki powinny być mniejszej objętości. Z drugiej strony, wyciskarki są z reguły urządzeniami cichszymi niż sokowirówki.

I jeszcze uwaga na koniec: obiegowe opinie głoszą, że sok z sokowirówki jest mniej wartościowy, niż sok z wyciskarki. Nie jest to do końca prawdą: witaminy, cukry i mikroelementy będą obecne w soku w takim samym stopniu, bez względu na to, którego urządzenia użyjemy. Pewna różnica pojawia się w zawartości błonnika: wyciskarki będą cechowały się większą zawartością błonnika w soku niż analogiczny sok z sokowirówki. Spowodowane jest to tym, że w sokowirówkach błonnik w większym stopniu pozostaje w odpadach, podczas gdy w wyciskarkach przedostaje się on do soku razem z wyciskanymi, najdrobniejszymi cząstkami.


Wyciskarka KENWOOD JMP601SI Pure Juicer

 

To wolnoobrotowa wyciskarka wyposażona w silnik o mocy 150 W i efektywnych obrotach wyciskarki o prędkości 60 rotacji na minutę. Zbiornik na sok ma pojemność 1 litr, a zbiornik na odpady 1,3 litra. Producent postarał się, aby urządzenie było naprawdę wygodne i bezpieczne w użyciu: przed kapaniem na boku zabezpiecza nas funkcja „anty drip”, kierunek obrotów może być odwrócony (funkcja „reverse”), a przed uruchomieniem nieprawidłowo złożonego urządzenia, zabezpiecza nas blokada. W komplecie dostajemy dodatkową przystawkę umożliwiającą wyciskanie zamrożonych owoców. Ciekawa w tym modelu jest funkcja, która pozwala na wstępne wyczyszczenie elementów roboczych: do otworu wlotowego wlewamy wodę, która wypłucze pozostałości po tłoczeniu. Taka funkcja praktycznie pozwala na umieszczenie elementów urządzenia od razu w zmywarce, bez obawy o zapchanie filtra. Warto dodać, że urządzenie jest bardzo ciche: poziom hałasu to około 58 dB, więc poranne przygotowywanie soku nie będzie wiązało się z postawieniem na nogi pozostałych domowników.


Wyciskarka TEFAL Infiny Press Revolution

W tym modelu firmy Tefal zastosowano ciekawe rozwiązanie: zamiast standardowo jednego otworu wlotowego, tutaj mamy do dyspozycji aż trzy. W zamierzeniach przyczynia się to do poprawy jakości pracy i zwiększenia wydajności, niemniej należy pamiętać, że ślimak wyciskający jest jeden, więc nie przekłada się to na możliwość wyciskania trzech różnych soków jednocześnie (zbiornik na sok, jak i zbiornik na wytłoki ma pojemność 1 litra). Zwiększona wydajność okupiona została koniecznością wyposażenia urządzenia w mocniejszy silnik (300 W), co również przekłada się na większą głośność pracy urządzenia (około 70 dB), ale z drugiej strony, gwarantuje wysoką wydajność tłoczenia. Zgodnie z danymi producenta, urządzenie potrafi wycisnąć o ponad 30% więcej soku (w porównaniu do referencyjnej sokowirówki tegoż producenta). Wyposażenie wyciskarki w dwa różne filtry (do soków i do przecierów) znacząco podnosi zakres jego stosowania, pozwala nam nie tylko produkować pyszne soki, ale również aksamitne smoothie.


 


Miksery/koktailery


Miksery kielichowe albo koktailery, mają od dawna swoje miejsce z kuchni. Z ich pomocą możemy przygotowywać pyszne koktajle, sorbety, owocowe smoothie, pesto, a nawet gorące zupy czy gęste sosy. I choć ich funkcje pokrywają się częściowo z innymi urządzeniami, to stanowią jednak one odrębną grupę urządzeń. Ich sercem jest silnik o mocy od 200 do 1500 W, im mocniejszy, tym bardziej twarde składniki urządzenie może przetwarzać. Mocniejszy silnik oznacza także dłuższy czas pracy urządzenia, bez strachu o jego przegrzanie. Miksery zazwyczaj osiągają również większe prędkości obrotowe ostrza, które z kolei zaprojektowane zostały z myślą o cięciu i miksowaniu produktów.


Koktajler KENWOOD SB055WG

 

Masz ochotę na szybki koktajl? A może szejk z lodem? To urządzenie pozwoli w kilka chwil zrobić pyszny napój, bez zaprzątania sobie głowy zbędnymi zabiegami. W tym przypadku producent wykorzystał kielich miksujący jednocześnie jako dzbanek, kielich wypełniamy składnikami, mocujemy od góry odwrócony napęd, obracamy urządzenie i miksujemy, po zakończeniu odwracamy je do góry nogami i odłączamy kielich, który staje się dzbankiem. Proste i łatwe, nie musimy przelewać gotowego napoju z kielicha do szklanki, odpada także mycie dodatkowego naczynia. Urządzenie wyposażono w silnik o mocy 300 W (z dwiema prędkościami obrotowymi do wyboru), a specjalna konstrukcja noża pozwala również na kruszenie lodu. W komplecie znajdują się dwa dzbanki, które mogą stać się, po zamknięciu przykrywkami, bidonami. Świetne rozwiązanie w przypadku, gdy chcemy koktajl zabrać ze sobą.

 

Mikser PHILIPS HR2166/00

Uniwersalność tego modelu wprowadza go w obszary zarezerwowane dla blenderów kielichowych. Nie tylko dzięki wyposażeniu go w silnik o mocy 600 W, którego moc przenoszona jest na specjalne, pięcioramienne ostrze, ale również dzięki zawartym w komplecie akcesoriom. Płynnie regulowana prędkość miksowania, wspierana przez tryb pulsacyjny, powoduje, że mikser z łatwością poradzi sobie z miksowaniem wielu rodzajów produktów. Kielich urządzenia (o pojemności 2 litrów), może być wymiennie używany z dodatkowymi przystawkami, do mielenia orzechów, ziaren czy kawy, rozdrabniania mięs i warzyw, a nawet filtrowania soku. Wszystkie akcesoria mogą być myte w zmywarce, co znacząco przyczynia się do podniesienia komfortu użytkowania. Solidne urządzenie na każdą okazję, przy jego pomocy przygotujesz nie tylko koktajle, ale ubijesz śmietanę, zmiksujesz zupę-krem, przygotujesz sos i wiele innych.

 

Koktajler TEFAL BL936E38

Ten model to marzenie każdego, kto kocha automatyczne, najwyższej klasy urządzenia. Potężny silnik o mocy 1500 W, będący w stanie rozkręcić sześcioramienne ostrze do 30000 obrotów na minutę, pełna automatyka… choć brzmi to jak opis sportowego samochodu, to jednak mamy tutaj do czynienia z koktailerem. Przy takich parametrach żadne składniki do przygotowania, nie będą mu straszne. Urządzenie sterowane jest zaawansowanym układem elektronicznym, do dyspozycji mamy 10 prędkości pracy, 6 programów automatycznych, ustawianie czasu pracy, wszystko to prezentowane na szczegółowym wyświetlaczu LCD. Dzięki temu, w urządzeniu możemy przygotowywać zimne (w tym z kruszeniem lodu) oraz gorące napoje i zupy, mielić orzechy, miksować sorbety i inne. Urządzenie także ma program automatycznego czyszczenia. Kielich koktailera cechuje się pojemnością użytkową w granicach 2 litrów i został wykonany ze specjalnego tworzywa, co gwarantuje, że nawet twarde składniki nie spowodują zarysowań. Zdecydowanie jest to urządzenie, które może stawać z blenderami w szranki.

 

 

Parowary

 

Gotowanie przy użyciu pary było od dawna znane w kuchniach stołówek, więc technologia nie jest wcale nowa. Ale dopiero od niedawna urządzenia takie zawitały do naszych domów. Ich podstawową zaletą jest możliwość wygodnego przyrządzania zdrowych, niskokalorycznych i bogatych w witaminy posiłków. W grę wchodzi mnóstwo składników, od mięsa i ryb, poprzez warzywa a kończąc na kaszach i ryżu. Parowary najczęściej są zbudowane jako urządzenia o wielu komorach, dzięki czemu bezproblemowo można przyrządzić kompletny obiad za jednym zamachem.

Zasada ich działania jest, w gruncie rzeczy, bardzo prosta: w podgrzewanym zbiorniku, umieszczonym w podstawie urządzenia, podgrzewana jest woda. Produkty do ugotowania umieszcza się w oddzielnych komorach. W wyniku podgrzewania wody ulatnia się gorąca para, która przenika do komór, w ten sposób gotując składniki. Urządzenia standardowo wyposażane są w zegar, na którym możemy ustawić żądany czas gotowania, co zwalnia nas z konieczności jego kontrolowania (co zresztą ma swoje uzasadnienie: sprawdzenie miękkości ugotowania potrawy jest utrudnione, gdyż wymaga demontażu komór).

Najpopularniejsze na rynku parowary wyposażane są w dwie lub trzy komory, im ich więcej, tym większą ilość różnych składników możemy gotować równocześnie. Często dostępne są akcesoria uzupełniające, takie, jak pojemnik do gotowania sypkich produktów (ryż, kasza), przystawki do gotowania jajek czy małe zbiorniczki, w których możemy umieścić przyprawy (tzw. aromatyzery). Ze względu na konstrukcję parowarów, można je podzielić na dwie grupy: z komorami ustawianymi nad sobą, oraz z komorami umieszczonymi równolegle, obok siebie. W tym drugim przypadku pojawia się zaleta polegająca na tym, że zapachy gotujących się składników, nie mieszają się ze sobą.

Pojemność zbiornika na wodę powinna wystarczyć na około godzinę gotowania; większość parowarów wyposażona jest we wskaźnik poziomu wody w zbiorniku, często dostępne są także otwory, pozwalające na uzupełnianie wody w trakcie gotowania.

 

Parowar RUSSELL HOBBS Cook@Home

 

Ten model parowaru wypełni większość zadań przed nim postawionych. Zawdzięcza to wyposażeniu go w trzy, stosunkowo dużej pojemności pojemniki, o łącznej objętości 9 litrów.  Komplet uzupełnia oddzielna tacka pozwalająca na gotowanie ryżu. Pojemniki ustawiane są na podstawie wykończonej szczotkowaną stalą nierdzewną, w której znajduje się element grzejny (moc urządzenia wynosi 800 W) i zbiornik wody (której poziom wskazywany jest za pośrednictwem przejrzystego okienka). Wygodę użytkowania podnosi minutnik, dzięki któremu możemy ustawić czas gotowania, po upływie zadanego czasu, urządzenie się wyłączy. Przydatną funkcją jest możliwość uzupełniania wody do gotowania poprzez boczne wloty, a skroplona para zbierana jest w wysuwalnej tacce. Jeżeli często gotujesz różne rodzaje potraw jednocześnie, to urządzenie z pewnością Cię nie rozczaruje.


Parowar PHILIPS Daily Collection

 

Choć w tym przypadku mamy do dyspozycji dwa pojemniki (łącznie około 5,5 litra pojemności), to ilość dodatkowych możliwości z pewnością to rekompensuje. W komplecie otrzymujemy bowiem pojemnik do gotowania ryżu, kasz czy zup, a urządzenie wyposażone jest dodatkowo w ruszt do gotowania jajek oraz pojemnik na przyprawy. Producent umieścił w nim grzałkę o mocy 900 W, co zapewnia błyskawiczne nagrzewanie wody i odpowiednio wydajną emisję pary. Możemy również ustawać czas gotowania (do 60 minut), z łatwością uzupełnimy wodę w zbiorniku (1 litr pojemności), a gdyby jej zabrakło, urządzenie automatycznie się wyłączy, zapobiegając w ten sposób przegrzaniu. Wygodę użytkowania podnosi pokrywa zapobiegająca kapaniu, nienagrzewające się uchwyty oraz wskaźnik poziomu wody. Znakomita propozycja dla wszystkich wielbicieli gotowania na parze.




Życzymy dużo zdrowia w Nowym Roku!!!



Autor tekstu: Angelika 
W artykule wykorzystano zdjęcia producentów sprzętu oraz fotografie stockowe z pexels.com

Menu

Mój redcoon